Cupa menstruala, inlocuitorul tampoanelor si absorbantelor clasice

/ / Modificat: 2013-10-07
Cupa menstruala, inlocuitorul tampoanelor si absorbantelor clasice

Cupa menstruala este un produs alternativ si modern pentru igiena femeilor in timpul menstruatiei menit sa le ajute sa economiseasca bani si timp. Are si calitatea de a fi ecologic, iar testele medicale spun ca este o metoda sigura pentru sanatate.

Desi au aparut o multime de produse pentru igiena feminina, fiecare incercand sa se adapteze cat mai bine pe nevoile si problemele cu care se confrunta majoritatea femeilor, acestea nu sunt niciodata pe deplin satisfacute. Poate cupa menstruala refolosibila sa se conformeze tuturor cerintelor pretentioase ale sexului feminin?

Ce este cupa menstruala?

Cupa menstruala este un dispozitiv cu o forma asemenatoare unei cupe asa cum ii spune si numele din latex, cauciuc sau silicon folosit pentru protejarea femeilor in timpul menstruatiei.

Masoara 5 cm in lungime si se plaseaza aproape de colul uterin, avand rolul de a colecta sangele menstrual. Ea se foloseste intr-un mod asemenator unui tampon normal, dar prezinta mai multe avantaje decat acesta.

Care sunt avantajele cupei menstruale?

Exista o multitudine de avantaje ale folosirii cupei menstruale in raport cu tampoanele si absorbantele clasice.

  • nu influenteaza in niciun fel flora vaginala (fluidele se scurg in mod natural, iar suprafata vaginala nu sufera nicio modificare);

  • recomandata femeilor care sufera de alergii sau micoze;

  • usor de folosit - se goleste si se clateste dupa fiecare utilizare (de mai multe ori pe zi in functie de fluxul menstrual);

  • este o metoda sigura care te protejeaza de riscul aparitiei petelor neplacute in timpul menstruatiei;

  • sanatoasa – spre deosebire de tampoanele interne, cupa menstrual nu absoarbe sangele menstrual, ci il colecteaza, evitandu-se riscul uscarii peretilor vaginali;

  • datorita materialului din care este creata, cupa menstruala nu lasa nimic in urma ei, dupa utilizare, asa cum fac tampoanele, care lasa fibre de bumbac in vagin;

  • ecologica – materialul din care este fabricata este nontoxic si nu prezinta niciun risc de iritatie sau alergie ca in cazul tampoanelor sau absorbantelor ce au in compozitie substante ce pot provoca diverse reactii alergice;

  • economica – desi la achizitionare ti se va parea ca are un pret piperat (undeva in jurul a 100 lei), trebuie sa fii constienta ca acest dispozitiv este refolosibil si poate fi utilizat pe o perioada de pana la 10 ani;

  • confortabila – te poate scuti de o multime de efecte neplacute care se pot produce in timpul menstruatiei si nici nu te limiteaza in ceea ce priveste alegerea anumitor haine.

Cum se foloseste cupa menstruala?

Desi tehnica de folosire este asemanatoare cu cea a unui tampon, trebuie sa tii cont de cativa pasi esentiali pentru mai multa siguranta si eficienta.

Citeste bine instructiunile de folosire!

Cupa menstruala iti va fi oferita impreuna cu instructiuni de folosire. Pentru ca ai de-a face cu un produs nou, este bine sa citesti de mai multe ori pasii de utilizare, pentru a te obisnui cu ideea si pentru a capata mai multa dexteritate atunci cand o vei folosi.

Stai in pozitia adecvata pentru introducerea ei!

Ca si in cazul tampoanelor trebuie ca pozitia in care se introduce dispozitivul in vagin sa fie una confortabila: in picioare, pe vine, in genunchi sau pe toaleta.

Pregatirea cupei pentru introducerea vaginala

Pe prospect vei avea si o schema care te va invata cum sa pregatesti cupa pentru introducere. Aceasta trebuie indoita de doua ori si tinuta in mana intre degetul mare si aratator, cu marginile indoite in exteriorul palmei. Daca vei urmari imaginile din prospect iti va fi mai usor in manevrarea ei corecta!

Introducerea corecta a cupei menstruale

Atunci cand te pregatesti sa introduci cupa trebuie sa stai relaxata. Foloseste-te de mana libera pentru a pozitiona marginile cupei in vagin. Introdu cupa in intregime in vagin, fara a o impinge prea mult. Este suficient sa observi ca a intrat toata, iar muschii vaginali vor actiona asupra ei, mentinand-o inauntru.

Dupa introducerea ei completa, trebuie sa apuci baza cupei si sa o rotesti odata pentru ca aceasta sa se desfaca complet si sa fie pregatita astfel pentru colectarea menstrei.

Desi pare mai dificil de utilizat decat alte produse, trebuie sa ai rabdare si sa fii perseverenta, pentru ca exersand continuu, vei deprinde mult mai usor metoda corecta de folosire, iar introducerea si schimbarea ei pe parcursul zilei va deveni o rutina.

Situatii in care cupa menstruala este contraindicata

Exista cateva particularitati medicale care contravin folosirii acestui produs:

  • in caz de virginitate;

  • in sarcina;

  • in caz de afectiuni vaginale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Absorbante vs tampoane

Articole recomandate

Citeste si despre