Activitati pentru sezonul cald pe care copilul tau le va iubi!

/ / Modificat: 2016-07-27
Activitati pentru sezonul cald pe care copilul tau le va iubi!

Vacanta de vara este una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor, insa pentru parinti poate fi o perioada destul de solicitanta, cu atat mai mult cu cat acestia isi doresc sa imbine utilul cu placutul si sa nu le ofere urmasilor lor doar distractie, ci si educatie.

Perioadele in care copiii merg frecvent la scoala sau la gradinita sunt marcate de o dezvoltare uluitoare din punct de vedere fizic si psihic, acoperind insa si arii precum este cea sociala. Acestea nu s-ar dezvolta la fel in afara colectivitatii si in absenta educatorilor si a profesorilor, iar tu trebuie sa suplinesti munca acestora in perioadele de repaus, adica in timpul vacantelor.

In timp ce scolile de vara si taberele sau alte activitati similare organizate nu sunt intotdeauna la indemana, trebuie sa te gandesti la cateva activitati care sa il ajute pe copilul tau sa se dezvolte in continuare si sa nu stagneze nici o clipa, cu atat mai mult cu cat se afla la varsta la care absoarbe informatiile precum un buretel si poate invata din orice.

Cursele cu obstacole

O cursa cu obstacole poate fi educativa, daca incluzi in ea cateva provocari pe care copilul tau trebuie sa le indeplineasca pentru a-si putea continua traseul. De exemplu, poti face un punct de oprire in care copilul tau sa rezolve cateva exercitii de matematica potrivite pentru varsta lui, sa citeasca 2-3 paragrafe dintr-o carte sa construiasca un turn din caramizi de jucarie, sa faca un experiment stiintific simplu sau alte activitati asemanatoare care i-ar solicita creierul.

Programarea pentru jocurile video

Pentru copiii mai mari, exista o multime de cursuri si de programe pentru computer care ii ajuta pe acestia sa isi insuseasca bazele programarii si sa-si poata crea astfel propriile jocuri video.

In loc sa foloseasca un joystick pentru a-si controla personajul sa realizeze o actiune pre-programata, copilul tau ar putea fi cel care dezvolta simularea, grafica, inteligenta artificiala, fizica sau soundtrack-ul din propriul joc. Astfel va capata abilitati importante care ii vor fi de folos ulterior.

Activitatile artistice

Pentru ca multe activitati artistice au fost scoase din programa scolara, vacanta de vara poate fi o oportunitate pentru practicarea acestora.

Indiferent daca alegi niste cursuri online, un centru de recreere sau o tabara artistica, important este sa ii oferi ocazia copilului tau sa afle mai multe despre muzica, pictura sau alte arte care il atrag.

Conform specialistilor, este nevoie de 10.000 de ore de practica pentru ca cineva sa devina cunoscator intr-un anumit domeniu, asa ca nu iti imagina ca micutul tau se va transforma peste noapte intr-un Picasso sau Chopin si nu ii impune asteptari uriase.

Initierea in gastronomie

Cumpara o carte de bucate pentru copii sau cauta online retete simple pe care le pot prepara si acestia si implica-ti copilul in activitatile de bucatarie.

Stabileste cateva mese in fiecare saptamana de care se va ocupa el, ia-l cu tine la cumparaturi pentru a achizitiona impreuna ingredientele si supravegheaza-l si ajuta-l atunci cand are nevoie.

Experimente stiintifice acasa

Cumpara cateva lucruri pe care le folosi pentru mai multe experimente: lipici, sclipici (praf), confetti, oua crude, boabe de cafea. Gandeste-te apoi la cum le-ai putea utiliza, de la proiecte DIY la diferite experimente si lasa-ti imaginatia sa zburde.

Vei afla astfel ca ai o multime de optiuni si ca nu ai nevoie de mai mult pentru a te distra si pentru a invata lucruri noi.

Jurnalul personal

Ajuta-l pe copilul tau sa isi dezvolte inteligenta emotionala, sugerandu-i sa-si scrie propriul jurnal. Astfel isi va dezvolta o multime de abilitati, de la exprimarea emotiilor la abilitatile de comunicare si la dezvoltarea vocabularului.

Da-i cateva idei in legatura cu ceea ce ar putea scrie - activitatile zilnice, momentele in care s-a simtit pus in dificultate, bucuriile fiecarei zile - si asigura-l de intimitatea pe care i-o confera un astfel de jurnal, pe care tu nu il vei deschide niciodata daca iti doresti sa-i castigi increderea si sa o pastrezi.

Tu ce activitati faci vara alaturi de copilul tau? Cum ii dezvolti creativitatea si imaginatia? Asteptam comentariile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

10 activitati de vara pentru copii, care nu te costa (mai) nimic

13 activitati distractive de vara pentru copii

7 jocuri cu apa pentru distractia de vara a copiilor

Activitati pe care sa le bifezi vara asta impreuna cu copilul

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati vacanta Activitati copii Activitati educative Activitati vacanta de vara Activitati distractive vara copii Activitati vara Activitati vara copii Activitati amuzante copii

Articole recomandate

Citeste si despre