Cuplul cu Rh negativ

Intrebare:

- Sunt insarcinata in 5 saptamani si as vrea sa stiu daca exista vreun risc pentru sarcina cauzat de factorul RH, avand in vedere ca si eu si sotul meu avem RH negativ. Precizez ca mai avem un copil, iar la prima sarcina am facut analiza de dozare de anticorpi si nu a fost nici o problema (analizele au iesit negative). Copilul meu poate avea RH pozitiv sau este imposibil acest lucru, de vreme ce ambii parinti au RH negativ? Daca da, de ce am mai facut acele analize la prima sarcina?

Raspuns:


 

In functie de factorul Rh (sau antigenul D) globulele rosii umane (eritrocitele) au fost impartite in doua tipuri: cele care poseda antigenul sau factorul Rh (Rh pozitive) si cele care nu poseda acest antigen (Rh negative). in cazul unei transfuzii cu sange de la o persoana Rh pozitiva, la o persoana Rh negativa, in corpul acestei persoane se produc anticorpi anti-Rh (deoarece organismul nu recunoaste factorul Rh), care cu ocazia unei a doua transfuzii cu sange Rh pozitiv, produc aglutinarea globulelor rosii ale donatorului, cu complicatii grave.

Acelasi lucru se poate intampla si cand o femeie Rh negativa este insarcinata, copilul fiind Rh pozitiv si cu ocazia sarcinii, a nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la anticorpi anti-Rh. Iar in timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu globulele rosii ale fatului pe care le distruge (hemoliza), provocandu-i icter si anemie grava.


Daca si mama si sotul sunt Rh negativi nu este nici un pericol pentru copil, deoarece si acesta va fi tot Rh negativ (nu are cum sa fie Rh pozitiv deoarece gena care determina factorul Rh este dominanta, deci avand amandoi Rh negativ, nu posedati aceasta gena, deci copilul nu are de la cine sa o mosteneasca).

Nu va pot spune de ce ati facut dozarea de anticorpi la prima sarcina, deoarece daca datele prezentate de dumneavoastra sunt corecte atunci aceasta dozare a fost complet inutila (poate nu s-a stiut Rh-ul sotului si poate s-a presupus ca ati avut in antecedente avorturi ale unor sarcini concepute cu un alt barbat, care ar fi putut fi Rh pozitiv).

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul