Cum este afectata fertilitatea de tratamentul sarcinii ectopice

/ / Modificat: 2013-04-22
Cum este afectata fertilitatea de tratamentul sarcinii ectopice

Sarcina ectopica, cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau tubara, este o complicatie care influenteaza fertilitatea gravidei. Teoretic, mai poti ramane gravida dupa o astfel de complicatie.

Doar in situatia in care tratamentul sarcinii ectopice afecteaza iremediabil trompa uterina in care s-a dezvoltat embrionul sau alte organe esentiale in procesul de conceptie, sansele de a obtine o noua sarcina scad ingrijorator!

Afla in ce situatii mai poti ramane insarcinata dupa o sarcina extrauterina!

Intr-o sarcina normala, ovulul fertilizat trece prin trompa uterina si ajunge in uter, unde se implanteaza (nidatia) si se transforma in embrion, iar apoi, in fat. Sarcina ectopica - tubara sau extrauterina - se caracterizeaza prin implantarea si dezvoltarea embrionului intr-o alta parte a corpului decat in uter, cel mai adesea intr-una dintre trompele uterine.

Sarcina extrauterina este o complicatie care afecteaza aproximativ 2% dintre gravide. Este localizata cel mai frecvent intr-una dintre trompe, de unde si numele de tubara, dar se poate dezvolta si in ovar, cervix sau chiar abdomen.  

Fertilitatea dupa tratarea sarcinii ectopice

Exista doua metode de tratare a sarcinii ectopice:

  • prin medicamente;
  • prin interventie chirurgicala.

Tratamentul medicamentos functioneaza doar in situatia in care sarcina extrauterina este depistata precoce si nu manifesta complicatii.

La cele mai multe gravide care sufera de aceasta complicatie, medicii diagnosticheaza sarcina ectopica destul de tarziu, dupa ce se rupe, determina hemoragii si apare simptomatologia specifica.

salpingostomia_trompe_uterine

In aceasta etapa de evolutie, singura metoda de tratare si indepartare a sarcinii extrauterine este interventia chirurgicala, prin metode laparoscopice. Metodele laparoscopice la care apeleaza medicii sunt:

  • salpingostomia (o procedura minora, minimim invaziva - sarcina ectopica este indepartata printr-o incizie foarte mica, de maximum 3 cm);
  • salpingectomia (este o interventie puternic invaziva, destul de riscanta pentru fertilitatea viitoare a gravidei - presupune si indepartarea unei bucati din trompa uterina odata cu sarcina instalata; uneori, daca trompa este puternic deteriorata, se apeleaza la salpingectomie totala, care presupune indepartarea intregii trompe).

Fertilitatea si sansele de a obtine o noua sarcina depind de tratamentul aplicat in indepartarea sarcinii ectopice. In situatia in care s-a tratat medicamentos sau printr-o interventie chirurgicala minora, fara a fi afectate organele implicate in procesul de conceptie, sansele de a obtine o noua sarcina sunt la fel de mari ca inainte de a ramane insarcinata.

Insa daca procedura terapeutica a fost puternic invaziva - ca in cazul salpingectomiei totale - atunci sansele de a ramane din nou gravida scad considerabil, deoarece ramane o singura trompa uterina functionala pentru obtinerea sarcinii.

In aceasta situatie, exista si riscul de infertilitate permanenta, daca trompa ramasa neafectata este deteriorata sau nu este pe deplin functionala.

Medicii sustin ca mai poti ramane insarcinata chiar si in situatia in care ambele trompe devin nefunctionale, insa nu pe cale naturala, ci apeland la tehnicile de reproducere umana asistata care presupun implantarea embrionului direct in uter.

Tu ai trecut pana acum prin vreun diagnostic de sarcina ectopica? Ai reusit sa mai ramai gravida dupa aceea? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina ectopica Sarcina extrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre