Teama de a fi parinte

/ / Modificat: 2012-11-19
Teama de a fi parinte

Sa fii parinte este o bucurie imensa, dar si o responsabilitate pe masura. Chiar daca bucuriile si implinirea pe care statutul de parinte le aduc in viata ta sunt incomensurabile si nu se pot compara cu nicio alta realizare a vietii, temerile si nesiguranta sunt sentimente prezente tot timpul in starea ta emotionala. Apar intrebari care te macina: Voi fi un parinte bun? Pot sa intretin un copil? Sunt capabil sa il cresc corespunzator? Iata cum sa depasesti mai usor temerile care te incearca atunci cand te gandesti sa devii sau esti deja parinte!

Ce temeri ai cand esti parinte si cum le depasesti?

A fi parinte este o bucurie, dar si o povara emotionala greu de purtat de umerii multora dintre noi. Psihologii sunt de parere ca teama provine din doua surse: teama de a nu fi un parinte bun si teama de a avea un copil care sa nu se ridice la nivelul asteptarilor tale, adesea mult mai mari.

Temerile provin din dezechilibrul care se creeaza intre asteptarile pe care le ai cu privire la tine, ca parinte, sau pe care le pretinzi de la copil si ceea ce iti ofera realitatea. Solutia pentru a depasi aceste temeri si pentru a face fata mai usor sentimentelor si experientelor noi consta in gasirea unui echilibru intre asteptarile pe care le ai si posibilitatile reale care exista in fiecare dintre noi.

Este normal sa fii ingrijorata cu privire la responsabilitatile pe care le implica statutul de parinte, la capacitatile tale de a avea grija de un copil sau de a-i asigura toate cele necesare pentru a creste mare si sanatos.

Parentalitatea este o etapa noua in viata ta, care atrage o multime de schimbari. Este un test de maturitate si o alegere care iti reorganizeaza intreaga viata - valori, principii, perceptii. Odata cu venirea pe lume a copilului, intreaga ta lume si gandire se schimba, ceea ce poate fi inspaimantator.

Te lovesti de experiente noi, care te sperie foarte tare, deoarece nu detii controlul asupra lor. La acestea se adauga si sfaturile si povestile sau experientele negative ale altor parinti din jur, care te fac sa te sperii si mai tare. In momentul in care auzi cat de greu este sa cresti un copil, ce a patit cunostinta x sau y cu copilul, cum s-a imbolnavit sau a fost tratat de colegi la scoala, anxietatea si teama se accentueaza si incep sa te copleseasca si mai tare.

Principalele temeri cu care se confrunta parintii sunt legate de felul in care va evolua relatia cu partenerul dupa aceea, de finantele necesare pentru cresterea copilului, dar si de faptul ca este posibil sa nu iti placa sa fii parinte.

Uneori, frica apare si din alte motive: ca nu vei sti sa ii schimbi scutecul, ce faci atunci cand se simte rau, cum stii ca ii este rau, daca pateste ceva cand ii faci baita etc.

Important este sa recunosti si sa incerci sa intelegi de unde izvorasc aceste temeri, pentru a le putea depasi mai usor. Daca este nevoie, discuta-le cu cineva din apropierea ta sau chiar cu un psiholog. Este important sa te descarci si sa gasesti intelegerea de care ai nevoie si gandurile bune care te pot ajuta sa mergi mai departe.

Nimeni nu se naste parinte. Fii constienta de faptul ca toate aceste lucruri se invata pe masura ce te lovesti de ele. Din experienta inveti cel mai usor si corect sa cresti copilul cat mai bine si sigur.

Nu exista mamica care sa nu reuseasca sa se descurce in ingrijirea propriului copil, cu sau fara ajutor. Exista in interiorul fiecarui parinte un sentiment unic al maternitatii sau paternitatii, dar si o putere nemarginita, care te ajuta sa faci fata tuturor provocarilor de parinte, dar sa gasesti si solutii la problemele cu care te confrunti.

Este important de stiut si faptul ca, in timp, aceste griji scad in intensitate si nu mai sunt atat de coplesitoare, insa nu vor disparea complet. Atunci cand ai un copil, nu ai cum sa nu ai griji si probleme.

Ele apar in fiecare etapa a copilariei si sunt strans legate de sanatatea, cresterea, siguranta si dezvoltarea lui. Insa pe masura ce te confrunti cu ele, vei invata sa le gestionezi corect si sa le folosesti in favoarea ta, sa le transformi in emotii constructive, care te ajuta sa devii, pe zi ce trece, parintele de care are nevoie copilul tau pentru a creste mare si puternic.

Tu cu ce temeri te-ai confruntat inainte de a deveni parinte sau dupa nasterea copilului? Cum ai reusit sa le faci fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri parinti Temeri mamici Emotii mamici Crestere copil Ingrijire copil

Articole recomandate

Citeste si despre