Cum se schimba creierul in timpul menstruatiei?

/ / Modificat: 2019-02-28
Cum se schimba creierul in timpul menstruatiei?

Ca si in timpul sarcinii, alterarea creierului feminin apare si in timpul menstruatiei. Transformarea in productia hormonala nu conditioneaza doar starea de spirit, ci si structura cerebrala.

De-a lungul anilor, s-a demonstrat ca structura creierului femeilor se modifica in timpul menstruatiei, acesta fiind motivul pentru care apar schimbarile de dispozitie si alte simptome.

De ce se schimba structura creierului in timpul menstruatiei?

Raspunsul este simplu: din cauza actiunilor hormonilor. Femeile experimenteaza schimbari importante in timpul lunii, produs al diferitelor niveluri de hormoni din corpul lor.

Aceasta transformare se reflecta, in principal, in starea de spirit, nivelurile de anxietate si anumite abilitati specifice, cum ar fi fluenta in vorbire. Procesul este complet diferit la fiecare femeie.

Aceasta modificare a comportamentului feminin nu este doar un produs al hormonilor, ci si al transformarii creierului. Structura creierului se modifica in timpul menstruatiei, din cauza fluctuatiilor de estrogen care afecteaza hipocampul.

Hipocampul este partea creierului care reglementeaza memoria, starea de spirit si raspunsul la anumiti stimuli. Din acest motiv, este posibil ca femeia sa devina putin mai lenta si chiar stangace.

Ce parte din creier se schimba in timpul menstruatiei?

Se estimeaza ca partile creierului care prezinta schimbari in timpul menstruatiei sunt in special zona hipocampala, amigdala, materia cenusie si materia alba. Fiecare parte, in combinatie cu hormoni, cum ar fi estrogenul, progesteronul si testosteronul, regleaza comportamentul femeilor in perioada ciclului.

Hipocampul

Cresterea estrogenului afecteaza hipocampul in ceea ce priveste conectivitatea sinaptica. Aceasta modificare de pana la 25% este in mod obisnuit legata de memoria pe termen scurt si luarea deciziilor. Din acest motiv, in aceste zile, fetele tind sa fie mai putin impulsive si gandeasc mai repede. Cu aceste modificari, este mai usor sa ne amintim si sa stocam informatii, ceea ce permite sa construim experiente din diferite puncte de vedere.

Amigdalele

Partea amigdalei este cea care regleaza emotiile, teama si raspunsurile la acesti stimuli. Fluctuatia estrogenului, a progesteronului si a testosteronului poate stimula producerea de endorfina in primele zile ale perioadei. Aceasta confirma cresterea in vitalitate, energie si fericire la unele femei.

Ulterior, productia scade. Atunci cand simti tristete si lipsa de echilibru in emotiile tale. Aceasta scadere a productiei de hormoni feminini reduce capacitatea de a stabili relatii sociale, o zona in care, in general, femeile sunt foarte calificate.

Materia cenusie si alba

Pe de alta parte, materia cenusie a creierului este compusa din corpuri celulare, in timp ce materia alba este compusa din tesuturi nervoase si ambele sufera modificari.

Acestea cresc volumul inainte de ciclu si astfel creste capacitatea de transmitere a durerii fizice. Acesta este motivul pentru care 8 din 10 femei sufera de dureri si crampe inainte de menstruatie.

Printre consecintele acestei variatii se numara dificultatea concentrarii si executarii sarcinilor comune. Pentru multe femei, aceasta durere este cu adevarat deranjanta pentru viata de zi cu zi.

Menstruatia si creierul

Aceste modificari fac diferenta intre barbati si femei. Din cauza acestor schimbari, oamenii de stiinta au studiat menstruatia inca din anii 1930.

Ciclul menstrual influenteaza capacitatea femeilor de a efectua tot felul de activitati. Indiferent daca este pozitiva sau negativa, influenta creeaza un val de emotii care, adesea, afecteaza oamenii din cercul cel mai apropiat.

In concluzie, fluctuatiile starii de spirit apar pentru ca in timpul menstruatiei se schimba structura cerebrala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Menstruatie Menstruatia

Articole recomandate

Citeste si despre