Endometrioza, o abordare chirurgicala „one-stop-shop”

/ / Modificat: 2019-09-17
Endometrioza, o abordare chirurgicala „one-stop-shop”

Una din cele mai frecvente patologii ale femeii diagnosticata frecvent in etapa reproductiva, endometrioza, afecteaza 1 din 10 femei, provocand durere cronica pelvina, extindere si recurenta si conducand in 50% din cazuri la infertilitate.

In contextul dificultatii diagnosticarii si complexitatii bolii, evolutiei atipice a leziunilor si caracterului extensiv, endometrioza ramane o mare provocare medicala.

Printre cele mai frecvente simptome sunt durerile pelvine. Durerea pelvina apare de obicei inainte de menstruatie sau pe parcursul ei. Unele femei pot resimti dureri in timpul actului sexual sau crampe. De asemenea, durerea mai poate aparea in timpul tranzitului intestinal sau la urinare. De multe ori confundate cu durerile firesti in perioada ciclului menstrual, durerea se cronicizeaza si invalideaza femeia, afectand-o la nivel personal, profesional si social.

Uneori insa, endometrioza evolueaza “tacut”, neprezentand nici un simptom, fiind descoperita “accindental” sau contextual, in cadrul altor interventii chirurgicale sau atunci cand femeia incearca sa procreeze si se investigheaza pentru a descoperi cauzele infertilitatii.

De ce este necesar consultul la un medic specializat in endometrioza?

Chirurgia bolii poate fi privita ca o chirurgie de teritoriu, ce excede de multe ori organele genitale interne, extinzandu-se la organele din vecinatate (vezica, intestine, rect).

Studii recente au aratat ca tratamentul chirurgical al endometriozei, indiferent de stadiu, este mult superior utilizarii medicamentelor, atunci cand comparam ameliorarea simptomelor de durere si a rezultatelor legate de procesul infertilitatii.

bratila

Prof. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, fondator Endomedicare Academy explica:

Primul gest responsabil pe care il pot face pacientele este sa se adreseze unui medic specializat in tratamentul endometriozei. Primul gest responsabil al medicului care cunoaste abordarea si mai ales implicatiile multiple ale gestului chirurgical va viza urmatoarele aspecte:

1. Evaluare pre-chirurgicala corecta, pentru un diagnostic precis si stabilirea obiectivelor urmarite pe termen scurt-mediu-lung. Obiectivele vor avea in vedere: setarea obiectivului reproductiv al femeii, controlul durerii si prevenirea recurentei bolii;

2. Oferirea unei solutii terapeutice personalizate, respectiv tratament medical sau chirurgical;

3. Realizarea unui bilant terapeutic post-interventie care sa constituie un punct de reper pentru obiective terapeutice viitoare.

Daca ne referim la etapa chirurgicala, cel mai eficient tratament pentru endometrioza presupune excizia leziunilor endometriale utilizand abordul minim invaziv, tehnica laparoscopica sau robotica, cea mai înalta tehnologie existenta in prezent.

Beneficiile metodelor minim invazive constau in localizarea exacta si stabilirea extinderii leziunilor permitand astfel si stadializarea bolii. In functie de stadiul endometriozei si de obiectivele pe care medicul le stabileste impreuna cu pacienta, se realizeaza excizia completa a leziunilor care pun in pericol functia reproductiva sau provoaca simptomatologia dureroasa a bolii.

“Am dezvoltat procesul chirurgical al endometriozei intr-un concept “one-stop-shop”, de la primul gest chirurgical trebuie sa maximizam rezultatele interventiei, care influenteaza intregul act medical. Chirurgia endometriozei este o chirurgie de teritoriu. Un chirurg experimentat trebuie sa isi dezvolte abilitati specifice si sa transforme noile tehnologii in favoarea sa. Sa operezi in pelvis nu este o munca simpla, trebuie sa stii cum se produce inervatia extensiva a intregii zone pelvice si sa coordonezi o echipa care sa inteleaga aceasta patologie si sa completeze abordul chirurgical, astfel incat sa se realizeze excizarea completa a leziunilor de endometrioza.” subliniaza Prof. Dr. Elvira Bratila.

Beneficiile utilizarii acestui concept in contextual abordarii minim invazive, laparoscopic sau robotic, aduce rezultate net superioare tehnicilor clasice. In endometrioza exista acest “privilegiu” adus de noile tehnologii.

Pacientelor le putem vorbi despre beneficii de necontestat: durere postoperatorie scazuta, minimizarea riscurilor de hemoragie post-interventie chirurgicala, rata scazuta de complicatii, timp de spitalizare redus, recuperare postoperatorie rapida, reintegrarea rapida în activitatea sociala. Interventia chirurgicala prin abord minim invaziv necesita internarea pacientei 24-48 de ore.

Prof. Dr. Elvira Bratila,

Medic primar obstetrica-ginecologie

Fondator al Endomedicare Academy

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Endometrioza Endometrioza cauze Endometrioza diagnostic

Articole recomandate

Citeste si despre