Sanatatea viitoarei mame. Lista cu lucruri de facut inainte de sarcina

/ / Modificat: 2016-07-27
Sanatatea viitoarei mame. Lista cu lucruri de facut inainte de sarcina

Inca dinainte sa ramai insarcinata trebuie sa ai in vedere niste schimbari radicale in stilul tau de viata. O dieta variata si echilibrata, precum si sportul si cateva vizite la medic iti vor pregati organismul pentru o sarcina lipsita de probleme.

Iata ce trebuie sa faci odata ce te-ai hotarat ca vrei sa devii mama, dar inainte de a ramane gravida.

1. Grija la kilograme

Femeile supraponderale au dificultati in a ramane gravide si pot avea diverse probleme in timpul sarcinii. Statisticile arata ca in cazul femeilor care sunt supraponderale inainte de a ramane gravide exista riscuri mai mari ca fatul sa dezvolte malformatii.

Daca te numeri printre persoanele cu probleme de acest fel, ar trebui sa consulti un nutritionist pentru a ajunge la greutatea optima pentru inaltimea ta. Schimba mesele pline de calorii goale pe salate, carne slaba fiarta sau pregatita la gratar si incepe si un program de exercitii fizice pentru a scapa de surplusul de kilograme.

2. Evita speciile de peste cu un grad ridicat de mercur

Carnea de peste este foarte sanatoasa, mai ales datorita continutului de grasimi sanatoase Omega3, insa unele specii de peste contin o cantitate crescuta de mercur si ar trebui evitate atat de gravide, cat si de femeile care vor sa ramana insarcinate pentru ca organismul sa aiba timp sa elimine aceasta substanta.

Evita tonul, rechinul, bibanul de mare si consuma cantitati moderate de crap, cod, halibut sau homar.

3. Renunta la fumat

Stim cu totii ca fumatul este extrem de daunator in timpul sarcinii. Ce nu stiu insa multe persoane este ca el poate afecta si capacitatea femeii de a ramane gravida.

Atat tu, cat si partenerul tau, ar trebui sa renuntati la acest obicei cu 8, pana la 10 luni inainte de a incerca sa concepeti un copil. In acest fel, organismele voastre se vor curata de toate substantele nocive din tigari.

Ai in vedere si fumatul pasiv, care este si el aproape la fel de daunator ca in cazul in care fumezi chiar tu o tigara.

4. Mergi la un consult ginecologic

Fa-ti o programare la medicul ginecolog si spune-i acestuia ca planuiesti sa ramai gravida. El iti va recomanda o serie de analize pentru a determina daca nu exista afectiuni care ar putea avea un impact negativ asupra sanselor tale de a deveni mama.

Ginecologul iti va recomanda un test complex de secretie si iti va face o ecografie transvaginala. Cu ocazia acestui consult poti face si analizele necesare pentru a determina RH-ul si grupa de sange, atat ale tale, cat si ale partenerului.

Tot in aceasta perioada poti face si vaccinuri contra unor boli precum gripa, rubeola sau rujeola (daca nu esti deja imunizata), pentru a fi sigura ca ele nu te vor afecta in timpul sarcinii.

Alte analize pe care ar trebui sa le faci inainte de a ramane gravida sunt cele legate de presiunea arteriala, infectii cu transmitere sexuala, precum si analize ale glandei tiroide.

Este de preferat sa faci toate aceste investigatii medicale cu 7 luni inainte de conceptie, asa incat sa ai suficient timp la dispozitie sa tratezi orice afectiune ti-ar descoperi medicul si sa poti face vaccinurile recomandate de acesta.

5. Mergi la dentist

Este stiut faptul ca femeile insarcinate nu pot fi supuse unor tratamente stomatologice, asa ca daca ai un inceput de carie, este cazul sa o tratezi din timp. Mergi la un consult si stabileste cu medicul durata tratamentelor, daca este cazul. Abia apoi poti incerca sa ramai gravida.

6. Renunta la pilula contraceptiva

Pare de la sine inteles ca trebuie sa renunti la anticonceptionale daca iti doresti sa ramai gravida, insa este de preferat sa intrerupi administrarea lor cu 3 luni inainte de a incerca sa concepi un copil.

Odata ce renunti la pilulele contraceptive, endometrul (mucoasa care captuseste interiorul uterului) se va ingrosa, crescand astfel sansele ca embrionul sa fie implantat in uter.

7. Incepe sa iei vitamine prenatale

Vitaminele prenatale iti vor intari organismul si il vor pregati pentru o viitoare sarcina. Acidul folic (vitamina B9) este extrem de important in sarcina contribuind la dezvoltarea sanatoasa a fatului si este de preferat sa iei o doza de cel putin 400 mcg in fiecare zi.

In plus, un aport crescut de vitamina B6 inainte sa apara o sarcina duce la ameliorarea greturilor si starilor de voma atunci cand vei ramane gravida. Si zincul are o importanta aparte, deoarece imbunatateste fertilitatea.

Ia suplimente cu vitamine cu 2 luni inainte de conceptie, sau chiar mai devreme, astfel incat atunci cand vei ramane insarcinata sa ai un organism puternic.

8. Renunta la alcool

Un pahar de vin pe zi poate aduce o multime de beneficii sanatatii, insa daca iti doresti sa ramai gravida, este recomandat sa renunti in totalitate la alcool. Vinul, berea si orice alte bauturi alcoolice cresc sansele ca fatul sa dezvolte malformatii.

Toate aceste lucruri nu doar ca iti vor creste sansele sa ramai gravida, insa iti vor intari organismul si ti-l vor pregati pentru sarcina.

Tu ce schimbari ai facut in viata ta inainte sa incerci sa ramai insarcinata? Ce ai mai adauga la lista noastra? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize inainte de sarcina Vitamine inainte de sarcina Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre