Cobaii dezvaluie o posibila solutie la infertilitate

Un studiu efectuat asupra femelelor infertile de cobai ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga de ce femeile uneori nu reusesc sa aiba copii.

Rozatoarele cobai, sunt special crescute astfel incat sa le lipseasca receptorul acid lisofosfatidic (LPA), un receptor special in celulele uterine. Astfel, embrionii sanatosi nu se pot implanta in uter, chiar daca ovulele sunt produse in mod normal dupa fertilizare.

medic-ginecolog

Aceste descoperiri se pot aplica si la femei, pentru ca si ele au receptori LPA pe suprafata mucoasei uterine.

In urma studiilor s-a ajuns la concluzia ca in cazul in care se elimina un singur receptor lipidic, numit LPA3, se produce o schimbare in abilitatea cobaiului de a implanta embrionii in mucoasa uterina.

In experimentele cu cobai carora le lipsesc receptorul LPA3, s-a descoperit ca felul in care erau asezati embrionii in uter s-a schimbat, astfel incat numarul embrionilor implantati s-a redus. In locul unei implantari normale, embrionii erau conglomerati, multi impartind aceeasi placenta, fapt ce sugereaza ca pot fi si alte strategii pentru sporirea succesului implantarii.

De ce esueaza majoritatea implantarilor?

Expertii in fertilitate au pareri impartite. Cercetatorii americani avertizeaza ca descoperirile la cobai nu se aplica totdeauna si la oameni, problemele de implantare reprezentand doar un procent mic din problemele ridicate de infertilitate. Cele mai multe probleme sunt ale embrionului, si nu probleme de implantare.

Alti experti, considera ca, daca aceste descoperiri se dovedesc valide, femeile care folosesc analgezice ca aspirina, pot avea un risc mare de infertilitate, pentru ca aceste droguri inhiba calea de semnalizare prin LPA.

Un alt expert care lucreaza cu proteine similare a gasit ca studiul este important.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul