Parintii adoptivi, pot avea preferinte?

/ / Modificat: 2008-03-06
Parintii adoptivi, pot avea preferinte?





 

In alegerea tipului de adoptie (interna sau internationala), parintii pot fi influentati si de preferintele legate de anumite caracteristici ale copilului.

 




In functie de nevoile si dorintele parintilor adoptivi, copilul poate fi ales in functie de varsta, sex si rasa/etnie. De asemenea, parintii pot alege sa adopte doar un copil sau pot alege sa adopte frati.

Adoptiile pot fi diferentiate prin varsta copilului. Adoptia unui nou-nascut/bebelus are loc cand copilul are doar cateva zile pana la cativa ani (maxim 2-3 ani). In contrast, adoptia unui copil mare are loc cand copilul are in jur de 4-5 ani.

Pentru unii parinti adoptivi, adoptia unui bebelus este singura optiune pe care sunt dispusi sa o ia in considerare, deoarece vor sa creasca acel copil de la o varsta cat mai frageda.

Alti parinti adoptivi, considera ca este mai bine sa adopte un copil mai mare, care are mai putine sanse de a fi adoptat decat un bebelus.

Multe cupluri doresc sa adopte un copil care sa aiba aceeasi rasa si etnie ca si ei, considerand ca astfel copilul are sanse mult mai bune de a se integra in familie si va avea aceleasi valori culturale.

Alte cupluri, se gasesc de cealalta parte si cauta copii de alta rasa si etnie decat a lor, pentru a diversifica familia.

Parintii adoptivi trebuie de asemenea sa decida daca vor si pot sa se ocupe de un copil cu nevoi speciale. In adoptia copilului cu nevoi speciale, copilul adoptat are probleme medicale si/sau psihologice, sau prezinta un risc ridicat de a dezvolta astfel de probleme.

Acesti copii cu nevoi speciale pot prezenta o serie de dizabilitati, inclusiv retard mental, orbire sau surditate, sau deficiente de ordin neurologic, cauzate de consumul in timpul sarcinii de alcool sau droguri, a mamei biologice.

De asemenea, copiii cu nevoi speciale se poate sa fii fost rezultatul uni viol sau al unui incest, sau pot proveni din parinti cu afectiuni mentale.

In timp ce unele familii adoptive se simt pregatite sa creasca si sa ingrijeasca un copil cu nevoi speciale, altele simt ca nu sunt pregatite financiar si emotional pentru responsabilitatiile aditionale pe care un copil cu nevoi speciale le cere.

Este foarte important ca parintii care decid sa urmeze un proces de adoptie sa spuna cat mai clar care sunt caracteristicile copilului pe care il doresc si care sunt carcateristicile pe care doresc sa le evite, pentru a nu fi pusi in situatia de a fi dezamagiti de copilul pe care il vor creste.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre