Uter in pozitie intermediara

/ / Modificat: 2010-09-21
Uter in pozitie intermediara

Pozitia intermediara a uterului nu este o pozitie optima pentru acesta si poate crea probleme unei femei in ceea ce priveste capacitatea de a tine o sarcina.

Ce este uterul?

Uterul este un organ musculos situat in axul catatii pelene care gazduieste oul femeii pe parcursul de sarcina si il expulzeaza cand sarcina ajunge la termen.

Care este pozitia optima a uterului?

Pozitia cea mai comuna a uterului este cea de anteversoflexie, dar mai poate avea si alte pozitii:

  • retro-versoflexie ( in "oglinda");

  • intermediara;

  • latero-deatie dreapta;

  • laterodeatie stanga.

Pozitia intermediara a uterului

Cand uterul este in pozitie intermediara inseamna ca axul uterului este situat aproximativ in prelungirea axului vaginului.

Cand uterul are pozitia de anteveroflexie se asigura o statica pel-genitala optima. Greutatea uterului se transmite vezicii urinare, apoi catre peretele vaginal anterior si catre cel posterior, fiind preluat apoi de centrul tendinos al perineului.

In mod normal uterul este situat anterior fata de axul vaginului. Atunci cand axele vaginului se intersecteaza cu cele ale uterului se formeaza un unghi deschis anterior de 90-100 de grade.

Daca axele colului si corpului uterin se regasesc in prelungirea axei vaginului si nu anterior lui, inseamna ca uterul este pozitionat in pozitie intermediara.

Pozitia intermediara a uterului este nefavorabila pentru statica uterina pentru ca permite descensus-ul uterin in canalul vaginal si aparitia prolapsului genital.

Poate un uter in pozitie intermediara sa tina o sarcina?

Uterul in pozitie intermediara este regasit adesea la femeile care au nascut de mai multe ori.

Doar in cazul in care exista un uter exagerat de curbat se poate modifica receptivitatea colului si ulterior dezvoltarea normala a uterului in cursul unei sarcini.

Cum se diagnosticheaza uterul in pozitie intermediara?

Prin consultul de specialitate si prin realizarea unor ecografii transvaginale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre