Poluarea afecteaza fertilitatea masculina
 

Dupa cum arata un studiu scandinav, factorii de mediu pot afecta fertilitatea masculina. Ei au descoperit ca poluantii aerului par sa afecteze raportul de spermatozoizi care poarta cromozomii X sau Y (care determina sexul).

S-au evaluat efectele a doua tipuri de poluanti de tip cloroorganici persistenti (POP) pe sperma a 149 de pescari. Unii au pescuit pe coasta de est a Marii Baltice, care e contaminata cu POP –urile DDE si CB-153, iar altii au pescuit pe coasta de vest, ape mai pure.

S-a ajuns la concluzia ca cresterea in proportia de spermatozoizi continand cromozomul Y este asociata cu cresterea concentratiei ambilor poluanti in sangele barbatilor.


In urma compararii a 20% din pescarii cu cea mai mare expunere la poluanti cu cei cu cea mai mica expunere, poluantul DDE a fost asociat cu o crestere de 1,6% in numarul spermatozoizilor cu cromozomul Y, iar poluantul CB-153 cu o crestere de 0.

8%. Cercetatorii n-au studiat, daca cresterea numarului de spermatozoizi Y a dus la nasterea mai multor baieti. Expertii afirma ca acestia pot face prea putine pe cont propriu pentru a scadea efectul poluantilor, mai ales daca locuiesc in locatii foarte poluate.

Un expert, cercetator la University of Rochester Medical Center in Rochester, din N.Y, a gasit defecte la acest studiu, deoarece rezultatele explica doar o fractiune mica a variabilitatii in proportia de c

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul