Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

/ / Modificat: 2016-06-17
Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

Cele mai multe modele de educatie prescolara si scolara includ serbarile pe lista activitatilor obligatorii in care trebuie sa se implice copiii. In vreme ce modelul Montessori evita acest lucru, metodele traditionale de educatie prescolara si scolara se folosesc de orice prilej pentru a organiza astfel de evenimente.

Indiferent daca este vorba despre serbarile de la finalul anului scolar sau despre cele organizate cu prilejul anumitor sarbatori religioase (Pastele, Craciunul) sau nationale (Ziua Nationala), pedagogii conservatori si un numar foarte mare de parinti considera ca rolul acestora este unul foarte important in dezvoltarea copiilor.

In primul rand, serbarile contribuie la imbunatatirea aptitudinilor sociale. Nu de putine ori, acestea includ piese de teatru sau jocuri de roluri intre copii, recunoscute pentru posibilitatile de socializare pe care le confera celor mici.

In ceea ce priveste interpretarile individuale precum este recitarea poeziilor, acestea au rolul de a-i face pe copii sa-si depaseasca teama de a vorbi in public si de a-i ajuta sa devina mai increzatori in fortele proprii, sub aplauzele publicului format din parinti, educatori si invatatori.

In al doilea rand, invatarea anumitor replici sau versuri le dezvolta celor mici capacitatea de memorare si pe cea de concentrare. Pe de alta parte, serbarile reprezinta si un prilej de sarbatoare si de petrecere a timpului alaturi de ceilalti copii, respectiv alaturi de dascali si de familie. Beneficiile pe care le ofera sunt numeroase, insa uneori si neplacerile sau chiar dezamagirile pot fi destul de mari.

Este vorba despre acele momente in care serbarea devine un motiv de stres si o responsabilitate uriasa pe care copiii nu o pot accepta cu usurinta. Descarcarile emotionale sunt pe masura si uneori se pot manifesta prin suferinta reala insotita de anxietate si episoade de plans.

De ce sunt serbarile un motiv de plans pentru copii?

Prima teama care ii invaluie pe copii inainte de serbari este aceea de a vorbi in public, de a lua cuvantul unei adunari destul de numeroase formata din colegii lor, invatatori, parinti si alti apropiati ai familiilor celor prezenti. Numarul mare al participantilor poate deveni cu usurinta un motiv de stres si anxietate.

Intr-un astfel de context, copiii se intreaba in primul rand daca vor face fata tracului si daca vor reusi sa isi sustina rolul cu demnitate si pricepere, pana la final. Dorinta de reusita este foarte mare, precum si nevoia de a impresiona si de a atrage atentia in mod placut pentru a obtine un feedback pozitiv.

Copiii au nevoie sa fie incurajati, iar aprecierile celor din jur conteaza foarte mult in acest sens. Pornind de la aceasta, ei se tem adesea ca vor esua si ca vor fi respinsi ulterior. Pe langa presiunea pe care o pun ei insisi asupra propriei reusite, mai intervin uneori si orgoliile parintilor, respectiv asteptarile uriase ale acestora.

Fiecare parinte considera ca urmasii sai sunt cei mai frumosi, cei mai destepti si cei mai talentati, iar uneori chiar isi proiecteaza propriile vise si esecuri asupra acestora, impunandu-le standarde greu de atins. Insistenta asupra memorarii cantecelor si a poeziilor, repetitiile necontenite, incurajarile lipsite de empatie, atitudinea perfectionista a parintilor si asteptarile lor foarte mari ii pot face pe copii sa se teama de aceste evenimente.

O alta situatie limita de care se lovesc copiii in contextul serbarilor este competitia. Acestia sunt uneori comparati, chiar de catre profesori sau de catre parinti, cu propriii lor colegi. Se pot confrunta astfel cu invidie si episoade de bullying deloc benefice pentru situatia lor emotionala. Tachinarile, batjocura si umilinta isi pot croi cu usurinta drumul in randul copiiilor aflati intr-o astfel de situatie stresanta. In plus, daca toate acestea vin pe fondul oboselii dupa un an scolar dificil sau dupa o perioada destul de lunga de la ultima vacanta, gradul de indurare al celor mai sensibili copii devine tot mai mic.

Copiii mai pot plange la serbari si din cauza faptului ca nu au primit rolul pe care si-l doreau in cadrul evenimentului sau ca, pur si simplu, au primit unul care nu li se potriveste. Dificultatea de a invata ceva ce nu iti place si nu te atrage este mai mare, iar starile de anxietate pot deveni si ele mai epuizante si mai coplesitoare.

Tracul care preceda serbarile este si el un motiv comun de plans in randul copiilor aflati la gradinita sau la scoala. Teama de a nu face fata provocarii, aceea de a fi umiliti de colegii lor si de parintii acestora, frica de a-si dezamagi parintii si dascalii, fobia de a se face de ras sau aceea de a fi ulterior respinsi ori teama ca, din cauza emotiilor, ar putea uita tot ce au invatat sau ar putea avea un trac atat de intens incat nu-si vor putea juca rolul contribuie in egala masura la starile de tristete si anxietate ale copiilor.

De aceea, este important pentru ei ca tu sa le fii alaturi in aceasta perioada, sa ii incurajezi fara a prestabili niste asteptari mari, sa ii convingi sa ia totul ca pe o joaca si sa ii responsabilizezi intr-un mod productiv, nu intr-unul destructiv.

Copilul tau a plans la serbare? Cum ai gestionat situatia? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de la jos!

Pe aceeasi tema:

Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

Teama de a vorbi in public la copil, cum il ajuti?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre