S-a nascut primul copil dintr-un uter transplantat de la o femeie decedata

/ / Modificat: 2018-12-05 15:55:25

O femeie din Brazilia a nascut o fetita dupa ce a primit un uter transplantat de la o donatoare decedata. Acesta este primul caz de acest fel din lume care a avut succes,  potrivit medicilor citati de Reuters.

nastere brazila

Cazul, prezentat in revista medicala "The Lancet," a implicat conectatea vaselor de sange, a ligamentelor si a canalelor vaginale intre uterul transplantat si persoana beneficiara.

Alte 10 femei care au suferit transplanturi de uter de la donatoare decedate, din Statele Unite, Cehia si Turcia, nu au reusit sa aduca pe lume un copil.

Fetita din Brazilia s-a nascut prin cezarian, la 35 de saptamani si trei zile, cu o greutate de 2.550 de grame.

Ce spun medicii

Dani Ejzenberg, medic la Spitalul Universitar din Sao Paulo, care a condus cercetarile, a explicat ca transplantul, efectuat in septembrie 2016, cand femeia avea 32 de ani, arata ca tehnica este fezabila si poate oferi femeilor cu infertilitate uterina acces la un numar mai mare de posibili donatori.

Normele actuale pentru a beneficia de un transplant de uter este ca organul sa provina de la un membru al familiei aflat in viata si doreste sa il doneze.

”Numărul oamenilor care doresc si se angajeaza sa doneze organe dupa moartea lor este mult mai mare decat al donatorilor aflati in viata," a afirmat Ejzenberg, potrivit News.ro.

Primul copil dezvoltat intr-un uter donat de o persoana aflata in viata s-a nascut in Suedia, in 2013. Oamenii de stiinta au raportat pana in prezent 39 de proceduri de acest tip, care au avut ca rezultat nasterea a 11 copii.

Una din 500 femei are probleme uterine

Expertii estimeaza ca infertilitatea afectează 10%-15% din cuplurile aflate la varsta reproductiva, la nivel mondial. Din acest grup, aproximativ una din 500 de femei are probleme uterine.

In cazul din Brazilia, beneficiara transplantului s-a nascut fara uter din cauza unui sindrom numit Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatoarea avea 45 de ani si a murit din cauza unui atac vascular cerebral.

La cinci luni după transplant, corpul a dat primele semne ca nu respinge uterul, ecografiile au fost normale, iar beneficiara avea menstruatii regulate. Ovulele fertilizate si congelate anterior au fost implantate dupa câteva luni, iar 10 zile mai tarziu a fost confirmată sarcina.

La momentul publicarii studiului in revista "The Lancet," fetita avea sapte luni si 20 de zile, era hranita la san si avea o greutate de 7,2 kilograme.

Taguri Primul copil Uter Transplant Nastere

Articole recomandate

Citeste si despre