Infertilitatea absoluta nu exista - maternitate surogat si FIV cu ovule donate la BioTexCom

/ / Modificat: 2020-02-19
Infertilitatea absoluta nu exista - maternitate surogat si FIV cu ovule donate la BioTexCom

Infertilitatea absoluta nu exista. Pot fi mame chiar si femeile carora nu li s-a mai dat nici o sansa pe baza  tratamentului FIV cu ovocite donate sau maternitate surogat.

Cuplurile cu probleme de infertilitate pot avea sansa de a-si indeplini cel mai mare vis: acela de a deveni parinti. In urma unei intalniri cu reprezentantii clinici BioTexCom, din Ucraina, am aflat detalii despre ce inseamna infertilitatea, iar acestia au dezvaluit ca "infertilitate absoluta nu exista".

Pot deveni parinti cplurile carora nu li s-a mai dat nicio sansa de a concepe un copil. Exista mai multe modalitati de a trata infertilitatea. In cadrul clinicii din Kiev, supranumita de spanioli si "uterul Europei," au loc cele mai mari minuni. Cupluri care au incercat ani la rand sa faca un copil, pleaca fericiti, impreuna cu bebelusii lor acasa.

Ce tipuri de tratamente ofera clinica

In ultimul timp, problema infertilitatii este tot mai acuta, iar cauzele acesteia difera. De aceea, echipa de medici a clinicii BioTexCom este cu un pas inaintea infertilitatii.

In cele mai dese cazuri, femeile apeleaza la tratamentul FIV (cu ovocite proprii sau donate), dupa ce sufera un esec pentru ca tratamentul hormonal propus de medicul curant nu a fost apt/rational pentru organismul pacientei, nu au fost luate in considerare starea generala de sanatate a pacientei.

In cadrul clinicii BioTexCom se folosesc doar ovocite proaspete pentru fecundare, ceea ce creste sansele de reusita a unei sarcini cu 70%.

Cui se adreseaza clinica:

- femeilor care au suferit extiraparea ovarelor (se poate face tratamentul FIV cu ovocite donate)

- femeilor care sufera de hidrosalpinx (se poate apela la tratamentul FIV clasic),

- uter polifibromatos;

- femeilor care au probleme cu glanda tiroida;

-femeilor care au probleme cu trombofilia;

- in cazurile de endometrioza;

- femeilor care au polipi uterini, miomectomie, uter bicorn, uter unicorn, hipoplazia uterului, endometriu subtire;

- femeilor care prezinta mutatii al cariotipului uman sau care au probleme serologice (depinde forma activa sau nu a hepatitei B) etc.

Toate aceste probleme se pot trata in clinica de reproducere umana cu ajutorul noilor tehnologii, ca de exemplu transplant de endometru, procedura de embrioglue, procedura de filstim, ovocitele fecundate doar prin tehnica ICSI (chiar si in cazul FIVului clasic), analiza embrioni PGS. Si  nu sunt deloc lucruri noi pentru medicii specialisi in reproducere umana de la BioTex.

Ce este endometrioza

O cauza frecventa care duce la infertilitate este endometrioza. Exista endometrioza genitala si extragenitala, adica localizata in afara sistemului genital.

"Endometrioza genitala este localizata in cavitatea uterina, in afara uterului. Poate fi localizata pe uter sau pe ovare.

Endometrioza uterina se numeste adenomioza, adica in peretele muscular al uterului, incepe ssa creasca tesut endometrial (mucoasa uterului).

Endometrioza ovariana se caracterizeaza prin prezenta chisturilor endometriale. Celulele endometriale se localizeaza pe ovare formand chisturi, iar in timp se maresc.

Aceste chisturi provoaca dureri foarte mari in abdomen, deregleaza procesul de maturare a ovocitului si ciclul mestrual ovulator.

De regula, aceste chisturi sunt numite "chisturi endometriale de ciocolata. Ele trebuie urmarite periodic si indepartate prin interventie chirurgicala-laparoscopica," explica dr. Elena Mozgavaia, ginecolog obstretician, membru al societatii Europene de reproducere umana si embriologie si medic al BioTexCom.

Mama surogat sau Surogatul gestational

Apelarea la mama surogat se poate face doar in tarile in care este legalizata aceasta practica.  La programul de maternitate surogat se poate apela doar in tarile unde legislatia este reglamentata din punct de vedre pacient si mama surogat. Ucraina este una dintre aceste tari.

Daca un cuplu nu reuseste sa aiba un copil, desi a facut toate procedurile necesare, poate apela la mama surogat in Ucraina.

Mama purtatoare sau mama surogat este acea femeie care, prin intermediul unui contract, de binevoie, isi da acordul sa poarte o sarcina a termen pentru un cuplu care se confrunta cu probleme de infertilitate. Insa in majoritatea cazurilor totul are loc anonim, adica mama surogat conform contractului isi indeplineste obligatiile, iar parintii biologici cerintele fara a avea legatura directa cu mama purtatoare.

Selectia acestora este foarte severa, pentru ca doar 1 din 20 este apta pentru participarea in program.

Conform legii, in Ucraina, donatoarea trebuie sa aiba pana in 35 de ani, dar la BioTexCom, o donatoare nu trebuie sa aiba mai mult de 30 de ani. Majoritatea au pana in 29 de ani.

In Ucraina,conform "Codului familiei 787" maternitatea de substitutie este legala, iar copiii, impreuna cu parintii se intorc in tara fara a intampina dificultati in perfectarea actelor.

Etapele pe care trebuie sa le urmeze:

1. Semnarea contractului; (dupa o luna in care s-au facut actele si analizele necesare)

2. Fecundarea si transferarea embrionului in uterul mamei surogat; (in a cincea zi de dezvoltare)

3. Nasterea copilului la maternitatea de stat; (in fiecare luna cuplul a primit buletine ecografice si inregistrari video cu fatul)

4. Externarea copilului din maternitate.

5. Efectuarea testului ADN.

6. Procedura notariala cu mama surogat in favoarea parintilor biologici.

7. Obtinerea certificatului de nastere al copilului la starea civila, in limba ucraineana.

8. Inscrierea online la consulatul Romaniei pentru perfectarea actelor.

9. Obtinerea traducerii din limba ucraineana in limba romana a certificatului ucrainenan.

10. Vizita la consulat si obtinerea (in aceeasi zi) a certificatului romanesc de nastere si titlul de calatorie (valabil pentru 1 calatorie timp de 30 de zile).

Foarte important! La nastere, copilul are automat nationalitate romana, iar in certificatul ucrainean cat si in acel roman parintii biologici sunt trecuti ca parinti ai nou – nascutului indiferent au apelat la ovocite donate sau nu.

Biotexcom

Articole recomandate

Citeste si despre