Omfalocelul este unb defect congenital care apare atunci cand peretele intestinal nu se inchide corect in timpul dezvoltarii fetale, si apare la 1 din 5000 de copii. Din pacate, multi dintre copiii cu omfalocel sufera si de anormalitati in general la nivelul splinei, inimii, tubului digestiv, tractului urinar sau al sistemului nervos dar pot sa intampine si alte compleicatii precum dezvoltarea insificienta a plamanilor, malformatii cardiace, anomalii cromozomiale.

Omfalocelul se poate diagnostica inca din timpul sarcinii, atunci cand se efectueaza ecografiile morfofetale din trimestrele 2 si 3.
Dupa nasterea, daca omfalocelul este de dimensiuni reduse, se poate face o interventie chirurgicala de reinsertie abdominala a organelor exteriorizate si inchidere a inelului ombilical pentru a preveni infectia.

Daca ese vorba doar de omfalocel, sansele de recuperare ale bebelusului sunt foarte mari, insa daca acest diagnostic este insotit si de alte afectiuni atunci sansele de recuperare depind de aceste afectiuni si de gravitatea lor.