Ghidul legumelor de toamna

/ / Modificat: 2013-10-18
Ghidul legumelor de toamna

Abundenta legumelor de toamna te imbie sa iti umpli camara cu bunatati si sa prepari familiei tale cele mai delicioase meniuri specifice perioadei. Nu rezista acestei tentatii si implica-te in gestionarea legumelor de toamna asa cum se cuvine, cu ajutorul sfaturilor pretioase de mai jos.

Prepararea si pastrarea legumelor de toamna nu este tocmai floare la ureche, de aceea exista multe secrete culinare transmise din generatie in generatie, despre pastrarea si gatitul roadelor de la inceputul sezonului rece. Nu lasa iarna sa te prinda pe nepregatite si "inarmeaza-te" cu informatii din ghidul legumelor de toamna pe care ti l-am pregatit.  

Cartofii

Cartofii sunt primele legume pe care sa le introduci in camara sau in beci, in aceasta perioada fiind si cel mai ieftini in piete si targuri de legume. Pe ei ii folosesti la tocanite, piureuri delicioase, supe, ciorbe, musaca, garnituri apetisante si chipsuri coapte in casa.  

Valoare nutritiva

Sunt bogati in carbohidrati, potasiu si vitamina C, precum si cantitati modice de fibre.  

Cum ii alegi

Cauta cartofi cu coaja cat mai curata, lipsita de pete sau orificii. Evita-i pe cei incoltiti sau vizibil deshidratati, deoarece au inceput deja sa se altereze.  

Cum ii depozitezi si ii gatesti

Pastreaza cartofii intr-o incapere racoroasa, intunecata si bine ventilata. Nu incerca sa ii conservi prin refrigerare, intrucat nu vor mai fi buni pentru consum. Inainte sa ii gatesti, indeparteaza portiunile inverzite, nocive pentru organism. Cartofii mici, cu coaja subtire, trebuie sa fie consumati in cateva zile de la achizitionare.  

Varza

Varza este o leguma crucifera delicioasa si sanatoasa, pe care o poti consuma in stare proaspata sau murata. Cu cat este mai racoroasa vremea cand varza este recoltata, cu atat mai frageda si mai dulce va fi.  

Valoare nutritiva

Varza este saraca in calorii si furnizeaza din abundenta vitaminele K, C si complexul de vitamine B, fibre, mangan, potasiu si calciu.  

Cum o alegi

Cauza capete de varza ferme si lucioase, cu frunze crocante. Evita-le pe cele cu frunze ofilite sau patate.  

Cum o depozitezi si o gatesti

Varza se depoziteaza intreaga si se pastreaza la temperaturi scazute, preferabil in beci sau la frigider. Odata taiata, varza trebuie sa fie consumata in maximum 2-3 zile. Proaspata, o poti folosi la gatit in preparatele traditionale sau in salate delicioase. Daca o pui la murat, te bucuri de gustul ei acrisor pana la primavara.

Broccoli

Buchetelele de broccoli nu sunt tocmai slabiciunea culinara a copiilor, insa beneficiile lor pentru sanatate merita orice efort de a-ti convinge familia sa le consume. Toamna este sezonul acestei legume crucifere, astfel ca a sosit momentul sa o aduci la tine acasa.

Valoare nutritiva

Broccoli-ul este o sursa excelenta de vitaminele C, K si A, acid folic si fibre alimentare.  

Cum il alegi

Un buchet de broccoli este compus din mai multe tulpini care au in varf numeroase florete. Cauta sortimente tari, de un verde intens, cu buchetele ferme si fara zone ingalbenite.  

Cum il depozitezi si il gatesti

Broccoli-ul rezista la frigider pana la o saptamana, insa poate fi congelat si consumat peste o perioada mai lunga de timp, fara sa isi piarda calitatile nutritive. Daca observi ca floretele au inceput sa se usuce, tamponeaza-le cu un servetel de hartie umezit. Broccoli-ul poate fi consumat in cadrul salatelor, ca garnitura pentru felurile principale sau ca ingredient in cadrul ruladelor delicioase pe care le pregatesti la cuptor. O alta varianta este sa il gatesti pane, cu o crusca crocanta din ou si faina.

Petiolul

Mai putin popular la noi in tara, petiolul este mai nutritiv decat spanacul, este foarte usor de gasit pe timp de toamna (fiind sezonul lui) si are un gust dulce foarte placut.

Valoare nutritiva

Petiolul abunda in fitochimicale care ajuta in tratarea mai multor tipuri de cancer, mentin vederea sanatoasa si protejeaza sanatatea cardiaca. Furnizeaza totodata 300% din doza zilnica recomandata de vitamina K, fiind si o sursa excelenta de vitamina C, magneziu si potasiu.  

Cum il alegi

Cauta legaturi de petiol vizibil proaspete, cu frunzele crocante atunci cand sunt rupte, fara portiuni uscate sau decolorate.  

Cum il depozitezi si il gatesti

Poti sa il pastrezi la frigider timp de o saptamana, infasurat in prosoape de hartie si introdus in pungi din plastic. In general, petiolul este introdus in salate sau folosit ca garnitura pentru sandwich-uri.

Ciupercile

Toamna se numara... ciupercile. Aceste inlocuitoare excelente pentru carne sunt surse importante de nutrienti si ingrediente de top pentru tocanite, sarmale, ardei umpluti, aperitive, garnituri la gratar si rulade delicioase.

Valoare nutritiva

Toate soiurile de ciuperci contin nutrienti importanti, precum potasiul, cuprul, niacina si seleniul. Cercetarile sugereaza ca ciupercile Champignons ar contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, dintre toate speciile comestibile.  

Cum le alegi

Ciupercile in care merita sa investesti sunt ferme, au "palariile" tari, cu suprafata neteda. Analizeaza cu atentie si coditele: daca par sa fi inceput sa putrezeasca, este posibil sa gasesti acasa mai multe suprize neplacute cand le cureti.  

Cum le depozitezi si le gatesti

Tine ciupercile in caserola in care le-ai cumparat la frigider, timp de o saptamana. Daca ai desigilat pachetul, pune-le intr-o punga de hartie, pentru a le prelungi viata pe raftul frigiderului. Nu le introduce in caserole inchise ermetic, deoarece vor fi afectate de procesul condensarii si pot mucegai foarte usor. Le poti introduce in diverse retete de gatit in stare proaspata sau le poti pune la murat, daca vrei sa le pastrezi peste iarna.

O alta varianta este sa le congelezi, dupa ce le cureti, le scufunzi in apa clocotita si le aliniezi pe o hartie de copt intinsa pe o tava. Dupa ce au devenit mici cubulete de gheata, le poti transfera in pungi din plastic si le poti pastra luni intregi la congelator, fara surprize neplacute. Mai ai si optiunea uscarii ciupercilor.

Taie-le felii subtiri si lasa-le la uscat intr-un loc fara umezeala si bine aerisit. Cand s-au deshidratat complet, le poti introduce intr-un borcan. Cand vrei sa le consumi, nu trebuie decat sa le reintroduci in apa cateva minute (maximum o jumatate de ora).  

Tu ce legume de toamna aduci in bucatarie si cum le pregatesti pentru familia ta? Impartaseste-ti cu noi metodele inedite, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cartofi Varza Broccoli Ciuperci

Articole recomandate

Citeste si despre