Reversia vasectomiei

/ / Modificat: 2011-08-26
Reversia vasectomiei

Reversia vasectomiei este o interventie chirurgicala care presupune anularea vasectomiei si restabilirea fertilitatii masculine. Vasectomia este o forma de sterilizare a barbatilor, ceea ce inseamna ca in urma interventiei acestia nu mai pot concepe copii. Desi este considerata o masura definitiva, medicii sustin ca exista posibilitatea reversibilitatii interventiei, insa fara garantia ca acestia vor redeveni fertili.

Ce este vasectomia?

 Vasectomia este o interventie chirurgicala realizata la barbati cu scopul de a impiedica eliminarea spermatozoizilor in sperma si capacitatea de a mai concepe vreodata copii. Este o masura echivalenta ligaturii trompelor uterine la femei.

Interventia presupune sectionarea celor 2 vase deferente care au rolul de a transporta sperma din testicule in scrot. Vasectomia nu afecteaza capacitatea sexuala a barbatilor - acestia pot avea erectie, pot ejacula, dar sperma este lipsita de spermatozoizii care ajuta la conceptie. Se pare ca placerea sexuala este mai crescuta in urma realizarii interventiei, pentru ca nu mai exista stresul unei sarcini nedorite.

Cum se face reversia vasectomiei?

Medicii sustin ca reversibilitatea vasectomiei este o interventie mult mai complicata decat realizarea vasectomiei in sine. Ei sustin ca exista o multime de riscuri asociate si nu garanteaza reusita revenirii fertilitatii barbatului. Vasectomia este considerata o masura de sterilitate definitiva. Chiar daca in ziua de astazi exista sansa anularii vasectomiei, medicii sunt rezervati cand vine vorba de succesul acesteia.

Reversia vasectomiei presupune reconectarea vaselor deferente in vederea reinitierii transportului spermei si a spermatozoizilor in testicule si apoi in lichidul seminal ejaculat. Daca operatia are succes, inseamna ca barbatul este capabil iar sa lase o femeie insarcinata.

Reversia vasectomiei poate fi facuta in 2 feluri pentru a restabili fertilitatea barbatului:

  • vasostomia - in aceasta procedura se cos capetele sectionate ale tuburilor care transportau sperma (deferente);
  • vasoepidimostomia - prin aceasta procedura se ataseaza vasele deferente direct la epididim (tubul spiralat din spatele testiculelor); aceasta este o procedura mult mai complicata si se apeleaza la ea doar in cazul in care vasostomia esueaza.


Care sunt riscurile asociate reversiei vasectomiei?

  • hemoragie in interiorul scrotului - hematoma;
  • infectii - pot aparea in urma oricarei interventii chirurgicale;
  • granulom spermatic - scurgerea spermei in scrot si "tratarea" ei ca un corp strain (antigen) de catre sistemul imunitar;
  • dureri cronice - exista posibilitatea aparitiei unor dureri cronice la nivelul zonei testiculare;
  • hidrocel - formatiuni pline cu lichid situate in jurul testiculelor care pot determina marirea in volum a scrotului.


Este important sa se apeleze la medic in cazul in care apar unele dintre urmatoarele simptome:


  • febra;
  • umflarea persistenta a testiculelor;
  • dificultati de urinare;
  • nodul la nivelul scrotului;
  • sangerare persistenta la locul inciziei.


Foto: moderninfertilitytreatments.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vasectomie Sterilitate barbati Fertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre