Sfaturi utile pentru mamici. Cum sa invete rolul pe care il va interpreta copilul tau la serbare?

/ / Modificat: 2016-07-11
Sfaturi utile pentru mamici. Cum sa invete rolul pe care il va interpreta copilul tau la serbare?

Copiii mai mari, care au depasit etapa poeziilor si a cantecelor de la serbari vor cunoaste o noua modalitate de a se exprima artistic; este vorba despre teatru, o oportunitate foarte buna pentru cei care isi doresc sa devina actori si viseaza la un loc pe marile scene ale lumii.

Desi ideea unei astfel de noutati ii incanta intr-o mare masura pe protagonisti, provocarea este una destul de mare. Pe de o parte, multitudinea rolurilor si alternarea replicilor in ordinea corecta poate fi destul de dificila.

Pe de alta parte, elementele comune textelor usor de memorat precum sunt poeziile si cantecele, respectiv masura, ritmul si rima pot lipsi cu desavarsire dintr-un text dramatic.

De aceea, pe cei mici ii poate inspaimanta primirea unui astfel de rol si responsabilitatea memorarii mai multor replici.

Metode care il vor ajuta pe copil sa retina mai usor scenariul

Practicati jocul de rol

Daca in poveste sunt doua personaje si un narator, lasa-l pe copilul tau sa citeasca replicile personajului pe care il reprezinta el si citeste tu, in doua tonalitati diferite, replicile celorlalte doua personaje.

Asta il va ajuta sa se orienteze mai bine si sa stie exact cand ii vine randul sa spuna ceva. Folosind doua tonuri ale vocii, il vei ajuta sa delimiteze mai bine fiecare rol din piesa si sa se identifice cu acela pe care il joaca el insusi.

Folositi o tabla de scris

Scrie-i replicile pe o tabla si sterge, la fiecare repetitie, cate un cuvant din fiecare. Roaga-l sa te ajute sa-ti amintesti cuvantul respectiv si sa umple golurile cu acel cuvant care lipseste. Asta il va ajuta sa retina ordinea cuvintelor in fraza si sa le tina minte cu usurinta si cursiv.

Jucati-va cu ordinea cuvintelor

Scrie cuvintele frazelor pe care trebuie sa le memoreze, unul cate unul, pe bucati mici de hartie. Spune-i sa isi reconstruiasca frazele cu aceste cuvinte, pentru a reproduce intocmai ceea ce trebuie sa invete. Acest lucru ii va stimula atentia si capacitatea de concentrare si il va ajuta sa invete logic.

Cititi alternativ cuvintele din text

In locul schimbului clasic de roluri, incercati si tehnica de a citi, pe rand, cate un cuvant din text. Astfel, tu il vei spune pe primul, el pe al doilea, tu pe al treilea, el pe al patrulea si tot asa. Asta nu il va ajuta atat de mult sa retina ordinea corecta, dar il va face sa fie atent la poveste si la cursul actiunii.

Desenati

Desi talentul la desen pare sa nu aiba nici o legatura cu cel actoricesc, poti folosi aceasta metoda cu rezultate optime: desenati pe bucatele de hartie reprezentarea unora dintre cuvintele din text pe care vreti sa le inlocuiti.

Inlocuiti apoi cuvintele cu aceste desene. Acest exercitiu il va ajuta pe copilul tau sa faca niste asocieri logice cu ceea ce citeste si sa atribuie imagini cuvintelor pe care trebuie sa le rosteasca.

Scrieti cuvintele invers

Un alt joc pe care il puteti face pentru a retine mai bine si mai repede textul este scrierea cuvintelor de la cap la coada, pe bucati mici de hartie. Nu doar ca micutul tau va fi entuziasmat sa citeasca invers cuvintele, dar imaginatia si memoria sa vor fi stimulate de acest exercitiu. In plus, va veti distra pe cinste, deoarece unele dintre cuvintele uzuale vor suna foarte amuzant rostite pe dos.

Scrieti replicile fara spatii

Scrierea corecta impune lasarea spatiilor intre cuvinte, insa acest exercitiu il va ajuta pe copilul tau sa isi pastreze concentrarea si sa devina mai competitiv si mai dornic de a-si invata rolul. Pune-l sa scrie intr-un caiet replicile sale, fara a folosi spatii intre cuvinte. Ii va fi destul de dificil sa nu ridice stiloul sau creionul de pe coala pe care scrie, insa va lua asta ca pe o provocare.

Scrieti replicile in culori

Folositi cate o culoare pentru fiecare personaj si transcrieti integral textul. In acest fel, copilul tau va sti mai bine cand urmeaza randul sau si totodata va putea delimita mai usor si celelalte personaje ale povestii. In plus, este un exercitiu care ii va exersa si dexteritatea, respectiv talentul caligrafic.

Tu cum l-ai ajutat pe copilul tau sa invete rolul pe care il va interpreta la serbare? Asteptam sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pregatirea pentru serbare: cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca teama de a vorbi in public?

Teama de serbare: cum il ajuti pe copil sa isi inteleaga si sa isi exprime emotiile?

Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre