Top 9 greseli in preconceptie... rezolvate!

/ / Modificat: 2017-06-20
Top 9 greseli in preconceptie... rezolvate!

Preconceptia poate fi o perioada in care femeile care viseaza sa devina mamici comit o serie de greseli, incercand sa grabeasca momentul in care testul de sarcina le da marea veste. Din pacate, exista o serie de idei preconcepute despre obtinerea unei sarcini, nascute din dezinformare sau transmise din generatie in generatie, fara un fundament stiintific.

In realitate, preconceptia este un proces diferit de la o femeie la cealalta. Convingerea ca lucrurile se vor derula exact ca in cazul celei mai bune prietene, de pilda, poate conduce la o serie de dezamagiri. Iata care sunt cele mai comune greseli pe care le comit femeile hotarate sa devina mame!

Stresul si anxietatea asteptarii

Multe mamici care au fost nevoite sa astepte o vreme pana la confirmarea sarcinii marturisesc ca minunea s-a infaptuit imediat ce au incetat sa se ingrijoreze. Sigur ca nicio femeie care se confrunta cu probleme de conceptie nu vrea sa auda ca trebuie sa aiba rabdare si sa lupte cu zambetul pe buze pentru un test de sarcina pozitiv.

infertilitate_stres_femei

Insa chiar si asa, oamenii de stiinta chiar confirma faptul ca stresul si anxietatea sunt impedimente majore pentru succesul conceptiei. Cresterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) afecteaza atat ovulatia, cat si fertilitatea.

De aici si recomandarea expertilor de a te relaxa pe cat posibil si de a lasa lucrurile sa evolueze de la sine. Nu iti mai planifica sarcina cu ardoare, nu iti impune termene limita si nu privi obiectivul de a ramane insarcinata ca pe misiune pe care trebuie sa o indeplinesti cat mai repede. Odata ce un cuplu inceteaza sa isi forteze limitele, sansele de a concepe un copil incep sa creasca surprinzator.

Prea multe sau prea putine incercari

Numarul incercarilor de a concepe un copil este un element cheie in obtinerea unei sarcini cu succes. Specialistii in fertilitate recomanda cuplurilor care aspira la statutul de parinti sa aiba contact intim in fiecare zi, pe parcursul celei mai fertile perioade din luna.

ciclu_menstrual_neregulat_perioada_fertila

Daca faceti dragoste mai rar decat atat, risti sa ratezi ferestrele critice de fertilitate. In cazul in care actele voastre sexuale sunt mai dese, este posibil ca numarul de spermatozoizi din sperma partenerului tau sa scada.

Daca iti cunosti zilele in care esti cel mai fertila, discuta cu medicul ginecolog si roaga-l sa te ajute in acest calcul important (sau foloseste o aplicatie mobila in care iti introduci durata ciclului menstrual si iti sunt afisate intr-un calendar zilele fertile). Exista o masura in toate, inclusiv in reusita de a ramane insarcinata!

Folosirea unor produse cu efecte negative

Numeroase femei fac exces de zel atunci cand isi doresc cu ardoare sa ramana insarcinate cat mai repede. De pilda, unele recurg la dusuri vaginale, crezand ca "pregatesc terenul" mai bine pentru conceptie. Medicii nu recomanda sub nicio forma acest tip de igiena feminina in preconceptie, deoarece poate avea un efect similar spemicidelor, afectand in acelasi timp pH-ul delicat al vaginului.

Un alt produs nerecomandat in preconceptie este lubrifiantul. Studiile clinice au scos in evidenta faptul ca aceste produse reduc mobilitatea spermatozoizilor si pot chiar sa diminueze concentratia celulelor spermatice. Cuplurile care vor sa conceapa un copil sunt sfatuite sa evite lubrifierea artificiala, pentru sanse maxime de reusita

Autoblamarea

Atunci cand un cuplu se confrunta cu infertilitatea, de obicei femeia se autoblameaza si presupune ca ea este cea cu o problema de reproducere. Insa statisticile medicale arata o egalitate intre cele doua sexe: in 40% din cazurile de infertilitate barbatul este responsabil, in alte 40% femeia nu poate sa conceapa, iar in 20% din cazuri problemele de fertilitate apartin ambilor parteneri.

infertilitate

Tumultul emotional al unei femei care isi asuma, fara un diagnostic, incapacitatea de a concepe poate sa contribuie la esecul obtinerii unei sarcini, avertizeaza expertii. In general, adultii sanatosi au nevoie de 6-12 luni pentru a concepe.

Odata depasita perioada de un an de incercari, intervine necesitatea efectuarii unor investigatii de specialitate.

Calculul gresit al perioadei fertile

O greseala frecventa in perioada preconceptiei este calculul gresit al perioadei fertile, de vreme ce putine femei stiu cu adevarat sa o identifice. Majoritatea femeilor se afla la ovulatie cu 14 zile inainte de debutul unei noi menstruatii.

O femeie cu o durata a ciclului menstrual de 24 de zile va fi la ovulatie in ziua a 10 a a ciclului, de exemplu. Alta eroare comuna este numaratul gresit: intotdeauna trebuie sa se ia in considerare prima zi a sangerarii (nu cea anterioara sau ziua urmatoare). Pana si cateva ore conteaza in surprinderea ferestrelor fertile din fiecare luna.

Obsesia pentru termene limita

"In luna februarie trebuie sa raman insarcinata, altfel nu iese Sagetator", si-ar spune o femeie dornica sa controleze fiecare aspect al vietii sale (inclusiv perioada de sarcina si zodia viitorului bebelus).

cauze_psihologice_infertilitate

Aceasta obsesie pentru termene limita se poate transforma intr-o dezamagire de proportii. Multe femei au nevoie de obicei de cel putin 6 luni de incercari pentru a ramane insarcinate, perioada prelungidu-se de cele mai multe ori pana la un an.

Sfidarea legilor fizicii

Stii cum sfideaza legile fizicii o femeie care incearca sa ramana insarcinata? Fuge repede la dus sau danseaza de bucurie imediat dupa partida de dragoste. Exista multe argumente stiintifice care sprijina recomandarea ca, dupa actul sexual, femeia sa ramana cateva minute intinsa in pat, cu soldurile putin ridicate. Aceasta pozitie favorizeaza deplasarea spermatozoizilor catre ovulul nefecundat.

Ignorarea unor griji justificate

Poate ca ai avut intotdeauna un ciclu neregulat sau suferi de diabet si vrei sa te asiguri ca iti tii afectiunea sub control inainte sa concepi un copil. Aceste griji sunt perfect justificate, asa ca nu le ignora!

Cere ajutorul unui specialist si asigura-te ca organismul tau este pregatit pentru a duce la bun sfarsit o sarcina.

Viciile

De ce sa iti asumi un risc major si sa continui sa dai curs unor vicii care iti afecteaza sanatatea si fertilitatea? Renunta in preconceptie la alcool sau tutun si comporta-te de parca ai fi deja insarcinata.

Tu care crezi ca sunt cele mai mari greseli pe care le poate comite o femeie in perioada preconceptiei? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Conceptie

Articole recomandate

Citeste si despre