Analize medicale: ce este spermograma

/ / Modificat: 2019-03-31
Analize medicale: ce este spermograma

Spermograma este o analiza care testeaza fertilitatea masculina, dar poate fi recomandata si barbatilor care si-au facut vasectomie. In acest caz testarea este necesara pentru a vedea daca procedura a fost realizata cu succes sau nu.

Spermograma mai este indicata si pentru diagnosticarea hematospermie - sangele in sperma, sau pentru evaluarea eventualelor sechele ale oreionului asupra tesutului spermatogen. 

Spermograma analizeaza:

  • culoarea – sperma are culoarea alb sau alb-gri. In cazul in care aceasta capata nuante de galben ar trebui sa va adresati medicului.
  • cantitatea – in mod normal un barbat elimina intre 2 si 5 mililitri de sperma pe ejaculare. 
  • numarul de spermatozoizi - lichidul seminal eliminat la o ejaculare contine intre 20 de milioane si 300 de milioane de spermatozoizi. 
  • gradul de lichefiere – sperma incepe sa se lichefieze in mai putin de 60 de minute. Acesta este si motivul pentru care este indicat ca proba data spre analiza sa nu fie recoltata mai tarziu de 30 de minute.
  • Mobilitatea spermatozoizilor – este un criteriu esential atunci cand vine vorba de fertilitate. Moblitatea normala este cuprinsa intre 60 si 100%, mobilitate redusa este cuprinsa intre 0-40%.
  • pH-ul – lichidul seminal este usor alcalin. Valoarea pH-ului spermei trebuie sa varieze intre 7.1 si 8. Daca rezultatul arata un pH peste 8 atunci barbatul sufera de o inflamatie si trebuie cautata cauza. Mai mult, un pH mai scazut sau crescut decat valorile indicate mai sus poate afecta moblitatea spermatozoizilor. 
  • numarul de celule albe – sperma are in compozitia ei un numar redus de leucocite. Un numar crescut de celule albe in lichidul seminal indica o infectie sau o inflamatie la nivelul tractului urinar. 
  • nivelul fructozei – fructoza este implicata in mobilitatea spermatozoizilor. Un nivel scazut al fructozei in sperma va avea impact asupra mobilitatii spermatozoizilor.

Ce trebuie sa faci inainte de spermograma

Pentru acuratetea rezultatelor, inainte de spermograma sunt recomandate cateva sfaturi:

  • Renuntati la medicatie cu o saptamana inainte de analiza. Medicamentele pe baza de estrogeni, tratamentele oncologie, pastilele pentru artrita reumatoida, pentru ulcer gastric sunt doar cateva dintre medicamentele care influenteaza rezultatul spermogramei. Medicatia se va intrerupe numai cu acordul si la recomandarea medicului curant.
  • Evitati ejacularile cu 48 de ore inainte de analiza. Daca faceti sex la mai putin de doua zile de spermograma cantitatea de sperma ejaculata pentru analiza va fi mai mica, iar rezultatul obtinut nu va fi unul elocvent. De asemenea, si o abstinenta mai mare de 7 zile va influenta rezultatul, deoarece cantitatea de sperma va fi mai mare. Testiculele produc constant sperma. Pentru refacerea „stocului” organismul are nevoie de 2-3 zile.
  • Evitati folosirea substantelor stupefiante.
  • Nu beti alcool cu 48 de ore inainte de analiza. 

Material realizat cu sprijinul dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica si ginecologie, cu competenta in ecografie obstetricala si ginecologica, chirurgie laparoscopica ginecologica, histeroscopie, tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata in cadrul Clinicii Dacia Medical Center





Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre