Legatura dintre infertilitate si stres. Recomandari de la medicul specialist!

/ / Modificat: 2016-08-22
Legatura dintre infertilitate si stres. Recomandari de la medicul specialist!

Studiile efectuate de-a lungul anilor sugereaza ca stresul emotional poate afecta, de fapt, fertilitatea la barbati si femei. Pentru multe cupluri care sufera de infertilitate din cauza unor probleme necunoscute, acest obstacol poate fi, de asemenea, o oportunitate. Cercetatorii au descoperit ca unele cupluri isi pot creste considerabil sansele de a avea copii prin simplul fapt ca pot invata cum sa faca fata stresului.

"Sfaturile si incurajarile prietenilor sunt eficiente pe moment, insa cuplurile infertile au nevoie de ajutor profesional care sa aiba rezultate pe termen lung. Un specialist are capacitatea de a verifica fiecare partener in vederea unor boli subiacente sau probleme anatomice care pot cauza infertilitatea. Stresul nu este intotdeauna problema care cauzeaza infertilitatea, de aceea este bine ca inainte de toate sa se realizeze un control amanuntit pentru a fi siguri ca problema nu este de natura ginecologica", afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic obstetrica-ginecologie.

In cazul in care nu exista nici o alta explicatie evidenta, doar stresul psihologic ar putea fi cauza infertilitatii. In astfel de cazuri, un consilier profesionist sau terapeut poate fi capabil sa ajute cuplurile sa scape de stres si sa poata deveni parinti.

Cum afecteaza stresul fertilitatea

"Este bine cunoscut faptul ca stresul fizic, cum ar fi supra-exercitarea sau lipsa de calorii suficiente, poate face ravagii asupra ciclului menstrual al unei femei si, in consecinta, asupra fertilitilitatii ei. De exemplu, sportivii de sex feminin care imping corpurile lor la extreme, au adesea perioade neregulate, iar in unele cazuri poate opri complet menstruatia. Exercitiile fizice intense pot provoca ocazional infertilitate la barbati, de asemenea", explica dr. Silviu Istoc.

Dar exista si un alt tip de stres provocat de termene limita, probleme financiare, conflictul conjugal si, in unele cazuri, incercarea de a deveni parinti. Legatura dintre acest tip emotional de stres si infertilitate nu este bine inteleasa, de aceea au fost realizate mai multe studii prin care s-a demonstrat ca acest lucru este posibil.

"Femeile aparent sanatoase, dar care au probleme de fertilitate, tind sa aiba niveluri ridicate ale hormonului cortizol de stres in sange. Acesta este, de fapt, acelasi hormon care pare sa afecteze ovulatia si in cazul sportivilor de sex feminin", spune dr. Silviu Istoc.

"Aproximativ 5% dintre femei au experimentat intarzieri menstruale din cauza stresului provocat de anumite probleme cotidiene. Exista femei care din cauza stresului pot avea menstruatie neregulata sau pot sta fara menstruatie luni de zile. Cortizonul si alti hormoni pot impiedica ovulatia", completeaza dr. Silviu Istoc.

Stresul emotional, de asemenea, pare sa reduca numarul de spermatozoizi in cazul barbatilor. Un studiu realizat pe 500 de oameni, publicat in revista Fertility and Sterility a aratat ca numarul de spermatozoizi a scazut atunci cand partenerii barbati au trecut prin fertilizare in vitro, o procedura dificila si producatoare de anxietate. Un alt studiu publicat in Jurnalul de Reproducere si Psihologie Infantila a constatat ca in cazul cuplurilor care au fost deprimate a scazut potentialul de reproducere.

Cum sa facem fata stresului

Intr-o lume ideala, cuplurile care se lupta pentru a avea copii ar putea gasi o cale de a alunga stresul din viata lor. In realitate, stresul este aproape inevitabil, din cauza ritmului alert in care se desfasoara toate activitatile zilnice si a problemelor care apar. "Intregul proces de depasire a stresului in sine poate intampina mai multe etape, in cazul cuplurilor care isi doresc copii. Chiar si in cel mai bun caz - cel in care un cuplu are in sfarsit o sarcina de succes – partenerii se vor confrunta in cele din urma cu stresul de a creste un copil. De aceea este bine sa invatam sa ne controlam, sa evitam pe cat posibil situatiile stresante sau ca acesta sa ne manipuleze", afirma dr. Silviu Istoc.

"Cuplurile infertile nu pot elimina stresul, dar ei pot invata sa-si schimbe abordarea fata de situatiile stresante. Ei au un scenariu care ii face reticenti si fricosi, insa se poate lucra cu acest lucru privind acele situatii stresante dintr-o lumina mai pozitiva, astfel stresul se va diminua, iar problema infertilitatii se va ameliora", continua dr. Silviu Istoc.

Terapia cognitiv comportamentala, un tip de terapie care se adreseaza in mod specific gandirii negative, poate fi utila mai ales pentru cuplurile care isi doresc sa aiba copii. Cercetatorii au studiat aceasta terapie pe un grup de femei care au incetat sa ovuleze fara a stii care este motivul. Aproape 90% dintre femeile care au fost supuse acestei terapii timp de cinci luni au reusit sa ramana insarcinate in urmatoarele doua luni.

"Infertilitate cauzata de stres este la fel de intalnita ca orice alta afectiune care cauzeaza un dezechilibru hormonal. in cazul problemelor precum diabet zaharat sau afectiuni ale tiroidei, situatia se complica in ceea ce priveste infertilitatea, dar problema stresului poate fi remediata, iar acest lucru se poate intampla cu ajutorul specialistilor, persoanelor dragi, dar mai ales a propriei vointe si gandiri", afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre