Glandele endocrine si fertilitatea

/ / Modificat: 2012-02-02
Glandele endocrine si fertilitatea

Glandele endocrine ale organismului sunt vitale pentru asigurarea functiei reproducatoare si fertilitatii viitorilor parinti. Problemele endocrine se reflecta si in zona genitala, atat a barbatilor, cat si a femeilor, si ii impiedica sa conceapa copii. Infertilitatea dispare numai dupa diagnosticarea si tratarea corespunzatoare a problemelor endocrine.

Sistemul endocrin si fertilitatea

Glandele endocrine secreta o serie de hormoni esentiali in functionarea normala a multor organe din corp. Glandele sunt vitale pentru reglarea mecanismelor organelor si controleaza aproape toate procesele din organism.

Orice problema sau dezechilibru la nivel endocrin conduce la o multime de probleme de sanatate, cea mai afectata fiind fertilitatea, atat a femeilor, cat si a barbatilor.

Disfunctiile de la nivelul gonadelor (ovare la femei, testicule la barbati), glandei pituitare (FSH/LH), celei tiroidei, dar si diabetul mellitus, sunt unele dintre cele mai comune probleme endocrinologice care afecteaza fertilitatea feminina si masculina.

Mai exista si alte dezechilibre sau anomalii la nivelul glandelor endocrine care pot determina aparitia infertilitatii:

  • la barbati (pubertate intarziata - cauzata de hipogonadism sau hipopituitarism; disfunctii erectile - cauzate de hipogonadism sau diabet mellitus).

Si tumorile hipofizare sau ovariene pun in pericol fertilitatea, iar patologia suprarenala isi pune si ea amprenta asupra sanselor de a concepe copii.

Problemele endocrinologice conduc la o multime de modificari in organism - de la cresterea si scaderea excesive in greutate pana la modificari de structura si aspect corporal (caracteristici fizice) care afecteaza fertilitatea. Efectele negative difera de tipul de afectiune si severitatea ei.

Cum se depisteaza bolile endocrine?

Vizitele periodice la medicul de familie si rezultele testelor uzuale de sange si de urina il pot determina pe medic sa iti faca o trimitere la endocrinologie, in cazul in care prezinti simptome si valori ale analizelor ce necesita o verificare la un astfel de specialist.

Afectiunile endocrinologice sunt depistate sau suspectate adesea in urma unui control ginecologic, deoarece multe disfunctii ale glandelor se reflecta in zona genitala. De asemenea, controalele mamare constante sunt o metoda profilactica si de diagnosticare a problemelor glandelor endocrine.

Raporteaza medicului de familie sau specialistului endocrinolog daca observi ca suferi de unele dintre urmatoarele simptome ce ar putea apartine unor afectiuni ale glandelor:

  • scadere brusca in greutate sau ingrasare rapida;
  • oboseala accentuata, inexplicabila, senzatie de epuizare;
  • schimbari frecvente in dorinta sexuala, ale libidoului;
  • schimbari bruste de dispozitie (trecere brusca de la tristete la bucurie sau la alte stari);
  • schimbari sau aparitia unor pete ciudate la nivelul pielii;
  • crestere exagerata a parului de pe corp (in special la femei).

Toate aceste manifestari pot apartine tabloului simptomatologic al unor afectiuni endrocrinologice care pot fi depistate usor daca sunt semnalate la timp medicului si investigate atent, pentru a putea fi tratate corespunzator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze infertilitate Fertilitate femei Fertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre