Boala femeilor neiubite afecteaza jumatate de milion de romance! Cum o recunosti?

/ / Modificat: 2018-07-13
Boala femeilor neiubite afecteaza jumatate de milion de romance! Cum o recunosti?

Endometrioza, sau "boala femeilor neiubite", se produce atunci cand tesutul endometrial, membrana uterina care se elimina in cursul menstruatiei, incepe sa creasca si in alte zone decat in uter. Modificarile hormonale din cursul ciclului menstrual afecteaza tesutul endometrial raspandit in alte zone, inflamandu-l si provocand durerile pelviene severe, ceea ce inseamna ca in timp, tesutul endometrial va creste, se va ingrosa si se va rupe ramanand prins in pelvis si cauzand iritatii, cicatrizari, adeziuni ale organelor pelvice prin tesut, dureri menstruale si infertilitate.

Rezultatele statistice indica faptul ca in tara noastra, jumatate de million de femei sufera de endometrioza, in timp ce la nivel global, aproximativ 90 de milioane de femei sunt afectate de aceasta boala. Endometrioza este o afectiune complexa, ale carei cauze nu sunt inca cunoscute pe deplin, unele teorii indicand o modificare a sistemului imunitar, expunerea la elemente ale mediului inconjurator si o predispozitie genetica ca fiind factorii cauzatori.

Etapele endometriozei

Endometrioza are patru etape, clasificate in functie de factori precum locatia tesutului endometrial, dimensiunea si gradul de raspandire al acestuia.

  • Etapa minimala - leziuni usoare si de mici dimensiuni apar pe ovare, impreuna cu inflamatia cavitatii pelviene
  • Etapa usoara - leziuni usoare prezente pe ovare si membrana pelviana
  • Etapa moderata - prezenta unui numar mai mare de leziuni, si tesut adanc implantat in ovare si in membrana pelviana
  • Etapa severa - leziuni ale tuburilor falopiene si tesut endometrial adanc implantat in ovare si membrana pelviana

Simptomele endometriozei

Cel mai obisnuit simptom al endometriozei este durerea pelviana, care se produce de obicei atunci cand femeia se afla la menstruatie, insa afectiunea poate produce dureri si in alte perioade ale ciclului menstrual, de exemplu la ovulatie sau in timpul contactului sexual.

Alte simptome includ constipatia sau diareea, prezente adeasea la momentul menstruatiei, menstruatia abundenta, oboseala si in unele cazuri infertilitatea. Uneori insa, endometrioza poate exista fara manifestarea niciunui simptom.

Cercetarile arata ca o femeie care are in familia apropiata rude ce sufera de endometrioza, are de sapte ori mai multe sanse de a fi afectata de aceasta boala, decat alte femei ce nu au un istoric de endometrioza in familie.

Diagnosticarea endometriozei

Medicii ginecologi specializati in endometrioza pot sa iti ofere un diagnostic preliminar pe baza simptomelor, daca acestea exista, analizand durerile pelviene si momentul in care se produc si prin efectuarea de ecografii, insa singura modalitate sigura de diagnosticare corecta a endometriozei este cea efectuata in urma unei proceduri chirurgicale laparoscopice.

Cum se trateaza endometrioza

Estrogenul este cel care stimuleaza cresterea si extinderea endometriozei, actiunea prostaglandinelor la nivelul uterului agravand depozitele de endometrioza si fiind responsabila pentru durerile severe la nivelul pelvisului; tratamentul clasic se efectueaza prin administrarea unui agent hormonal si are ca scop eliminarea efectelor actiunii estrogenului si prostoglandinelor.

Aceasta linie de tratament include administrarea de estrogen, progesteron, anticonceptionale, efectele tratamentului fiind similare menopauzei. Pentru combaterea durerii, se prescriu medicamente antiinflamatorii, care in cele mai multe cazuri sunt eficiente in controlarea inflamatiilor si a durerilor specifice acestei afectiuni.

In cazurile de endometrioza severa, tratamentul chirurgical minim invaziv se recomanda pentru a se realiza excizia focarelor de endometrioza laparoscopic, atunci cand pacienta doreste sa nu piarda potentialul de a ramane insarcinata; daca insa pacienta opteaza pentru a renunta la potentialul sau fertil, atunci histerectomia laparoscopica este solutia recomandata in tratarea definitiva a endometriozei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Endometrioza Endometrioza cauze Endometrioza diagnostic Endometrioza simptome Tratament endometrioza

Articole recomandate

Citeste si despre