Vedetele dau startul campaniei 1 GOAL pentru Educatie in Romania


Pugilistul roman Leonard Doroftei, Melania Medeleanu, Andreea Raicu si Sanda Nicola se alatura Campaniei 1 GOAL pentru Educatie, desfasurata in Romania sub egida organizatiei Salvati Copiii. Ei au participat marti, 11 mai, la una dintre lectiile din programul "A doua sansa", prin care copiii care au depasit varsta scolarizarii sunt reintegrati in sistemul de educatie. Lectia a avut loc la Scoala Nr. 26 din Bucuresti.

Statisticile arata ca, in tara noastra, 70.000 de copii sunt nevoiti sa munceasca in loc sa invete si doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung sa urmeze liceul. Intre educatie si exploatarea prin munca a copilului exista o dubla legatura. Pe de o parte, implicarea copiilor in cele mai grave forme de munca determina scaderea frecventei scolare, iar, pe de alta parte, lipsa resurselor necesare pentru frecventarea scolii conduce la munca copilului ca singura alternativa.Studiile realizate de Salvati Copiii, precum si evaluarea nevoilor in comunitatile defavorizate in care se lucreaza au evidentiat urmatoarele:

• copiii si parintii nu constientizeaza beneficiile pe termen lung ale educatiei;

• cauzele abandonului scolar/ nescolarizarii sunt complexe si intercorelate: situatia economica dificila a familiei, lipsa valorizarii educatiei si a rolului ei in crearea viitorului profesional, programele educationale neadaptate nevoilor elevului, esecul scolar.

Toti copiii au dreptul la educatie

Scopul programului "A doua sansa" il constituie facilitarea accesului la educatie al copiilor proveniti din grupuri dezavantajate prin implementarea unui pachet de servicii educative si sociale, integrate, complementare. Pe langa acordarea de suport direct copiilor si familiilor, programul urmareste si dezvoltarea capacitatii institutiilor partenere de a acorda servicii grupului tinta.

Activitatile desfasurate cu copiii si familiile in cadrul acestui program sunt structurate pe urmatoarele componente:

• Componenta educativa – reintegrarea scolara a copiilor nescolarizati sau care au abandonat scoala si care au depasit varsta favorabila frecventarii invatamantului de zi, prevenirea abandonului scolar pentru copiii in risc prin oferirea de asistenta suplimentara si prin organizarea de activitati de educatie prescolara;

• Componenta sociala - activitati de asistenta sociala, consiliere psihologica, asistenta medicala, consiliere juridica in vederea obtinerii drepturilor de care beneficiaza prin lege.

Peste sapte milioane de persoane din intreaga lume si-au declarat suportul pentru 1 GOAL,  nume faimoase din lumea fotbalului, divertismentului si politicii militand astfel pentru ca tuturor copiilor din lume sa le fie acordata sansa de a merge la scoala.

"Cu mai mult de sapte milioane de semnaturi si cu mii de alte semnaturi care ne parvin zilnic, asteptarile noastre vor fi depasite – vom construi una dintre cele mai mari miscari sociale din istorie", a declarat Owain James, Coordonator global al 1 GOAL. "Fiecare semnatura pune mai multa presiune pe liderii mondiali, pentru a ne asigura ca fiecare copil va beneficia de experienta tranformatoare de a merge la scoala".

Sprijinita de FIFA si presedintele organizatiei, Sepp Blatter, co-presedinte 1 GOAL, campania va folosi Campionatul Mondial de Fotbal (World Cup) pentru a atrage atentia asupra educatiei, in conditiile in care, in prezent,  72 de milioane de copii sunt in imposibilitatea de a merge la scoala.

11 mai 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul