Jocuri de vara cu apa si gheata pentru copii

/ / Modificat: 2013-09-11
Jocuri de vara cu apa si gheata pentru copii

Copiii au la dispozitie o puzderie de jocuri intreaga vara. De la prinselea la de-a v-ati ascunselea si sotron, posibilitatile de distractie in sezonul fierbinte nu cunosc margini! Cand insa temperaturile cresc considerabil, iar copiii resimt acut canicula, este momentul sa scoti artileria grea: jocurile de vara "racoritoare", cu apa si gheata. Iata cateva idei creative si usor de pus in practica!

Pinata din baloane cu apa

Pinata este o jucarie specific mexicana ce ia de regula forma unei stele cu sase colturi, umplute cu confetti, bomboane sau alte lucrusoare atractive pentru cei mici. Pentru a le oferi copiilor tai sansa de a se racori intr-o zi calduroasa de vara, poti concepe tu insati o pinata ceva mai speciala, alcatuita din baloane colorate umplute cu apa.

Una dintre cele mai grozave parti ale acestui proiect este faptul ca este simplu de pus in practica si nu mananca foarte mult timp.

Vei avea nevoie de un set de baloane colorate, de o sfoara si de o jucarie in forma de bata, din plastic. Umple cu apa 5-6 baloane de culori diferite, innoada-le bine la capete, dupa care leaga-le pe toate cu aceeasi sfoara de dimensiuni generoase pentru a le putea, ulterior, agata de creanga unui copac, de pilda. La final, inmaneaza-le prichindeilor bata de plastic si lasa-i sa loveasca cu putere pinata din baloane cu apa - se vor distra copios si se vor racori, in acelasi timp!

Este important sa retii faptul ca bucatile de balon spart, imprastiate prin gradina, pot deveni periculoase pentru copiii mai mici de 3 ani. De aceea, evita sa pui in practica acest joc amuzant de vara daca micutii tai nu au depasit pragul celor 3 ani.  

Serpi colorati din baloane de sapun

Poate suna infricosator, insa acest joc este departe de a fi unul care sa starneasca teama copiilor, dimpotriva! Pentru a-ti inveseli prichindeii, vei avea nevoie de o sticla de plastic goala, de banda adeziva, de o soseta, apa cu sapun si coloranti alimentari.

Incepe prin a taia partea inferioara a sticlei de plastic, urmand ca apoi sa acoperi gaura cu soseta aflata la indemana. Fixeaza soseta pe sticla cu banda adeziva. Capatul sosetei care acopera gaura taiata a sticlei trebuie colorat cat mai vesel - aici intervine folosirea colorantilor alimentari. Iti poti ruga prichindeii sa iti dea o mana de ajutor si sa coloreze soseta dupa bunul lor plac!

La final, amesteca apa cu sapun, detergent sau detergent de vase intr-un recipient, dupa care inmoaie capatul colorat al sosetei in solutia obtinuta. Din acest moment, copiii se vor putea amuza sufland in sticla si creand "serpi" colorati din baloane de sapun!  

Fosile inghetate de dinozauri

Un joc simpatic si educativ, in acelasi timp, ar putea implica realizarea unor bucati de gheata in interiorul carora sa se afle cate un dinozaur de jucarie - o "fosila" pe care copiii sa o descopere si sa o studieze atent, intocmai ca niste mici arheologi!

Cum procedezi pentru a-ti antrena prichindeii in acest joc distractiv si racoritor de vara? Umple cu apa un vas suficient de mare in care adaugi cativa dinozauri din plastic (cu cat sunt mai variati, cu atat mai bine). Dupa ce te asiguri ca jucariile sunt complet scufundate in apa, da recipientul la congelator peste noapte. A doua zi, scoate blocul de gheata din vas si, punandu-le la dispozitie prichindeilor unelte din plastic, permite-le sa ciopleasca gheata pentru a scoate la iveala "fosilele" de dinozauri!

Bureti buclucasi

Prichindeii tai adora bataile cu baloane umplute cu apa? Daca vrei sa te asiguri ca joaca lor nu se lasa cu vanatai, iti propunem noi o varianta ceva mai prietenoasa: o bataie cu bureti colorati imbibati cu apa!

Vei avea nevoie de cat mai multi bureti de diferite culori pe care sa ii tai in fasii cu o grosime de circa 2-3 cm. Pune la un loc mai multe astfel de bucati de burete divers colorate si leaga-le cu o sfoara. Confectioneaza cat mai multe astfel de "ghemotoace" buclucase pe care copiii le pot inmuia intr-un vas cu apa aflat la indemana si declansa apoi o adevarata bataie racoritoare!

Creioane colorate inghetate

Copiii se pot distra colorand o panza cu ajutorul unor creioane ceva mai speciale, confectionate din cuburi de gheata! Pentru a le oferi prichindeilor ocazia de a se racori si desena in acelasi timp, vei avea nevoie de mai multe forme de cuburi de gheata, acuarele lichide divers colorate si bucati de panza alba. Toarna apa in formele pentru cuburi de gheata (pontul nostru este sa alegi forme haioase - animale, de exemplu), dupa care adauga cativa stropi de acuarela lichida in fiecare dintre ele. Da-le la congelator peste noapte sau pana cand apa a inghetat complet.

Intinde bucatile de panza alba pe iarba si pune la dispozitie copiilor cateva "creioane" colorate inghetate, asigurandu-te insa ca prichindeii nu le vor confunda cu bomboanele!  

Pictura ametitoare

Poate ca micutii tai nu sunt viitori Picasso, dar cu siguranta se vor distra copios admirand efectele ametitoare produse de vopselurile pe baza de ulei care se separa de apa! Cum faci sa captivezi atentia prichindeilor cu asemenea picturi naucitoare?

Umple cu apa o galeata mare, dupa care adauga cativa stropi de vopsea colorata pe baza de ulei. Amesteca bine cu ajutorul unei sfori, dupa care scufunda in apa o coala de hartie (de bloc de desen) sau o panza. In momentul in care copiii vor scoate coala de hartie sau bucata de panza din apa, pe suprafata ei se va fi format o pictura abstracta, foarte interesanta!

Cadita muzicala

Copiii tai adora muzica? Ajuta-i sa isi slefuiasca abilitatile de cantareti punandu-le la dispozitie o varietate de "instrumente muzicale" domestice! Poti transforma experienta intr-o joaca distractiva adaugand in ecuatie si o cadita cu apa. Cum procedezi?

Umple cu apa cadita din plastic, dupa care adu "artileria" muzicala: capace si cratite din aluminiu, betisoare din lemn, tacamuri (linguritele sunt cele mai sigure variante pentru prichindei). Pune in apa cratitele si capacele din aluminiu, dupa care ofera-le copiilor linguritele si betisoarele din lemn pe care le vor folosi pentru a canta la "instrumentele muzicale" puse la dispozitie!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri apa copii

Articole recomandate

Citeste si despre