Cum raman insarcinata?

/ / Modificat: 2013-11-16
Cum raman insarcinata?

Probabil te gandesti ca stii cum sa faci un copil. Dar oare intelegi toate detaliile intrinseci? Desigur, baza e acoperita: un barbat intalneste o femeie, se vor dezbraca si vor face sex si noua luni dupa, apare juniorul!

Insa este mai mult decat atat. De exemplu, stii de unde vin spermatozoizii si ovulele? Sau cum aceste doua miracole microscopice datatoare de viata se gasesc, se combina si formeaza o noua viata? Sau faptul ca exista sanse de 25% de a ramane insarcinata in timpul fiecarei menstruatii, chiar daca tu programezi asta exact?

O sa te scutim de discursul pe care l-ai primit de la parinti, iar, in schimb, iti vom spune doar faptele, mai exact ce se intampla din punct de vedere biologic in perioada de preconceptie.

In interiorul corpului femeii - cum este fecundat un ovul?

Posibilitatea unei femei de a ramane insarcinata incepe in ovare, acele doua bilute in forma de kiwi atasate de o parte si de alta a uterului. Fiecare fetita este nascuta cu peste 500.000 de ovule in ovare. Acestea nu vor mai produce mai multe ovule de-a lungul vietii. De fapt, multe dintre ele mor aproape imediat. Dar nu va ingrijorati, aveti destule pentru anii de reproducere. Se elimina aproape 400 ovule incepand de la prima menstruatie pana la menopauza, de obicei intre 45-55 de ani.

Cateodata, la mijlocul ciclului menstrual (cel mai probabil intre ziua a 12-a si cea de-a 16-a), un ovul ajunge la maturitate in unul dintre cele doua ovare, apoi fiind eliminat in abdomen, de unde este rapid aspirat de catre deschiderea in forma de lalea din apropierea trompelor uterine.

Aceasta expulzie, numita ovulatie, da start ceasului biologic. Ovulul traieste 24 de ore; de aceea, trebuie sa fie fertilizat rapid daca se doreste conceperea. Daca ovulul se intalneste cu un spermatozoid sanatos in calea sa spre uter, atunci acestia se vor uni si vor forma o noua viata. In cazul in care acest lucru nu se intampla, spermatozoidul isi va continua drumul sau spre uter, unde va fi dezintegrat si eliminat dupa cateva saptamani in timpul menstruatiei.

In interiorul corpului barbatului

In timp ce corpul femeilor se ocupa cu maturarea unui singur ovul intr-o luna, cel al barbatilor se ocupa aproape constant cu producerea a milioane de spermii, al caror singur scop este de a inota si penetra un ovul. In timp ce femeile se nasc cu numarul de ovule de care au nevoie, barbatii nu se nasc cu spermatozoizii gata facuti.

Pentru a se crea o noua spermie este nevoie de 64 pana la 72 zile. Spermatozoidul traieste cateva saptamani in corpul barbatesc si in jur de 200-350 de milioane sunt eliberati prin fiecare ejaculare.

Productia de sperma incepe in testicule, cele doua glande aflate in scrot, sub penis. Testiculele atarna in afara corpului deoarece acestea sunt sensibile la caldura. Pentru a produce sperma sanatoasa, acestea trebuie sa aiba o temperatura optima si anume de 94 grade Fahrenheit - cu aproape 4 grade mai rece decat temperatura normala a corpului.

Dupa ce sperma a fost creata, aceasta este depozitata intr-o portiune a testiculului numita epididim, pana in momentul in care este amestecata cu secretia seminala chiar inainte de a fi eliminata prin ejaculare.

In ciuda milioanelor de spermatozoizi produsi si eliminati la fiecare ejaculare, doar unul singur poate fecunda un ovul (este cazul chiar si pentru gemeni). Sexul embrionului tine de tipul de spermatozoid care a fecundat ovulul. Spermatozoidul care contine cromozomul Y va face un baietel, iar cromozomul X, o fata.

De-a lungul timpului, au circulat multe mituri despre conceperea unui baiat sau a unei fete, multe bazate pe date stiintifice, insa, in general, sexul copilului este intamplator.

Multe cupluri se intreaba daca o anumita pozitie poate ajuta la alegerea sexului copilului. Nimeni nu stie cu siguranta, insa expertii considera pozitia misionarului ca fiind cea mai buna pozitie datorita faptului ca penetrarea este mai adanca.

Finish-ul spermatozoidului

In cazul in care conceperea va avea loc, atunci aceasta se va intampla in primele ore dupa sex. In acest moment nu poti sa faci decat sa-ti incrucisezi degetele, sa speri si sa astepti, desi cativa dintre experti spun ca femeia ar trebui sa se aseze pe spate (cu o perna sub fund) pentru o perioada de 20-30 de minute, pentru ca spermatozoidul sa ajunge la ovul cu ajutorul gravitatiei.

Din acest moment incepe o activitate intensa in corpul femeii, acele milioane de spermatozoizi isi incep cautarea in gasirea unui ovul. Primul obstacol este mediul acid din vagin, ce poate fi fatal pentru spermatozoizi.

Apoi mucusul este impenetrabil, insa in zilele de fertilitate acesta nu este atat de puternic si cei mai buni "inotatori" il pot strapunge. Insa nu se termina aici totul. Spermatozoizii care au ajuns pana la acest nivel au inca un drum lung de strabatut. Trebuie sa ajunga de la cervix prin uter la trompa uterina. Cei mai buni pot gasi ovulul in mai putin de 45 de minute, fata de cei mai lenti pana la 12 ore.

Daca nu gasesc un ovul in trompele uterine atunci ei se opresc acolo timp de pana la 72 de ore. Foarte putini spermatozoizi ajung la ovul, majoritatea sunt blocati, dispar, probabil luand o directie gresita, sau mor pe drum. Pentru cei care au ajuns la ovul, cursa nu e incheiata, ei trebuie sa penetreze membrana ovulului si sa patrunda inaintea celorlalti.

In momentul in care cel mai puternic reuseste, ovulul se schimba instantaneu, nelasand sa patrunda alt spermatozoid. Ovulul va fi fertilizat in mai putin de 24 de ore, timp in care materialul genetic al spermatozoidului se combina cu cel al ovulului pentru a crea o noua celula, ce va incepe sa se divida.

Nu esti practic insarcinata pana cand acumularea de celule numita embrion va strabate trompa uterina si se va atasa de peretii uterului. In cazul in care embrionulul se va atasa in alt loc decat peretii uterului, vom avea de a face cu sarcina ectopica.

Aceasta nu este viabila si necesita interventia chirurgicala pentru extragerea embrionului de la locul atasarii. Ultimul traseul al spermatozoidului poate dura 3 zile sau mai mult, insa va mai dura o luna ca sa realizam lipsa ciclului menstrual si de fapt aparitia sarcinii. Odata cu lipsa ciclului sau observarea semnelor de sarcina poti folosi un test de sarcina acasa pentru a fi sigura de existenta sau nu a sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Insarcinata Cum sa ramai insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre