Ce este insuficienta luteala si cum afecteaza fertilitatea

/ / Modificat: 2018-03-23
Ce este insuficienta luteala si cum afecteaza fertilitatea

Faza luteala (sau postovulatorie) este una dintre cele trei faze ale ciclului menstrual, alaturi de cea foliculara si ovulatorie. Faza luteala dureaza de obicei intre 12 si 16 zile - in medie 14 zile. Aceasta incepe dupa ovulatie si se incheie in prima zi a urmatoarei menstruatii. In acest timp, corpul secreta cantitati mari de progesteron, care ajuta endometrul (tesutul ce captuseste uterul) sa se ingroase, pregatindu-se astfel pentru o posibila sarcina.

Insuficienta de faza luteala inseamna producerea in cantitate prea mica a progesteronului, caz in care faza luteala poate dura 10 zile sau mai putin.

Simptomele insuficientei luteale

Insuficienta de faza luteala reprezinta una dintre cauzele infertilitatii si, de obicei, nu este depistata usor deoarece nu pune mari probleme pana in momentul in care femeia incearca sa ramana insarcinata.

Adesea, insuficienta de faza luteala este descoperita abia atunci cand femeia vrea sa faca un copil sau cand, daca ramane cumva insarcinata, sufera un avort spontan (daca endometrul nu are suficient progesteron pentru a se ingrosa cat trebuie, atunci nu poate sustine sarcina).

In afara de infertilitate si de avort spontan, simptomele ar putea fi menstruatii mai dese si pete de sange intre menstruatii.

Insuficienta luteala: factori de risc

Varsta mai inaintata, obezitatea, stresul, prea multe exercitii fizice sau anumite afectiuni precum endometrioza, hipotiroidia, hipertiroidia, sindromul ovarului polichistic constituie factori de risc pentru aparitia insuficientei de faza luteala.

Tratament 

Insuficienta de faza luteala nu poate fi identificata printr-o singura analiza de sange, astfel ca pentru a stabili cu exactitate daca aceasta este cauza infertilitatii, medicul ginecolog poate solicita mai multe analize de sange, printre care cele pentru determinarea nivelurilor de progesteron, de hormon luteinizant (LH) si de hormon de stimulare foliculara (FSH). De asemenea, medicul poate face o ecografie.

In cazul in care este limpede ca problema de fertilitate consta in insuficienta de faza luteala, medicul poate prescrie progesteron extern – pentru a suplimenta cantitatea de progesteron secretata de organism. Dupa cum ne-a declarat dr. Andreas Vythoulkas, specialist in infertilitate, cantitatea necesara este stabilita numai de catre medicul specialist, in urma unor dozari hormonale.

"Faza luteala este perioada scursa de la ovulatie pana la urmatoarea menstruatie. Princpalul fenomen care se intâmpla in aceasta perioada este producerea de progesteron, hormon indispensabil susținerii unei sarcini. Insuficienta de faza luteala se refera, asadar, la producerea in cantitate prea mica a progesteronului. Este evident ca, in aceste cazuri, pentru a putea pastra o sarcina, este nevoie de aport de progesteron extern. Cantitatea necesara este stabilita numai de catre medicul specialist, in urma unor dozari hormonale. In urma acelorasi dozari, cantitatea poate fi ajustata, pentru a se ajunge la valoarea optima", ne-a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate.

In cazul in care se ajunge la tratament cu progesteron, acesta poate fi administrat pe trei cai - orala, vaginala si injectabila.

De asemenea, tratamentul poate presupune si anumite schimbari de viata care sa tinteasca posibila cauza a insuficientei de faza luteala. Aceste schimbari pot insemna reducerea stresului, scaderea in greutate, reducerea intensitatii exercitiilor fizice.

Totodata, in cazul in care cauza insuficientei de faza luteala este una dintre afectiunile enumerate la factori de risc, simpla tratare a acesteia poate duce la disparitia problemei infertilitatii.

Important de mentionat este faptul ca, daca femeia nu isi doreste sa ramana insarcinata, atunci este posibil ca insuficienta de faza luteala sa nu necesite tratament.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre