Vacanta, momentul perfect pentru a concepe un copil

/ / Modificat: 2017-04-13
Vacanta, momentul perfect pentru a concepe un copil

Multe cupluri considera ca momentul perfect pentru a concepe un copil in reprezinta vacanta sau concediul. Dupa cum stiu multe cupluri, conceperea unui copil poate dura chiar si un an de incercari.

Motivele pentru care dureaza atat de mult ca o femeie sa ramana insarcinata sunt multiple si complicate, dar un lucru este sigur, unul din cele mai comune motive este un lucru pe care cu totii il simtim din cand in cand si chiar zi de zi, si anume stresul.

Raspunsul pentru aceasta problema il reprezinta pentru multi o vacanta departe de casa. Multe cupluri chiar planuiesc concediul special pentru a incerca sa conceapa un copil, in acelasi timp relaxandu-se si aprinzand din nou pasiunea in relatia lor.

De ce sunt vacantele propice pentru a ramane insarcinata

Stresul poate afecta fertilitatea si poate inhiba procesul de concepere a unui copil pentru ca afecteaza functionarea hipotalamusului. Aceasta este glanda din creier care regleaza apetitul si emotiile, cat si hormonii necesari pentru a elibera ovulul la femei. Hipotalamusul influenteaza si producerea de testosteron la barbati.

Daca tu si partenerul tau va simtiti stresati, s-ar putea sa fiti mai putin interesati in a face sex si s-ar putea sa nu faceti sex foarte des, ceea ce nu te va ajuta sa ramai insarcinata. Daca efectul stresului asupra hormonilor tai este sever, atunci ar putea rezulta in faptul ca vei ovula mai tarziu in ciclu menstrual sau deloc.

Bianca Gizdavu, medic masterand in sexologie, subliniaza si faptul ca "S-au descoperit in sangele persoanelor supuse la stres cronic niveluri constant crescute de cortizol si catecolamine (adrenalina si noradrenalina). Acestia sunt hormoni implicati in raspunsul organismului la stres (fizic, emotional, boala, intreventii chirurgicale, traumatisme, obezitate etc.) si se presupune ca mentin o vascularizatie insuficienta la nivelul mucoasei uterine, fapt care ingreuneaza fenomenul de nidatie a ovulului fecundat. De asemenea, ei ar reduce intr-o oarecare masura procesele de ovogeneza si spermatogeneza. Din aceste motive, chiar si tratamentul infertilitatii sau inseminarea artificiala au sanse mai mici de reusita."

Cum vacantele inseamna mai ales relaxare, este logic ca un cuplu care vrea sa aiba un copil sa aleaga concediul pentru a-si maximiza sansele. Atentie insa, "relaxarea nu trebuie s-o facem cu scopul precis de a aduce pe lume un copil. In cazul acesta ea poate deveni un factor suplimentar de stres. Relaxarea reala se face de dragul de a ne simti mai bine cu noi insine, in pielea noastra, cu partenerul, in cuplu." (Bianca Gizdavu, Medic Masterand in Sexologie)

Unde sa te duci si cum sa profiti de concediu

Observa cu atentie locul in care te simti cel mai relaxata: la plaja, la tara, la munte sau chiar in mijlocul agitatiei urbane.

Nu trebuie sa fie neaparat foarte departe de casa sau sa fie o locatie foarte scumpa, important este doar sa te simti tu bine si sa poti sa te relaxezi. Verifica cu atentie calendarul pentru a alege o perioada concediului, pentru ca trebuie sa coincida cu perioada de ovulatie.

Ia cu tine un ghid de pozitii sexuale, care sporesc sansele de a ramane insarcinata. Daca mai ai si alti copii, lasa-i in grija unui membru al familiei pe durata vacantei.

Nu lua stresul cu tine in vacanta. Lasa acasa laptopul, rezista tentatiei de a raspunde la e-mailuri si daca crezi ca esti in stare, inchide-ti telefonul mobil.

In final nu-ti ramane decat sa te relaxezi. Dormi in voie, incearca mancaruri delicioase si bucura-te de faptul ca te afli acolo cu partenerul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre