Embolizarea fibromului uterin

/ / Modificat: 2017-06-30
Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin este o procedura efectuata de un radiolog, care blocheaza fluxul de sange catre fibroamele din uter. Este, de asemenea, denumita embolizarea arterelor uterine. Pentru femeile care nu planifica o sarcina in viitor, embolizarea fibromului uterin (UFE) este o posibila optiune in locul interventiei chirurgicale pentru fibroame.

Iata ce presupune aceasta procedura, cat de bine functioneaza si care sunt riscurile la care ne-am putea expune!

Embolizarea fibromului uterin: ce presupune?

Embolizarea fibromului uterin dureaza de obicei intre 1 si 3 ore, in functie de cat timp este nevoie pentru a pozitiona cateterul si cat de usor este sa pozitionezi cateterul in arterele uterului. Cand procedura se incheie, cateterul este indepartat si presiunea este aplicata pe locul puntii timp de 10 pana la 15 minute, cu exceptia cazului in care exista probleme cu sangerarea. Se aplica apoi un bandaj. Ar trebui sa ai cel putin 6 ore de repaus dupa aceasta procedura.

Poti fi trimisa acasa daca durerea este sub control sau puteti petrece noaptea in spital pentru mai multe observatii sau controale ale intensitatii durerii. Acest lucru depinde de abordarea radiologului, precum si de starea pe care o ai dupa procedura.

Durerea pelvina moderata pana la severa este frecventa timp de 6 pana la 12 ore dupa aceasta procedura. O sedere in spital si medicamente impotriva durerii sunt folosite pentru a controla aceasta durere, daca este necesar.

De asemenea, poti apela si la alte medicamente daca ai greata sau varsaturi. Unele femei isi pot controla durerea cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina. Esti in siguranta cu medicamentele, asa ca citeste si urmeaza toate instructiunile de pe eticheta. S-ar putea sa ai sangerari vaginale cateva saptamani. Acesta este de la un fibroid care se descompune si sangereaza. In unele cazuri, sangerarea sau durerea persista timp de cateva luni.

De ce trebuie efectuata aceasta procedura?

Embolizarea fibromului uterin este folosita pentru a micsora sau a distruge fibromii uterini. Este un tip de tratament utilizat la femeile care nu doresc sa trateze fibroamele cu histerectomie, nu intentioneaza sa ramana gravide in viitor si nu au ajuns la menopauza. Desi nu exista limite de dimensiune, UFE nu este recomandat pentru toate tipurile de fibroame.

Daca sunteti impotriva unei histerectomii, UFE poate sa nu fie o optiune rezonabila pentru tine. In unele cazuri de infectie sau leziuni uterine, UFE a condus la necesitatea unei histerectomii.

Embolizarea fibromului uterin: cat de eficienta este?

Embolizarea fibromului uterin este un tratament eficient, dar fibromii se pot intoarce. Embolizarea fibromului uterin reduce dimensiunea fibroamelor in medie cu aproximativ 50%. Aproximativ 80 din 100 de femei tratate cu aceasta tehnica pentru fibromul uterin raporteaza ca simptomele lor s-au imbunatatit.

Embolizarea fibromului uterin nu vindeca insa intotdeauna fibroamele.

Embolizarea fibromului uterin: Riscuri

Rata complicatiilor este scazuta, dar include:

- Infectie. Aceasta este cea mai grava complicatie potential periculoasa. In cazuri rare, este necesara histerectomia pentru a trata uterul infectat;

- Menopauza prematura. Acest lucru pare mai probabil sa se intample la femeile cu varsta peste 40 de ani decat la femeile mai tinere;

- Pierderea perioadelor menstruale (amenoree);

- Formarea tesutului cicatrizant (aderente);

- Durere care dureaza luni.

UFE nu poate fi o alegere buna daca doriti sa ramai insarcinata. Este posibil sa ramai insarcinata dupa aceea, dar nu se cunoaste cat de bune sunt sansele. Aceasta procedura prezinta riscul de a distruge ovarele sau uterul, ceea ce ar face mult mai greu aparitia unei sarcini. Este posibil sa existe un risc mai mare pentru probleme in timpul sarcinii.

Pe langa avantajele evidente fata de histerectomie, miomectomie si alte tratamente, mai putem enumera si lipsa necesitatii unei anestezii generale, tratarea tuturor fibroamelor in acelasi timp si lipsa efectelor secundare.

Principalul dezavantaj ar putea fi poate costul ridicat al procedurii si anumite influente asupra fertilitatii.

Pentru o embolizare cu fibrom uterin, asigura-te ca ai un radiolog interventional special instruit, care are o multime de experienta in aceasta procedura. Trebuie sa te informezi serios inainte, deoarece este o interventie simpla dar foarte serioasa pentru o femeie care nu stie daca doreste sa aiba copii apoi.

*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc,medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fibrom uterin Tratament fibrom uterin Acetat ulipistral fibrom uterin

Articole recomandate

Citeste si despre