Infertilitatea tubara

Infertilitatea tubara apare la femei si este cauzata de afectiuni (infectii, leziuni, blocaje totale sau partiale etc.) ale trompelor uterine care fac imposibila conceptia. Aproape 25% dintre cazurile depistate cu infertilitate au la baza cauze tubare. Este o conditie medicala care poate fi tratata cu succes prin interventie chirurgicala sau prin fertilizare in vitro.

Care sunt cauzele?

Infertilitatea tubara este cauzata de afectiuni diverse localizate la nivelul trompelor uterine:

  • blocarea totala/partiala a trompelor;
  • cicatrici sau aderente pe trompe ori alte leziuni sau daune cauzate de chisturi, proceduri chirurgicale abdominale etc.;
  • infectii etc.


Cauza primara a acestui tip de infertilitate o constituie infectiile pelvine frecvente. Cea mai comuna dintre ele este boala inflamatorie pelvina sau anexita. Aceasta este cauzata la randul ei de infectii cu transmitere sexuala precum chlamydia sau gonoreea.

Si endometrioza este o cauza comuna pentru infertiltatea de tip tubar si este una dintre afectiunile pe care medicii le cauta in prima faza in procesul de diagnosticare a bolii.

Uneori, medicii se gasesc in imposibilitatea de a pune un diagnostic clar. Exista leziuni sau daune atat de mici si ascunse incat nu pot fi depistate. Diagnosticul, in acest caz, va fi de infertilitate din cauze necunoscute, chiar daca ea are la baza o cauza tubara.
cauze_infertilitate_femei

Cum se pune diagnosticul?

Medicii recurg la histerosalpingograma pentru a depista infertilitatea tubara. Procedura consta intr-o examinare si explorare a trompelor cu ajutorul razelor x prin injectarea unei substante de contrast in cavitatea uterina prin intermediul cervixului. Specialistii au posibilitatea sa vada care sunt cauzele obstructiei tubare, ce aderente exista de-a lungul celor 2 trompe si alte probleme care ar putea indica problemele de conceptie.

Totusi, testul nu este 100% eficient. Exista probleme, aderente sau leziuni pe trompe care nu pot fi sesizate in urma imaginilor prezentate de procedura cu raze x.

In cazul in care medicul are rezerve fata de rezultatele histerosalpingogramei, poate apela si la o laparoscopie pentru o examinare mai amanuntita a afectiunilor pe care le pot prezenta trompele.
infertilitatea_tubara

Foto: infertilitygrants.org

Cum se trateaza?

Exista 2 tratamente valabile pentru infertilitatea tubara: interventia chirurgicala sau fertilizarea in vitro.

Alegerea uneia dintre aceste metode trebuie facuta in urma unei discutii serioase cu specialistii in fertilitate. In cazul in care problemele diagnosticate la nivelul trompelor pot fi remediate prin chirurgie (indepartarea aderentelor, a tesuturilor care le blocheaza etc.), medicii iti vor prezenta operatia ca fiind cea mai buna metoda de a trata infertilitatea.

In cazul in care cauzele infertilitatii tubare nu pot fi indepartate prin operatie, specialistul iti va prezenta si optiunea fertilizarii in vitro.

Fiecare dintre cele 2 metode de restabilire a fertilitatii are rate de succes diferite si realizarea uneia dintre ele depinde de mai multi factori: severitatea daunelor de la nivelul trompelor, prezenta altor factori de infertilitate si varsta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate tubara Blocare trompe uterine fertilizare in vitro Cauze infertilitate tubara

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul