Imbatranirea ovariana prematura

/ / Modificat: 2013-08-20
Imbatranirea ovariana prematura

Imbatranirea ovariana prematura este o afectiune care iti pune in pericol fertilitatea si este insotita adesea de menopauza prematura, care incepe sa se instaleze inainte de implinirea varstei de 40 de ani. Este o problema de sanatate adesea ignorata de femei, probabil si din cauza absentei unor simptome majore si a confundarii cu menopauza, insa daca este lasata netratata, poate afecta serios sanatatea si sansele de a mai concepe un bebe.

Ce este si cum se manifesta imbatranirea ovariana prematura?

Se considera ca ovarele tale incep sa imbatraneasca cand ajungi la o varsta undeva intre 45 si 50 de ani. In cazul in care simptomele apar inainte de varsta de 40 de ani, se numeste ca suferi de imbatranire ovariana prematura.

Acest lucru se intampla din cauza ca organismul tau nu mai este capabil sa secrete suficienti hormoni feminini, iar ciclul menstrual se dezechilibreaza, in timp ce menstruatia incepe sa se diminueze treptat, pana la disparitie.

Dincolo de diminuarea cantitatii menstrei sau de absenta ei si dificultatea de a concepe un bebelus, unele femei pot sa nu experimenteze niciun alt simptom al afectiunii.

Imbatranirea ovariaza este depistata la analizele de sange, care indica o crestere semnificativa a nivelurilor de FSH, iar in asociere cu celelalte simptome, ajuta la punerea diagnosticului.

Care sunt cauzele imbatranirii ovariene premature?

Pana in prezent, nu s-a descoperit o cauza specifica care conduce la aparitia acestei dereglari in organism. Medicii sustin ca exista mai degraba un cumul de factori care o favorizeaza:

  • anomalii autoimune;
  • probleme genetice;
  • absenta unor enzime din organism;
  • inflamarea glandei parotide;
  • tratamente precum chimioterapie sau radioterapie;
  • alti factori de mediu sau chimici.

Anomaliile autoimune reprezinta principalul factor care determina aparitia imbatranirii ovariene, aparand la aproximativ 22% dintre cazurile diagnosticate cu aceasta afectiune.

Si stilul de viata poate influenta declansarea bolii, printre principalele "obiceiuri" vinovate numarandu-se:

  • fumatul;
  • alcoolul;
  • stresul, oboseala;
  • unele medicamente;
  • dieta defectuoasa;
  • igiena intima necorespunzatoare.

Cum se trateaza imbatranirea ovariana prematura?

Imbatranirea ovariana prematura este depistata cel mai adesea atunci cand incerci sa faci un copil si incepi sa faci toate analizele si demersurile pentru a afla cauzele infertilitatii.

Multe cazuri de imbatranire ovariana au fost tratate cu succes cu ajutorul suplimentelor naturiste cu DHEA (dehidroepiandrosteron), un hormon obtinut sintetic. Aceste suplimente se administreaza doar pe baza indicatiilor medicului. Este important ca tratamentul cu DHEA sa fie atent monitorizata de specialist, pentru obtinerea celor mai bune rezultate terapeutice si pentru sporirea fertilitatii.

Adoptarea unui stil de viata sanatos, dar si tratarea bolilor care favorizeaza aparitia acestei afectiuni sunt la fel de utile in demersul terapeutic.

Unii specialisti au lansat o teorie, conform careia femeile care alapteaza mai mult sunt mai protejate de aceasta afectiune si isi prelungesc fertilitatea si activitatea ovariana. Iata un alt motiv important pentru care merita sa hranesti bebelusul la san!

Cunosti cazuri de imbatranire ovariana prematura sau persoane ale caror simptome ar putea da de gandit ca este vorba despre asa ceva? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate femei Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre