Plantele sau suplimentele alimentare naturale: cat de mult sporesc, de fapt, fertilitatea?

/ / Modificat: 2018-06-29
Plantele sau suplimentele alimentare naturale: cat de mult sporesc, de fapt, fertilitatea?

Infertilitatea este o problema dificil de tratat si, desi exista solutii ale medicinii moderne disponibile in ziua de astazi, ele pot fi costisitoare, asa ca nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca tot mai multi oameni apeleaza la plante si suplimente alimentare naturale pentru a trata infertilitatea. Totusi, nu exista concluzii ale cercetarilor efectuate care sa sustina eficacitatea terapiei cu plante in tratarea infertilitatii.

Din pacate, cercetarile privind plantele si suplimentele alimentare naturale, care se spune ca trateaza infertilitatea, nu au fost concludente, un numar limitat de studii existand pana la acest moment.

Plante si suplimente alimentare naturale studiate

Iata care sunt plantele si suplimentele alimentare naturale ce au fost studiate pentru a determina eficacitatea in tratarea infertilitatii:

L-Carnitina

Pentru infertilitatea barbatilor, anumite studii au relevat o crestere a productiei de sperma si a motilitatii, la barbatii care au luat o combinatie de L-carnitina si acetil de L-carnitina, insa numarul sarcinilor rezultate nu a fost unul semnificativ.

Vitamina E

Un studiu a aratat faptul ca barbatii ce aveau o cantitate scazuta de sperma si care au luat vitamina E ar putea sa aiba o rata de fertilitate mai crescuta decat cei carora le-a fost administrat un placebo, insa in cadrul acestui studiu au fost mai multi subiecti care au renuntat inainte de finalizarea sa, ceea ce face comparatia sa fie mai dificila. Alte studii nu au relevat o crestere a fertilitatii barbatilor atunci cand vitamina E a fost combinata cu vitamina C sau seleniu.

Coenzima Q10

Cateva studii au sugerat capacitatea coenzimei Q10 de a imbunatati cantitatea de sperma si motilitatea, insa acest lucru nu s-a dovedit a creste si sansele ca femeia sa ramana insarcinata; mai multe cercetari pe aceasta tema ar fi necesare pentru a confirma aceste rezultate si pentru a determina eficacitatea coenzimei Q10 in sporirea fertilitatii.

Acidul folic

Desi anumite cercetari efectuate sugereaza fapul ca acidul folic in combinatie cu zincul poate imbunatati cantitatea de sperma, este nevoie de mai multe cercetari stiintifice pentru a determina daca are un impact sigur asupra procesului de conceptie.

Vitamina C

Nu exista dovezi clare care sa determine daca vitamina C are un impact asupra fertilitatii la barbati sau la femei.

Desi adesea sunt comercializate ca fiind "naturale", acest lucru nu inseamna ca produsele pe baza de plante sunt intotdeauna sigure pentru sanatate, asa ca este indicat sa iei in considerare urmatoarele aspecte in ceea ce priveste plantele despre care se spune ca ar spori fertilitatea:

Nu toate produsele pe baza de plante sunt aprobate de reglementarile Ministerului Sanatatii

Calitatea

Puritatea produselor pe baza de plante este esentiala pentru ca ele sa fie eficiente in tratarea oricaror afectiuni si nu toate aceste produse sunt comercializate cu avizul Ministerului Sanatatii.

Produsele pe baza de plante pot interactiona cu medicamentele conventionale

Hormonii si medicamentele conventionale folosite in tratarea infertilitatii formeaza un regim complex de tratament; nu se cunosc inca efectele interactiunii produselor pe baza de plante cu aceste tipuri de tratament conventional.

Produsele pe baza de plante ar putea avea efecte si reactii adverse. Atunci cand sunt administrate in doze mari, produsele pe baza de plante, dar si suplimentele alimentare naturale pot conduce la efecte si reactii adverse. De exemplu, Vitamina C poate cauza probleme gastrointestinale semnificative, si o doza zilnica mai mare de Vitamina E ar putea creste riscul decesului prematur in cazul persoanelor ce sufera de boli cronice.

In concluzie, pana cand cercetatorii si studiile efectuate nu vor defini mai clar care sunt riscurile si beneficiile plantelor si suplimentelor alimentare naturale in tratamentul infertilitatii, medicul tau este cel mai in masura sa te consilieze atunci in privinta alegerilor pe care le faci pentru a trata infertilitatea, sau a spori sansele de a avea un copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre