Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

/ / Modificat: 2016-06-17
Emotiile inainte de serbare. Cum il ajuti pe copil sa le depaseasca?

Serbarile sunt ca prezentarile adultilor in fata unui public. Ele iti ofera sansa de a te exprima liber, iti dau ocazia sa arati cat esti de bun si ca poti pune in practica ceea ce ai invatat pana in prezent.

De altfel, emotiile apar in ambele situatii si nu de putine ori ne este usor sa le controlam. Copiii pot trece prin diferite stari, iar daca nu esti acolo langa ei ca sa-i ajuti sa treaca peste momentul dificil, acestia se pot inchide in ei, intrerupand orice mod de comunicare.

In primul rand orice copil trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa fie prezent la aceste serbari intrucat este sansa lui sa arate ca a invatat si a ramas cu ceva dupa clasele absolvite. In al doilea rand ocazia serbarii poate reprezenta un motiv de bucurie. In cadrul acesteie copilul isi arata abilitatile dobandite si talentele pe care le are.

Modul artistic de exprimare poate sa le dezvolte partea creativa, aspect care se cultiva din ce in ce ma greu in ziua de azi. Totodata acest mod de exprimare orala in fata unui public poate pune presiune pe cei mici.

Sprijina-ti copilul in momentele importante!

Este bine ca orice parinte sa isi sustina copilul atunci cand vine serbarea. Momentul este important pentru cel mic si orice ajutor moral sau sprijin ii poate oferi incredere copilului. Increderea in sine il poate face pe cel mic sa depaseasca cumpana in care se afla si il poate ajuta sa scape de emotiile aferente. Incurajarile venite atat din partea parintilor cat si din partea educatoarei il vor face sa se simta bine si sa capete curaj.

Laudele sunt foarte importante in copilarie

Chiar daca exista parinti care considera ca laudele il pot face pe copil sa devina egoist si greu de suportat, ele joaca un rol important in viata copilului. Parintii trebuie sa-si laude copiii deoarece acestia pot ajunge sa fie mult mai siguri pe ei insisi. Exista totusi un echilibru in ceea ce priveste aceste laude, importanta fiind maniera de oferire a acestora.

Copilul simte orice gandesti. La fel si tu, in calitate de parinte trebuie sa stii ceea ce este important pentru copilul tau si cand anume trebuie sa-l lauzi. Specialistii sustin ca exista doua tipuri de lauda: cea care este orientata catre persoana si cea orientate catre proces. Cu alte cuvinte, “sunt mandra de prestatia ta la serbare” sau “ai fost cel mai bun” reprezinta doua exemple de lauda orientate catre persoana.

In schimb laudele orientate catre proces se refera la modul in care copilul realizeaza un lucru sau face ceva anume. Atata timp cat exista laude din partea parintilor, copilul va fi motivat sa continue. Astfel, in cazul unei serbari el nu se va timora chiar daca va gresi o strofa sau se va impiedica la dans.

Desi par lucruri minore, serbarile si emotiile pentru acestea sunt cruciale in viata unui copil. Daca cel mic nu va fi sustinut in aceste momente importante, el va dezvolta sentimente de teama si emotii negative care il vor influenta in adolescenta sau chiar si la maturitate.

Referitor la laudele orientate spre persoana, psihologul Monica Bolocan sustine "Acest tip de lauda poate crea presiune asupra copilului pentru a fi constant "cel mai bun", generand stres, frustrari si incapacitatea de a gestiona adecvat situatiile de esec" recomandand mai repede tipul de lauda orientata catre comportamentul copilului.

Vorbeste cu copilul inainte de marele moment

Comunicand cu cel mic el va ajunge sa iti povesteasca tot, inclusiv ceea ce il supara. Daca inaintea serbarii el va avea emotii iti va mentiona acest lucru, iar tu in calitate de parinte va trebui sa-l linistesti si sa-i oferi suportul moral. Este bine ca nici tu sa nu ai emotii intrucat acestea se transmit, insa se recomanda comunicarea deschisa.

De asemenea, aceasta trebuie sa vina si din partea educatoarei pentru ca este important ca cel mic sa fie sustinut de ambele parti. Totodata, parintii trebuie sa aiba discutii si cu educatoarele copiilor deoarece pana la urma aceasta reprezinta numitorul comun in educatia copilului si formarea acestuia.

Copilul tau a avut emotii la serbare? Cum ai gestionat aceasta situatie? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Cum il pregatesti pe copilul tau pentru serbare. Sfaturi utile pentru parinti!

Teama de a vorbi in public la copil, cum il ajuti?

Pregatirea pentru serbare. De ce plang copiii la serbare?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Serbare copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre