Vreau sa raman insarcinata!

/ / Modificat: 2014-01-18
Vreau sa raman insarcinata!
Intrebare:

- Buna. Am 26 de ani si am un ciclu menstrual foarte neregulat intre 31 si 51 de zile. As dori sa va intreb daca pot avea un copil daca ciclu meu este atat de neregulat? Mi-am facut si un test de ovulatie si a iesit pozitiv, in decurs de 72 de ore toate au iesit pozitive, e posibil? Cu toate astea nu am ramas insarcinata. Doctorita mea a zis ca nu e nici o problema atata timp cat am ciclu menstrual, dar cineva mi-a zis ca daca ciclu e asa de lung nu exista ovulatie. Ce as putea sa fac, e posibil sa raman insarcinata sau nu?

Raspuns:

Ciclurile menstruale se succed ca urmare a variatiei ciclice a concentratiilor catorva hormoni, aceleasi concentratii hormonale fiind responsabile si pentru aparitia menstrei, cat si pentru existenta ovulatiei (desigur alaturi de o multitudine de alti factori).


Ciclurile menstruale se succed ca urmare a variatiei ciclice a concentratiilor catorva hormoni, aceleasi concentratii hormonale fiind responsabile si pentru aparitia menstrei, cat si pentru existenta ovulatiei (desigur alaturi de o multitudine de alti factori).

In marea majoritate a cazurilor o menstra cu un orar de aparitie atat de neregulat apare datorita unei tulburari hormonale; insa, din moment ce testele de ovulatie sunt pozitive, inseamna ca aceasta dereglare hormonala (daca ea exista) nu impiedica realizarea ovulatiei, deci posibilitatea constituirii unei sarcini exista.

O confirmare a prezentei ovulatiei se poate face prin monitorizarea ecografica a evolutiei foliculilor ovarieni.

Indiferent de lungimea dintre menstre, medicul curant sau testele de ovulatie va pot indica o perioada posibil fertila, perioada care se poate calcula tinand cont de ritmul de aparitie al menstrelor din ultimele sase luni.


Calcularea perioadei fertile (perioada in care contactele sexuale efectuate fara mijloace de protectie pot avea ca rezultat realizarea unei sarcini) se va face in felul urmator:

  • daca ciclurile sunt regulate, de 28 de zile in fiecare luna, atunci perioada fertila este intre zilele 10 si 17, considerand ziua 1 prima zi de sangerare menstruala;
  • daca ciclurile sunt neregulate, se urmareste durata ciclului menstrual pe o perioada de minim 6 luni (de exemplu: 27, 28, 26, 29, 35, 31) si se retine numarul minim si numarul maxim de zile al ciclului menstrual (ex 26, 31), apoi:
  • din valoarea minima se scade 18, obtinandu-se prima zi fertila (ex 26-18=8)
  • din valoarea maxima se scade 11, si se obtine ultima zi fertila (31-11=20); rezulta astfel perioada fertila (perioada in care trebuie sa folositi o metoda contraceptiva pentru a evita o eventuala sarcina) din ziua 8 pana in ziua 20 (considerand ziua 1 prima zi a sangerarii menstruale).

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Perioada fertila ciclu Calcul perioada fertila Perioada fertila femei

    Articole recomandate

    Citeste si despre