Vom deveni parinti. Cum ne pregatim?

/ / Modificat: 2013-03-28
Vom deveni parinti. Cum ne pregatim?

Cand devii prima oara parinte, lipsa de experienta in acest "domeniu" te poate speria. Temerile legate de sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului iau proportii si te fac sa treci prin momente de cumpana - oare voi fi un parinte bun? Oare fac bine ceea ce fac?

Nu lasa ca cele mai importante momente din meseria de parinte sa te ia prin surprindere. Din clipa in care aflati vestea ca veti deveni parinti, responsabilitatile voastre se inmultesc rapid si cuprind o multime de lucruri noi si, uneori, greu de inteles. Este important ca procesul de pregatire pentru aducerea pe lume a bebelusului sa inceapa inca din sarcina. In acest fel, vei scapa de dilemele si temele care te macina si te vei putea bucura mai mult de maternitate.

Cursurile prenatale si pregatirea pentru nastere

Cursurile prenatale reprezinta cea mai eficienta metoda de pregatire pentru parintii neexperimentati. In cadrul acestor cursuri, parintii au ocazia sa invete o multime de lucruri legate de sarcina, nastere si ingrijirea copiilor. Pregatirea pentru nastere - alegerea spitalului, a hainutelor pentru nou-nascut, banii necesari pentru medic si internare, bagajul pentru maternitate - este un proces indelung, care trebuie inceput inca din sarcina timpurie si pus la punct in apropierea datei probabile a nasterii.

Cumparaturile pentru bebe

In ciuda superstitiilor care planeaza asupra ideii de a cumpara haine pentru bebelus inainte de nastere, este practic si important sa le cumperi pe parcurs. Asteapta sa treci de primul trimestru de sarcina, in care exista cele mai multe riscuri de avort sau complicatii, si incepe sa mobilezi camera bebelusului si sa cumperi primele hainute.  

Stabilirea concediului de crestere a copilului

Nu te grabi sa mergi la serviciu si sa-ti anunti seful ca vei fi mama daca abia ai aflat ca esti insarcinata. Inainte de a face acest pas, este important sa stabilesti, impreuna cu partenerul tau, care dintre voi va intra in concediul de crestere a copilului, dupa nasterea bebelusului.

Legea permite ca si tatii sa aiba dreptul la acest tip de concediu, in locul mamelor. Dupa ce va hotarati care este cea mai potrivita varianta pentru voi, ca familie si cuplu, asteapta sa treaca primul trimestru de sarcina, si abia apoi mergi la conducere pentru a-ti anunta sarcina.  

Alegerea pediatrului pentru copil

Alegerea pediatrului este ultimul gand care-ti trece prin minte atunci cand esti insarcinata. Fara sa iti dai seama, s-ar putea sa fie mai tarziu decat crezi. Gasirea unui pediatru bun dureaza o perioada lunga de timp. Ai nevoie de sa te informezi, sa alegi spitalul, sa afli recomandari, sa intervievezi mai multi candidati etc. Abia dupa parcurgerea acestor etape, poti lua o decizie finala.

Nu uita ca viata copilului tau poate depinde de profesionalismul si pregatirea pediatrului pe care il alegi. Este o responsabilitate imensa, pentru care este recomandat sa ai suficient timp pentru lua cea mai buna decizie.  

Tu cum te-ai pregatit pentru a fi parinte? Ce lucruri ai avut in vedere si prin ce dileme ai trecut inainte de a naste? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil Alegere pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre