Diferentele intre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala

/ / Modificat: 2018-07-02
Diferentele intre fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala

Nu toate cuplurile reusesc usor sa aduca pe lume un copil, uneori este nevoie de ani de incercari, de frustrari, de dorinte nerealizate si de suferinta pana cand apare bebelusul in viata lor si devin in sfarsit familia pe care au visat-o. Uneori acest lucru se intampla in mod natural, insa alteori este nevoie de putin ajutor medical, de tratamente de asistenta reproductiva, care sa le asigure celor doi parteneri copilul mult dorit.

Doua dintre cele mai cunoscute metode de asistenta medicala reproductiva sunt fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala, insa ce reprezinta fiecare si care sunt diferentele dintre ele?

Ce este inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala cunoscuta si sub denumirea de inseminare intrauterina, este utilizata des ca prima metoda de tratament pentru cuplurile a caror fertilitate nu are o explicatie medicala. Candidata ideala este o femeie tanara, cu tuburi falopiene permeabile, mai putin de trei ani de sterilitate si care are un partener cu sperma normala. Inseminarea artificiala este indicata pentru cuplurile care intrunesc aceste specificatii si poate fi pusa in aplicare de 4 ori, avand sanse de succes cuprinse intre 25-30%.

Ce este fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este o tehnica diferita de inseminarea artificiala, care presupune colectarea ovulelor mature din ovare si fertilizarea lor in laboratorul de reproducere umana, dupa care embrionul rezultat este plasat inapoi in corpul femeii, Aceasta tehnica are sanse de succes mai mari decat inseminarea artificiala, de pana la 60%.

Diferente intre inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro

Fertilizarea ovulului in cadrul inseminarii artificiale se produce in interiorul tubului falopian, spre deosebire de procedura fertilizarii in vitro, unde ovulul este fertilizat de spermatozoid in laborator si reintrodus in corpul viitoarei mamici.

Inseminarea artificiala este o metoda de reproducere asistata mai simpla, spre deosebire de fertilizarea in vitro care necesita o interventie chirurgicala pentru a extrage ovulele ce vor fi fertilizate in laborator.

Inseminarea artificiala nu este la fel de costisitoare precum fertilizarea in vitro. Inseminarea artificiala este o optiune buna pentru cuplurile tinere, care nu incearca de mai mult de 3 ani sa ramana insarcinate si in care barbatul nu sufera de modificari semnificative ale calitatii spermei, iar femeia nu sufera de un blocaj al tuburilor falopiene sau de endometrioza.

Cu exceptia cazurilor izolate, rata de success a fertilizarii in vitro nu este afectata de blocajul tuburilor falopiene sau de calitatea scazuta a spermei, fiind o optiune mai sigura pentru cuplurile in care femeia sufera de endometrioza;

Informatiile privind evolutia tratamentului sunt limitate in cazul inseminarii artificiale, pe cand in cadrul fertilizarii in vitro pot fi obtinute informatii pretioase privind raspunsul ovrian la stimulare, calitatea ovulelor, dezvoltarea fertilizarii si a embrionului

In tara noastra, costurile inseminarii artificiale variaza in functie de necesitatea stimularii ovulatiei prin tratament medicamentos sau daca se foloseste sperma partenerului sau a unui donator si sunt cuprinse intre aproximativ 150 si 600 de euro. In ceea ce priveste metoda fertilizarii in vitro, aceasta este mai costisitoare, necesitand intre 1700 si pana la 3000 de euro pentru fiecare procedura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Inseminare artificiala Fertilizarea in vitro Inseminare artificiala costuri

Articole recomandate

Citeste si despre