Vacanta de vara: idei si sfaturi privind petrecerea timpului liber in sezonul cald

/ / Modificat: 2016-08-04
Vacanta de vara: idei si sfaturi privind petrecerea timpului liber in sezonul cald

Vacanta de vara este pentru toti copiii un prilej de nemarginita bucurie si entuziasm. Odata ce au scapat de trezitul la ore care aproape ca se pot numara pe degetele de la o mana si de responsabilitatile specifice gradinitei si cursurilor scolare, cei mici sunt nerabdatori sa-si petreaca timpul liber in cele mai active, energice si aventuroase modalitati.

Cele 3 luni de vacanta trebuie umplute cu activitati care sa-i ajute pe copii sa se dezvolte, indiferent daca vorbim despre abilitatile sociale si cele de comunicare sau de cele privind inteligenta lor emotionala.

Si tocmai pentru ca vremea permite acest lucru, in aceasta perioada pot fi evitate cu usurinta activitatile care le scot peri albi parintilor in restul anului, printre care se numara si vizionarea desenelor animate si a filmelor, respectiv implicarea in activitati precum sunt jocurile video.

Sezonul este perfect pentru petrecerea timpului in natura, pentru descoperirea unor noi pasiuni, pentru reciclarea jocurilor de care se bucura generatia parintilor in propria copilarie.

Iata, asadar, cateva idei si sfaturi pentru aceasta perioada, respectiv o lista a activitatilor pe care copilul tau nu le poate rata in aceasta vara!

Vacanta la bunici

Copiii crescuti la oras nu se pot bucura tot timpul de aerul curat pe care il pun la dispozitie zonele rurale, de libertatea de a zburda cat e ziua de lunga, de posibilitatea de a se angaja responsabil in activitatile care au loc in gospodarie. De aceea, parintii care au posibilitatea de a le oferi copiilor lor o vacanta "la tara" nu vor ezita sa faca acest lucru.

Stim insa cu totii cat de permisivi pot fi bunicii si cat de mult ii pot transforma pe prichindei intr-o perioada relativ scurta de timp. Rasfatul excesiv, permisiunea de a face anumite lucruri care in mod normal sunt fie limitate fie conditionate si metodele invechite de parenting pot afecta orice copil pe termen lung si il pot dezorienta.

De aceea, este foarte important sa stabilesti un set de reguli impreuna cu copilul tau si cu socrii sau parintii si sa te asiguri ca aceasta intelegere nu va fi incalcata. In primul rand, gandeste-te la programul obisnuit al copilului tau si la rutinele sale. Asigura-te ca orele de culcare nu vor deveni mult mai tarzii in aceasta perioada, ca obiceiurile de igiena nu vor fi neglijate si ca regulile alimentare vor fi si ele respectate.

Explica-le parintilor tai de ce nu ii oferi celui mic ciocolata inainte de culcare si de ce desertul este limitat, pentru a-i convinge astfel argumentat sa iti respecte regulile. Chiar daca nu vor face asta cu strictete, sansele sa schimbe complet obiceiurile sunt astfel reduse.

Instruieste-i, de asemenea, cu privire la orele la care copilul poate sta afara si cu privire la utilizarea lotiunilor pentru corp cu protectie solara. Nu uita ca sanatatea copilului tau este nepretuita si roaga-i pe bunici sa te anunte numaidecat la cel mai mic semn al zdruncinarii acesteia, indiferent daca este vorba despre o simpla durere abdominala, despre o lovitura sau despre alte simptome precum febra, stranutul sau congestionarea nazala. Tine legatura cu ei si cu micutul tau prin telefon, zilnic, pentru a fi mereu la curent cu evolutia sa si cu activitatile pe care le intreprinde.

Permite-i sa isi ajute bunicii, daca doreste asta si ajuta-l astfel sa devina mai responsabil si sa-si dezvolte spiritul de initiativa. Sunt lucruri pe care le poate face fara a depune eforturi supraomenesti. In plus, asigura-te ca isi respecta indatoririle pe care le are si acasa, precum sunt asezarea propriilor haine si jucarii la locul lor sau aranjarea mesei.

In ceea ce priveste pregatirile pentru aceasta vizita, asigura-te ca i-ai pus in bagaj suficiente haine curate, pregateste o gentuta cu produsele de ingrijire corporala pe care le foloseste de obicei - sampon, gel de dus, sapun, periuta si pasta de dinti, crema cu protectie solara, lotiune impotriva tantarilor si creme care ajuta la calmarea iritatiilor, dar si una cu medicamente pentru cele mai banale si frecvente afectiuni, asa cum sunt antiinflamatoarele, siropul de tuse, medicamentele pentru indigestie, siropul care ajuta la scaderea febrei, picaturi nazale sau spray nazal cu apa de mare, dezinfectant si bandaje sau plasturi.

Tabara de vara

Numeroase institutii de invatamant acreditate organizeaza in timpul verii diverse tabere pe intregul cuprins al tarii sau chiar si in afara acesteia. In principiu, niciun parinte nu ar trebui sa se teama sa isi trimita copiii in tabara. Acestia vor fi supravegheati de catre cadre scolare autorizate si instruite in acest sens si, in plus, isi vor putea umple timpul in numeroase moduri productive.

Costurile taberelor de vara variaza in functie de destinatie, durata si conditiile oferite. In timp ce o tabara de o saptamana la mare sau la munte in Romania costa doar cateva sute de lei, ofertele disponibile in afara tarii pot depasi cateva sute bune de euro.

Diferenta de pret este explicabila atat prin costurile mai ridicate de transport si de cazare, cat si prin posibilitatile mai variate pe care excursiile in strainatate le pot oferi copiilor.

Daca ai decis sa iti trimiti fiul sau fiica intr-o astfel de tabara de vara, este foarte important sa obtii in prealabil toate informatiile cu privire la locul de cazare si la modalitatea de transport. De regula, este vorba despre excursii cu autocare ale unor firme specializate pentru astfel de evenimente, iar cele mai comune destinatii sunt, datorita distantelor mici, Bulgaria, Grecia sau Ungaria.

Ajuta-ti copilul sa isi pregateasca bagajul inainte de a pleca in tabara si asigura-te ca are la el cateva medicamente obisnuite care i-ar putea fi de folos in cazul in care are de-a face cu stari febrile, congestie nazala, dureri abdominale sau greturi.

Intereseaza-te cu privire la insotitorii copiilor si la modalitatile in care ii poti contacta si incearca sa stabilesti o legatura cu ei astfel incat sa stii in orice moment ce se intampla cu copilul tau.

Dupa ce ai facut toate astea, nu-ti ramane decat sa-ti incurajezi urmasul sa aiba parte de activitati ce ii confera mai multe independenta decat de obicei si sa il instruiesti cu privire la respectarea regulilor de conduita intr-un astfel de context (sa nu se indeparteze de grup, sa le semnaleze adultilor insotitori eventualele probleme, sa te contacteze in cazul in care ceva nu este in regula).

Scolile de vara

In ultimii ani, tara noastra a devenit mult mai deschisa la idei occidentale precum este si conceptul scolilor de vara. Organizate de catre institutiile de invatamant scolar si prescolar, aceste scoli de vara ii ajuta pe copii sa ramana fideli unui program activ si sa se implice in tot felul de activitati educative si distractive.

Primul avantaj pe care il ofera aceste scoli este dezvoltarea abilitatilor deja dobandite in timpul scolii si initierea in nise noi de activitati, pe care cei mici nu le pot practica decat in sezonul cald.

Cele mai multe cursuri de vara se desfasoara in doua directii: cea educativa si cea destinata divertismentului. Daca in prima directie putem vorbi despre cluburi de lectura, cursuri de muzica si limbi straine sau matematica distractiva, cea de-a doua este de obicei reprezentata prin activitati sportive, vizite in parcuri de distractii, picnicuri in aer liber, jocuri interactive care implica intreaga grupa de copii de aceeasi varsta.

Scolile de vara sunt acum prezente in toate marile orase, insa cele mai multe dintre ele sunt disponibile in Bucuresti, Cluj si Timisoara. Inscrierea copilului intr-un astfel de program poate fi destul de costisitoare - tarifele sunt comparabile cu cele practicate de catre scolile si gradinitele private, la care se adauga costurile de transport atunci cand activitatea se desfasoara in alte locuri, respectiv costurile pentru accesarea anumitor locuri (muzee, delfinarii, ferme etc) si activitati (inotul la o piscina publica, echitatia etc).

Aceasta investitie il va ajuta insa pe copilul tau sa ramana fidel unui program prestabilit, sa-si dezvolte abilitatile sociale, sa invete lucruri noi, sa isi descopere pasiuni despre care nu stia inainte, sa nu-si iasa din mana privind lectura si exercitiul mental.

In plus, sunt ideale pentru copiii ai caror parinti nu isi pot lua concediu pe perioade lungi de timp sau care nu au posibilitatea sa isi lase copiii in grija bunicilor sau a unui babysitter.

Concediul cu familia

Indiferent cat de dificil ti-ar fi sa te desprinzi de responsabilitatile de zi cu zi si de cele pe care ti le impune locul de munca, este foarte important sa iti petreci timp alaturi de copilul tau. Si pentru ca el are parte de o vacanta de 3 luni, ai obligatia morala sa faci tot posibilul sa iti rupi macar o saptamana de concediu pe care sa o petreceti impreuna.

Planificarea concediului perfect poate fi destul de anevoioasa, mai ales daca acorzi suficient de multa atentie detaliilor. De la alegerea unei destinatii la alegerea modalitatii de transport si a locului de cazare, totul trebuie bine pus la punct. Posibilitatile sunt nelimitate.

Puteti calatori in tara sau in afara acesteia. Daca fiul sau fiica ta sunt prea mici pentru calatorii mai lungi de cateva ore, va trebui sa alegeti fie o destinatie apropiata, fie transportul cu avionul, in functie de caz.

Daca acesta este mai mare si nu are probleme precum raul de mare sau de masina, o excursie in Bulgaria sau Grecia ar putea fi perfecte pentru familia voastra.

Cei mai multi parinti prefera variantele all inclusive atunci cand aleg destinatii din Europa, deoarece acestea sunt mult mai confortabile si totodata mai avantajoase din punct de vedere financiar pentru o familie cu copii.

Cele 3 mese zilnice sunt asigurate si incluse in pret, iar posibilitatile de cazare variaza intre pensiuni de 2-5 margarete si hoteluri de 3-5 stele.

Intereseaza-te inainte de a face rezervari si de a plati eventualul avans cu privire la conditiile pe care le ofera hotelurile si restaurantele acestora, tinand cont de informatiile pe care le gasesti pe diverse site-uri si forumuri de specialitate.

Intereseaza-te, de asemenea, cu privire la activitatile pe care le puteti intreprinde in timpul concediului. Indiferent daca este vorba despre practicarea unor sporturi precum este inotul sau despre vizitarea unor muzee sau rezervatii naturale, este important sa stii dinainte costurile acestora si ce implica ele, respectiv care este modalitatea prin care l-ar putea ajuta pe copilul tau sa evolueze.

Distractia de vara si parcurile acvatice

Copiii adora sa se balaceasca, iar inotul este cu siguranta unul dintre sporturile care contribuie la o dezvoltare frumoasa si armonioasa, la cresterea uniforma a oaselor si la definirea musculaturii, precum si la obtinerea unei pozitii corporale corecte. De aceea, nu trebuie sa ratezi nici o ocazie pentru a-l initia pe copilul tau in tainele acestui sport.

Daca l-ai dus deja la cursuri de inot si a fost invatat de catre un instructor, ii poti hrani aceasta pasiune in timpul verii cu vizite regulate la parcurile acvatice din imprejurimi.

Daca bazinele destinate inotului sportiv sunt disponibile in orice sezon, de parcurile acvatice si de toboganele si minunatiile pe care acestea le pun la dispozitie se poate bucura doar in anotimpul cald. Incepand din data de 1 iunie, aceste paradisuri acvatice si-au deschis portile pentru public. Ai optiuni oriunde in tara, insa bineinteles, cele mai multe dintre ele se afla in Bucuresti si in imprejurimi.

Divertiland este unul dintre ele. Acesta este situat in zona Militari, pe Autostrada Bucuresti - Pitesti. Aici copilul tau va putea folosi o multime de tobogane deschise si tubulare de diferite inaltimi si forme, va putea sari in apa de la varii inaltimi si va avea parte de distractia vietii sale.

In plus, pentru copiii mai mici, exista piscine speciale cu apa mai putin adanca, unde acestia vor avea parte de o dificultate moderata in ceea ce priveste inotul.

Strandul Drumul Taberei pune si el la dispozitie cateva tobogane, chiar daca nu este la fel de spectaculos. Copiii cu varste de pana la 8-10 ani s-ar putea bucura de toate acestea fara sa-si simta amenintata siguranta din cauza dificultatii traseelor.

Water Park Otopeni este o adevarata provocare pentru copiii care iubesc sporturile de apa si totodata una dintre cele mai importante atractii turistice ale zonei. Serviciile sunt impecabile, iar preturile, chiar daca ceva mai ridicate decat in alte locuri, sunt justificate atat prin pozitionarea in partea de Nord a Bucurestiului, cat si prin posibilitatile de distractie pe care le pune la dispozitie parcul.

Poate ca singurul sau competitor real din aceasta zona este proaspat deschisul Therme Bucuresti, situat tot in zona Otopeni, o adevarata oaza atat pentru parinti cat si pentru copii. Ce-i drept, in zona VIP nu vei putea patrunde cu prichindeii, insa cu siguranta de vei putea bucura de splendoarea orhideelor exotice si de serviciile SPA pe care le pune la dispozitie parcul termal, in timp ce copilul tau testeaza toate toboganele.

Ai posibilitatea sa-ti fericesti copilul cu o astfel de distractie si daca nu locuiesti in Bucuresti sau in apropiere. In Cluj, de exemplu, puteti vizita impreuna Aqua Park din Floresti, un loc in care conditiile si serviciile nu lasa de dorit.

Daca mergeti in concediu la mare sau locuiti pe litoralul romanesc, Aqua Magic nu trebuie ratat in aceasta vara. In Brasov puteti vizita Smile Aqua Park pentru a va racori intr-o zi caniculara, iar daca va petreceti concediul la Baile Felix sau locuiti in apropiere puteti face o vizita la Aqua Park President, unde copilul tau se va putea bucura de conditii excelente in ceea ce priveste igiena si amenajarea, precum si serviciile.

In Satu-Mare puteti vizita Aqua Star, o alta gradina a Edenului pentru copiii pasionati de sporturi acvatice si de inot.

Sporturi de vara pentru copii

Daca vrei o alternativa la tobogane, il poti initia pe copilul tau in tainele altor sporturi de apa sau de vara. Polo pe apa este foarte potrivit pentru preadolescenti, insa trebuie sa fii pregatita pentru dezvoltarea rapida a musculaturii micutului tau.

De altfel, este un sport foarte solicitant pe care il practica cu precadere baietii, iar pentru fete nu reprezinta tocmai cea mai buna alegere. Daca aveti ocazia sa ajungeti pe litoral, aveti cateva optiuni tentante atat in tara, cat si in afara tarii.

Placa de surf, cea de paddeling sau kite-ul ar putea deveni prietenii cei mai buni ai copilului tau in aceasta perioada, mai ales daca este deja familiarizat cu mediul acvatic. Caiac-canoe este o alta optiune care, de asemenea, se preteaza mai degraba pentru copiii aflati la varsta pubertatii.

Vara se pot practica insa si sporturi pe uscat care in restul anului nu au acelasi farmec. Un foarte bun exemplu este tenisul, sport nobil, care il poate face pe copilul tau chiar sa atinga performanta, daca isi da suficient de mult interesul. Singurul dezavantaj este dezvoltarea neuniforma a musculaturii, insa cu exercitiile potrivite acesta poate fi echilibrat.

Fotbalul este o alta idee grozava pentru sezonul cald, daca micutul tau este pasionat de sporturile de echipa. Nu doar ca ii va dezvolta spiritul de echipa, dar il va ajuta sa si capete o rezistenta destul de mare la efort.

In plus, exista si varianta feminina, asa ca nici nu se pune problema ca ti-ai putea priva fiica de o astfel de activitate, daca isi doreste s-o practice.

In cazul in care copiii tai sunt insa mai putin pasionati de alergat sau de sporturi agresive si solicitante, golful ar putea fi o opriune eleganta pentru ca ei sa practice un sport.

Lectura de vacanta

Pentru ca nici un parinte nu isi doreste ca micutul sau sa se detaseze complet de activitatile culturale in perioada vacantei si totodata pentru ca exista perioade si momente ale zilei in care insisi medicii recomanda sa nu parasim locuinta sau sa ne adapostim in locuri umbroase si racoroase, lectura este una dintre activitatile pe care niciun copil nu ar trebui sa le rateze in aceasta perioada.

Desi nu ar trebui impusa sub nici o forma, tocmai pentru ca cei mici sa nu dezvolte reticenta fata de astfel de activitati, lectura este importanta pentru copiii de toate varstele.

Este foarte important sa-i starnesti copilului tau interesul si curiozitatea pentru lectura. Primul pas pe care trebuie sa-l faci in acest sens este recomandarea unor opere potrivite pentru varsta lui, lecturi care sa-i antreneze imaginatia si pe care sa le inteleaga cu usurinta totodata, lecturi care sa-i imbogateasca vocabularul progresiv, fara a-l suprasolicita si fara a-l frustra.

Ghid de lectura in functie de varsta copilului

7-8 ani

La aceasta varsta, copiii stiu deja sa scrie si sa citeasca, au capacitatea de a intelege texte scurte si reusesc sa asocieze personajele cu actiunea si cu contextul in care se petrece aceasta.

De asemenea, au notiunea cronologiei deja, insa atentia lor este inca deficitara, asa ca lecturile lor trebuie sa fie inca scurte, clare, scrise cu litere de-o schioapa si eventual asociate cu imagini reprezentative care sa le starneasca interesul. Benzile desenate sunt perfecte pentru aceasta perioada.

Vei gasi in librarii numeroase volume simplificate, perfecte pentru aceasta perioada. Printre ele se numara si povestile clasice ecranizate de Disney, asa cum sunt Regele Leu, Mica Sirena, Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici, dar si reviste cu benzi desenate cu supereroi.

8-9 ani

La aceasta varsta copiii pot parcurge deja texte mai lungi si dobandesc abilitatea de a rezuma ceea ce citesc. Poeziile si povestile care nu se intind pe mai mult de cateva pagini sunt acum accesibile pentru ei, mai ales ca le pun la incercare si abilitatile de a se orienta in functie de cuprinsul cartii pe care o citesc.

La aceasta varsta poti sa iti initiezi copilul in lumea magica a volumelor cu povesti nemuritoare, a povestilor Fratilor Grimm sau a minunatelor povesti ale lui Hans Christian Andersen. Tot acum este momentul potrivit pentru variantele extinse ale povestilor clasice care au prins viata in studiourile Disney.

10-11 ani

La aceasta varsta, copiii incep deja sa stapaneasca destul de bine arta comunicarii si reusesc sa compuna propriile mici creatii literare. Este perioada in care descopera sinonimele, antonimele si omonimele si totodata varsta la care DEX-ul poate deveni o unealta foarte utila.

La orele de curs, sunt familiarizati cu scrierile functionale precum sunt cererea sau scrisoarea, iar in ceea ce priveste lectura potrivita deja pot sa aleaga independent operele de care sunt atrasi. Basmele lui Petre Ispirescu ar putea fi alegerea potrivita, insa nu este prea devreme nici pentru initierea in universul fascinant al lui Ion Creanga.

Scrierile lui Mihail Sadoveanu si Barbu Stefanescu Delavrancea pot fi si ele trecute pe lista de lecturi, insa nu ar trebui neglijati nici autorii straini precum sunt Jules Verne, Jack London sau Mark Twain.

11-13 ani

La aceasta varsta, copiii au deja nevoie de lecturi antrenante. De asemenea, este perioada in care isi descopera simtul umorului, asa ca nu ar trebui neglijat acest aspect atunci cand le sunt sugerate lecturi.

Piesele lui I. L. Caragiale ar putea fi un inceput perfect pentru vacanta de vara, iar daca micutul tau isi doreste sa citeasca un adevarat roman ii poti recomanda Peripetiile bravului soldat Svejk, scrisa de Jaroslav Hasek; aceasta nu doar ca il va ajuta pe copilul tau sa-si cultive spiritul satiric si totodata si empatia, dar ii va pune la dispozitie si cateva notiuni si repere istorice care l-ar putea fascina la aceasta varsta si i-ar putea deschide apetitul catre noi orizonturi culturale.

13-16 ani

La aceasta varsta, copiii alcatuiesc propriile rezumate pentru lecturile pe care le parcurg, sunt capabili sa-si construiasca argumente oral si in scris, iar lecturile pe care le prefera devin tot mai complexe, incepand de la numarul personajelor pana la cronologia actiunii.

Este varsta la care copiii pot incepe sa exploreze literatura universala si sa se lase purtati in lumea imaginatiei de cele mai frumoase povesti. "La Medeleni" a lui Ionel Teodoreanu este cu siguranta o lectura pe care nu trebuie sa o rateze in aceasta etapa, insa lista poate continua cu "Morometii" lui Marin Preda, cu "Enigma Otiliei" a lui George Calinescu, cu volumele lui Liviu Rebreanu si asa mai departe.

In ceea ce priveste autorii straini, copiii aflati la varsta pubertatii pot sa parcurga deja operele unor scriitori mari precum sunt Mihail Bulgakov, Feodor Dostoievski, Vladimir Nabokov, Alexandre Dumas, Albert Camus, Emily Bronte, Anton Cehov, Franz Kafka, Thomass Mann sau Stendhal.

Este foarte important ca acestia sa stie ca numarul optiunilor lor este aproape nelimitat si sa fie indrumati atunci cand au nevoie de recomandari, fara a li se impune insa lecturile care nu sunt obligatorii in programa scolara.

Tu ce activitati faci vara alaturi de copilul tau? Cum ii dezvolti creativitatea si imaginatia? Asteptam comentariile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Activitati pentru sezonul cald pe care copilul tau le va iubi!

9 activitati de vara cu care sa combateti caldura

Activitati distractive de vara pentru copii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati de vara copii Aventura copii Distractie vara copii Timp liber copii Activitati vacanta vara copii Concediu vara copii Activitati vacanta copii

Articole recomandate

Citeste si despre