Pregatirea pentru serbare: cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca teama de a vorbi in public?

/ / Modificat: 2016-06-28
Pregatirea pentru serbare: cum il ajuti pe copilul tau sa depaseasca teama de a vorbi in public?

Serbarile de la sfarsitul anului scolar sunt evenimente foarte importante pentru copii. In ciuda faptului ca pregatirile pentru acestea ii scot pe cei mici din zona de confort si ii expun unor factori de stres de care nu se lovesc zi de zi, rolul lor este foarte important in dezvoltarea anumitor abilitati ale copiilor, precum este capacitatea de a memora texte, aceea de a interpreta anumite roluri sau de a-si exprima veleitatile artistice sau chiar aceea de a-si depasi teama de a vorbi in public.

Pe de o parte, este vorba despre fobia copiilor de a fi abandonati si de a-i dezamagi pe cei dragi. Pe de alta parte, este spiritul competitiei, care ii face sa se simta mai buni sau mai putin buni in comparatie cu colegii lor si care le insufla sentimente de rusine.

Pe langa acestea, intervine teama de a fi pe cont propriu intr-o multime de oameni mai mult sau mai putin cunoscuti si aceea de a nu avea parte de aprecierile si de atentia dorite.

Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa combati temerile copilului tau si sa il determini sa se exprime liber in public!

Vorbeste-i despre emotii

Este normal sa aiba emotii inaintea unui eveniment de o asemenea amploare si are nevoie sa stie ca ceea ce simte este obisnuit si ca li se intampla tuturor oamenilor, indiferent daca sunt adulti sau copii, pentru a nu se simti singur si pentru a nu se izola chiar el intr-o astfel de situatie. Povesteste-i despre felul in care te simti tu insati atunci cand urmeaza sa vorbesti in public si ajuta-l sa isi exprime emotiile oferindu-i detalii despre ale tale.

Reasigura-l de dragostea pe care i-o porti

Uneori, copiii se tem sa vorbeasca in public tocmai pentru ca stiu ca cei prezenti i-ar putea judeca pe ei si pe parintii lor pe baza prestatiei de la serbare. Astfel, experimenteaza teama de a dezamagi si pe aceea de a pierde respectul si dragostea parintilor.

De aceea, este foarte important sa ii vorbesti copilului tau despre faptul ca participarea in sine este un pas foarte mare in evolutia lui si ca, indiferent de prestatia sa, tu il iubesti in continuare.

Evita sa ii vorbesti despre asteptarile tale si lasa lucrurile sa curga natural. Daca din cauza tracului se blocheaza sau se incurca, ultimul lucru de care are nevoie este ca tu sa ii reprosezi asta. Fii alaturi de el in orice situatie si arata-i ca iubirea ta este neconditionata de astfel de performante.

Faceti impreuna exercitii de imaginatie

Sugereaza-i sa se gandeasca la un loc pe care il iubeste atunci cand este pe scena. Casa bunicilor, plaja unde va veti petrece vacanta, locul de joaca sau orice loc in care se simte bine pot inlocui aria de sub reflectoare daca se gandeste la asta. De altfel, cu putina imaginatie, toti oamenii din fata scenei se pot transforma in flori, in jucarii, in personaje caraghioase din desene animate sau in gasca lui de prieteni apropiati.

Acest exercitiu de imaginatie il va ajuta sa faca abstractie de contextul real si sa se transpuna intr-o zona in care se simte confortabil si poate sa se exprime in voie.

Nu incuraja competitia si stimuleaza-i pasiunile care conteaza cu adevarat pentru el

Daca micutul tau are o pasiune pentru muzica, primirea unui rol intr-o piesa de teatru poate fi o adevarata corvoada pentru el. Discuta cu educatoarea sau cu invatatoarea sa tina cont de veleitatile si de pasiunile sale atunci cand repartizeaza rolurile pentru serbare, in cazul in care nu s-a gandit singura la asta. In acest fel il vei stimula sa faca ceva ce ii place si la care simte ca se pricepe, in loc sa ii oferi contextul in care frustrarile i-ar creste exponential.

Evita sa il compari cu ceilalti copii

Astfel de comparatii pot pune o presiune foarte mare pe copilul tau. Nu il ajuta cu nimic sa i se reproseze ca un coleg se descurca mai bine decat el la memorat poezii, chiar daca este constient de acest lucru.

In calitate de parinte, trebuie sa ii explici ca fiecare persoana are domenii la care se descurca bine si nise in care nu se pricepe la fel de mult si ca important este ca fiecare sa isi gaseasca propria cale de a-si pune in valoare calitatile si de a le cultiva.

Tu cum l-ai incurajat pe copilul tau inainte de serbare? La ce trucuri ai apelat pentru a combate temerile si emotiile copilului? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre