Anovulatia, o dereglare a ciclului menstrual

/ / Modificat: 2010-09-10
Anovulatia, o dereglare a ciclului menstrual

Anovulatia este o conditie ce afecteaza intre 6 si 15% din femei. Este o dereglare a ciclului menstrual in care femeia nu elibereaza un ovul lunar.

Ovulatia este stimulata lunar prin intermediul hormonilor. Ovarele elibereaza un ovul, ce ajunge in trompele uterine unde poate fi fecundat. Femeile cu anovulatie pot fie sa ovuleze intermitent, fie sa nu ovuleze deloc. Semnalarea acestei afectiuni este importanta pentru ca se poate afla in spatele unor probleme de infertilitate sau reproductive.

Predispozitia la anovulatie

Anovulatia poate afecta orice femeie aflata la varsta la care poate da nastere unui copil. Totusi, exista factori de risc care pot mari sansele ca o femeie sa fie afectata de anovulatie:

Sindromul ovarului polichistic;

Dereglari hormonale;

Obezitate sau pierdere semnificativa in greutate.

Care sunt simptomele anovulatiei? 

Simptomele acestei afectiuni pot fi deseori greu de recunoscut. Exista insa semne care pot da un semnal de alarma cu privire la calitatea ovulatiei:

Temperatura corporala anormala;

Mai putine simptome ale sindromului premenstrual;

Menstruatii neregulate;

Amenoree.

Ce cauzeaza anovulatia? 

Anovulatia este rezultatul unor dereglari hormonale. Anumiti hormoni, cum ar fi estrogenul si progesteronul, duc la declansarea ciclului reproductiv al corpului, incluzand ovulatia si menstruatia. Fara valori normale ale acestor hormoni, ciclul tau reproductiv poate fi debalansat, impiedicand ovarele sa elibereze un ovul lunar. 

Exista o varietate de factori care pot contribui la un dezechilibru hormonal:

Alaptarea;

Variatiile greutatii;

Stresul;

Calatoriile frecvente;

Dereglarile alimentare ca anorexie, bulimie.

Complicatii ale anovulatiei 

Anovulatia poate fi cauza mai multor complicatii, mai ales netratata. Un dezechilibru hormonal poate duce la pierderea anumitor trasaturi sexuale, incluzand menstruatia si ovulatia. 

Anovulatia cronica poate, de asemenea, duce la infertilitate completa sau partiala. Multe femei ce sufera de anovulatie se confrunta cu dificultati in a ramane insarcinate.

Diagnosticul anovulatiei 

Daca ti se pare ca suferi de anovulatie este foarte important sa consulti un medic. Acesta iti va recomanda efectuarea unor analize care vor confirma sau infirma suspiciunile.

In primul rand, vei fi nevoita sa iti controlezi regulat temperatura bazala corporala pentru o perioada de o luna sau chiar mai mult. Rezultate neregulate sau anormale pot indica faptul ca ovulatia nu are loc atunci cand trebuie. Urmeaza o serie de analize sanguine pentru a verifica nivelul anumitor hormoni ai corpului tau:

Hormonul luteinizant LH;

Hormonul foliculo-stimulant FSH;

Hormonul tireo-stimulant TSH.

Daca prezinti probleme de ciclu menstrual, medicul iti va face, de asemenea, un control al pelvisului si o ecografie. Examenul pelvisului cuprinde palparea abdomenului pentru a verifica marimea si forma uterului, a ovarelor si a trompelor uterine. Ecografia da informatii asupra organelor din cavitatea pelvina oferind o imagine a acestora din care se pot semnala eventualele schimbari.


Tratamentul anovulatiei 

Este foarte importanta tratarea cauzei ce a determinat aparitia anovulatiei. 

Factori ca nutritia, stresul si exercitiul fizic pot determina un dezechilibru hormonal, asa ca este importanta normalizarea acestora in timpul unui tratament corespunzator. 

Temperarea exercitiului fizic, mentinerea unei diete sanatoase si balansate pot spori foarte mult eficacitatea tratamentului. 

Sunt utilizate si medicamente care induc ovulatia mai ales pentru femei ce doresc sa ramana insarcinate. 

Medicamente pentru fertilitate, precum Clomid sau Pergonal, sunt des folosite pentru tratarea anovulatiei. Daca anovulatia e insotita de amenoree, se va incerca normalizarea ciclului menstrual prin medicatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclu menstrual neregulat Dereglare ciclu menstrual Lipsa ovulatiei

Articole recomandate

Citeste si despre