Sarcina dupa anticonceptionale. Cand?

/ / Modificat: 2015-07-29
Sarcina dupa anticonceptionale. Cand?
Intrebare:

- As vrea sa stiu cand as putea ramine insarcinata daca am luat pastile anticonceptionale timp de un an si inainte am mai avut o pauza de 2 ani.

Raspuns:

Anticonceptionalele, dupa cum le spune si numele, au ca principala indicatie, realizarea unei "protectii" impotriva unei sarcinii nedorite.

Aceste produse sunt niste preparate hormonale, care realizeaza o concentratie, ciclica, a hormonilor sexuali specifici, feminini, asemanatoare cu cea realizata in mod normal de functia endocrina a ovarului (in principal, in lipsa administrarii de anticonceptionale, ovarul este in cea mai mare masura responsabil de secretia hormonilor sexuali feminini, tot in sarcina sa revenind si procesul de ovulatie = eliminarea celulei sexuale feminine, apta de a fi fecundata de spermatozoid).

Prin aportul exogen (din afara) de hormoni sexuali, functia de secretie hormonala a ovarului nu-si mai gaseste utilitatea, rezulta punerea in repaus a ovarului, lucru care implica si inhibarea ovulatiei, astfel realizandu-se contraceptia (nu se elimina ovocitul, nu are loc fecundatia deci nu se pune problema unei sarcinii).

Este bine ca ati efectuat pauze in administrarea anticonceptionalelor pentru ca ovarul pus in repaus o perioada indelungata "uita" sa mai secrete hormoni dupa incetarea administrarii anticonceptionalelor (se produce o atrofie de diverse grade a tesutului raspunzator de secretia hormonala).

Acest lucru reprezinta si motivul pentru care, uneori, dupa incetarea administrarii de anticonceptionale, trebuie sa treaca o perioada de 4-6 luni pana la reluarea completa a functiilor ovarului. Odata reluata functia ovulatorie a ovarului, sunteti apta pentru a ramane insarcinata (daca nu exista alte motive ce nu au legatura cu administrarea de anticonceptionale).

Administrarea pe perioada sarcinii a anticonceptionalelor poate produce o concentratie hormonala incompatibila cu dezvoltarea ulterioara a acesteia (efect abortiv), insa faptul ca ati folosit aceste produse inainte de a ramane insarcinata nu reprezinta un pericol pentru dezvoltarea ulterioara a acesteia. Multa sanatate! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anticonceptionale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre