Cea mai grea parte in infruntarea problemelor de fertilitate

/ / Modificat: 2014-07-30
Cea mai grea parte in infruntarea problemelor de fertilitate

Infruntarea si depasirea problemelor de fertilitate este, poate, cea mai stresanta experienta prin care treci cu partenerul tau. Frustrarea de a avea probleme in conceperea copilului, desi amandoi sunteti tineri si duceti o viata sanatoasa, este poate unul dintre cele mai apasatoare sentimente care te incearca in fata diagnosticului necrutator, insa nicidecum cel mai coplesitor. Exista si alte efecte care pot pune presiune mai mare asupra psihicului vostru, costurile exorbitante ale tratamentelor, vizitele nenumarate la medic si extenuarea fiind doar cateva dintre ele.

Diagnosticul neclar

Nu ai reusit sa concepi copilul, ai fost cu partenerul tau de mana la medic si ati trecut impreuna printr-o serie laborioasa de investigatii medicale pentru descoperirea cauzei infertilitatii. In ciuda numeroaselor vizite la medic, a cheltuielilor mari si a eforturilor depuse, medicul va spune ca inca nu stie care este cauza pentru care nu puteti concepe copii.

Pentru cele mai multe persoane, trecerea de la o investigatie la alta si confuzia din jurul motivului pentru care nu reusesc sa conceapa copilul reprezinta partea cea mai grea a acestui proces.  

Tratamentele de fertilitate

Pentru alte cupluri, partea cea mai grea in infruntarea problemelor de fertilitate apare dupa aflarea diagnosticului, mai exact in timpul masurilor terapeutice pe care trebuie sa le urmeze. Medicul insiruie o sumedenie de medicamente, interventii, injectii si recomandari care coplesesc viitorii parinti inca de dinainte de a le pune in practica.

In plus, drumurile frecvente la clinica, dar mai ales costurile exorbitante ale medicamentelor sau procedurilor de reproducere umana asistata ajung sa testeze rabdarea si nervii multor cupluri. Oboseala acumulata si nervii intinsi la maximum cauzati de repetarea procedurilor care esueaza in primele etape ale tratamentului creeaza o sumedenie de conflicte intre parteneri si o racire evidenta a relatiei de cuplu.

Gasirea puterii de a merge mai departe si de a invinge infertilitatea, in ciuda tuturor obstacolelor, este, de departe, cea mai grea parte in infruntarea problemelor de fertilitate.  

Asteptarea

Asteptarea rezultatelor tratamentelor de fertilitate sau a momentului in care vezi rezultatul pozitiv al unui test de sarcina este una dintre cele mai frustrante si grele sentimente de indurat in aceasta perioada. Simti ca cedezi nervos atunci cand trec luni sau ani de zile fara niciun rezultat.

Este unul dintre momentele tensionate din care putine cupluri reusesc sa iasa invingatoare. Pe masura ce trece timpul, iar sperantele de a deveni parinti naturali scad simtitor, acestia incep adesea sa se gandeasca la metode alternative - adoptie, mama surogat etc. - si sa renunte la tratamentele de fertilitate.  

Comentariile sacaitoare

Tolerarea comentariilor celorlalti la adresa situatiei dificile prin care treci impreuna cu partenerul tau se poate dovedi una dintre cele mai dificile hopuri de trecut in depasirea problemelor de fertilitate.

Exista doua tipuri de comentarii - unele insensibile si rautacioase - "poate ca este un semn si nu trebuie sa fiti parinti", "nu merita sa ajungeti in sapa de lemn, exista si alte metode", "bine ca esti sanatoasa in rest, exista probleme de sanatate mai grave" - si altele binevoitoare, dar repetitive si iritante - "se va intampla cand te astepti mai putin", "renunta, nu te mai amagi singura", "fii recunoscatoare si bucura-te de copilul pe care deja il ai" etc.

Indiferent de intentia buna din spatele acestora, persoanele care trec prin tratamente de fertilitate prefera sa se lipseasca de ele, intrucat nu sunt de ajutor.

Sentimentul de singuratate

In ciuda numeroaselor persoane care roiesc in jurul tau si a medicilor care nu contenesc sa te mai ajute in gasirea solutiei pentru depasirea problemelor de fertilitate, te poate paste un sentiment ciudat de singuratate.

Una dintre partile cele mai grele in infruntarea infertilitatii este, uneori, lipsa unei persoane impartiale cu care sa poti vorbi deschis despre tot ce te macina cu privire la situatia prin care treci.  

Tu care crezi ca este cea mai grea parte in infruntarea problemelor de fertilitate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii infertilitate Stres infertilitate Tratamente infertilitate Probleme fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre