Sarcina dupa anticonceptionale

/ / Modificat: 2013-09-26
Sarcina dupa anticonceptionale

Se intampla adesea sa aud o femeie in jurul varstei de 25 de ani care cand vine vorba despre un copil sa spuna: "nu este momentul potrivit" si majoritatea acestor femei recurg la folosirea pilulelor contraceptive ca metoda de a se feri de o sarcina 

Dar vine si "momentul potrivit", cand alegerea facuta cu ceva timp in urma incepe sa le ridice probleme:

• "Cat timp o sa-mi ia acum, ca nu mai iau pilule, sa concep un copil?"

• "Cat trebuie sa astept dupa oprirea tratamentului cu anticonceptionale pana sa incerc sa raman gravida?"

• "Existe pericole pentru viitorul meu fat daca eu am luat anticonceptionale mult timp?"

• "Pilulele pot provoca infertilitate?"

Sunt doar cateva dintre intrebarile care le vin in minte celor care isi doresc sa devina mame.

Adevarul este acela ca pilulele nu iti vor afecta cu nimic fertilitatea sau sarcina, doar ca e bine sa-ti pregatesti corpul pentru aceasta noua etapa.

Nu conteaza cat de lunga a fost perioada in care ai luat anticonceptionale, 12 luni sau 12 ani, majoritatea doctorilor recomanda o perioada de 1 pana la 3 luni de pauza inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Multe femei se tem ca nu vor mai putea concepe un copil dupa o perioada mai lunga in care au luat anticonceptionale si ajung sa se cam grabeasca sa incerce sa ramana insarcinate.

Anticonceptionalele functioneaza prin prevenirea ovulatiei. Odata ce incetezi sa le mai iei, hormonii sunt eliminati din corp destul de repede, de obicei in doar cateva zile. Dupa acest proces, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la functiile sale reproductive normale. Fiecare organism este diferit, asa ca este posibil ca unora sa le ia doar cateva saptamani pana ca ovulatia sa inceapa din nou, altora le sunt necesare 2-3 luni.

Daca inainte de a incepe tratamentul cu pilule aveai probleme de ovulatie, acestea pot persista si acum. Exista femei care iau pilule tocmai pentru reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei, asa ca, in acest caz, nu te poti astepta ca in momentul in care incetezi tratamentul sa se schimbe brusc lucrurile.

Rabdarea, cheia succesului!

In momentul in care incetezi sa mai iei pastilele ar trebui sa urmezi o perioada in care sa-ti pregatesti corpul pentru o urmatoare sarcina. In loc sa te grabesti spre conceptie, e bine sa-ti rezervi cateva luni in care sa te relaxezi si sa te bucuri de viata alaturi de partenerul tau.

Te vei bucura mult mai mult de experienta sarcinii daca o iei pas cu pas. Mai mult decat atat, e bine sa opresti luarea pilulelor cu trei luni inainte de momentul pe care tu il consideri potrivit pentru a concepe. Astfel, nu vei mai fi atat de tentata sa te grabesti.

Te poti relaxa daca te temi ca nu vei mai putea avea un copil dupa pilule. Majoritatea femeilor nu au nici o problema in a ramane insarcinate dupa anticonceptionale, dar exista si un procent scazut de femei care intalnesc dificultati in ceea ce priveste regularitatea ciclului menstrual.

Lasa-i corpului tau un ragaz de 1-3 luni si vei vedea ca ciclul tau va reveni la regularitatea dinainte de pilule. Aceasta perioada ii va permite corpului sa elimine toti hormonii din anticonceptionale, iar tie iti va oferi timpul necesar inceperii tratamentului cu acid folic si vitamine pentru perioada prenatala, care iti vor pregati corpul pentru ducerea la bun sfarsit a unei sarcini si nasterea unui copil sanatos. Tratamentul cu acid folic dinainte de a ramane insarcinata scade considerabil riscul de a avea un copil cu malformatii sau de a avorta.

Spune "nu" stresului

Dupa aceasta perioada poti incepe sa te gandesti mai serios la sarcina. Nu te stresa daca nu iti iese din prima: este posibil ca organismului tau sa-i ia ceva mai mult pana intra in ciclul normal de fertilitate.

Daca ai indoieli in legatura cu ovulatia ta, poti achizitiona un test de ovulatie de la farmacie pentru a te ajuta sa identifici perioada fertila. Ideal ar fi sa nu te grabesti nici in cumpararea acestor teste. De ce sa nu te distrezi cateva luni alaturi de partenerul tau doar incercand sa concepeti un copil?

Toata graba de a ramane insarcinata nu te va face decat sa te stresezi, iar stresul face si mai dificila conceptia. Ia in considerare si faptul ca nu tuturor femeilor le sunt suficiente 3 luni pentru a reveni la un ciclu normal, exista cazuri in care este nevoie chiar de un an.

Nici daca ramai insarcinata imediat dupa incetarea pilulelor nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu exista dovezi care sa arate malformatii suferite de fat din cauza pilulelor. Daca se intampla, se intampla si nu poti decat sa te bucuri de asta.

Au existat femei care au ramas insarcinante chiar in timp ce inca mai luau pilule. Ideea "timpului de asteptare" este doar o varianta care te poate ajuta in cazul in care organismul tau este mai lent. Poate suna ca un cliseu, dar sarcina se iveste adesea atunci cand incetezi sa mai incerci si… atunci cand trebuie sa se intample! Asa ca relaxeaza-te si distreza-te cu procesul de incercare de a concepe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina dupa anticonceptionale Anticonceptionale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre