Unul din sase copii din comunitati sarace sufera de tuberculoza

/ / Modificat: 2010-03-25
Unul din sase copii din comunitati sarace sufera de tuberculoza





 

Romania acorda o atentie deosebita tuberculozei, una dintre principalele probleme de sanatate publica.

Cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Tuberculozei (24 martie), Romania marcheaza 7 ani de scadere continua a incidentei acestei boli: de la 142,2%000 in anul 2002, la 99,9%000 in anul 2009. Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrala de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" au fost inregistrate in anul 2009 un numar de 21 457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1 222 mai putine decat in anul precedent. Scaderea a fost mai pronuntata la cazurile noi (de la 18 717 in 2008, la 17 866 in 2009), fata de recidive unde scaderea este mult mai putin spectaculoasa, dar constanta (3 591 cazuri in 2009, fata de 3 962 in 2008).

Cele mai importante realizari ale PNCT sunt mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza de peste 70% inca din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scaderea semnificativa a incidentei. Aceste rezultate aliniaza Romania cu succes la alte tari din Europa si din lume in care se inregistreaza o tendinta favorabila de reducere a endemiei acestei boli.

Tuberculoza, influentata de conditiile de trai

Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica carora Ministerul Sanatatii, le acorda o maxima atentie. In contextul situarii Romaniei pe primul loc in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a tuberculozei este firesc ca forurile politice sa acorde in continuare o importanta sporita acestei probleme. Pentru realizarea dezideratelor PNCT este absolut necesar sprijinul politic pentru finantarea corespunzatoare a tuturor actiunilor intreprinse.

Tuberculoza este o boala influentata in mod direct de conditiile socio-economice precare. Oricat de eficient s-ar dovedi PNCT, avem nevoie de o actiune constanta impotriva saraciei, pentru a obtine rezultatele dorite.

Romania isi propune ca, pe viitor, sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita este si va fi acordata problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar in acest sens sprijinul politic si sustinerea financiara sunt, de asemenea, extrem de importante.

In acest context, Dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT declara cu privire la evolutia TB in Romania: "In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. In acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene".

97% dintre copiii din mediile sarace stiu ca tuberculoza este o boala contagioasa

Cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, Salvati Copiii Romania lanseaza rezultatele cercetarii "Cunostintele, atitudinile si practicile copiilor si tinerilor strazii privind tuberculoza - Evaluare finala".

Cercetarea, efectuata in perioada ianuarie-februarie 2010, pe un esantion de 378 de copii si tineri ai strazii si din comunitati sarace din Bucuresti, Craiova, Iasi si Timisoara, a aratat ca, la nivelul intregului esantion, aproape un copil sau tanar din sase sufera de tuberculoza.

Obiectivul cercetarii a fost sa surprinda evolutia cunostintelor, atitudinilor si perceptiilor pe care le-au acumulat copiii si tinerii strazii despre tuberculoza, dupa participarea lor in proiectul "Prevenirea transmiterii tuberculozei in randul copiilor si tinerilor strazii prin educatie pentru sanatate", derulat de Salvati Copiii incepand din anul 2008.

Comparativ cu evaluarea initiala, efectuata in perioada martie-mai 2008, rezultatele actualei cercetari arata ca aproape toti copiii din randul populatiei vulnerabile (97%) stiu ca tuberculoza este o boala contagioasa (versus rezultate evaluare initiala - 87%). In plus, proportia celor care au informatii corecte despre tuberculoza a ajuns la 27%, dublu fata de evaluarea initiala. La nivelul intregului esantion, 48% au avut cazuri de persoane bolnave de tuberculoza in cadrul familiei.

Copiii si tinerii din mediile sarace au nevoie de ajutorul nostru!

"Copiii si tinerii fara adapost sau din comunitatile sarace reprezinta una din categoriile sociale cele mai vulnerabile in fata tuberculozei. Factorii de risc la care este expusa aceasta categorie - conditiile de locuit improprii, lipsa facilitatilor sanitare, imunitatea scazuta din pricina alimentatiei sarace, starea generala de sanatate fragila, lipsa accesului la serviciile medicale -  ne determina sa continuam pe termen lung acordarea serviciilor necesare de prevenire si suport psiho-social (sprijin material, consiliere sociala si psihologica, diagnostic si tratament s.a.)", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Proiectul beneficiaza de o echipa dedicata, formata din 8 specialisti Salvati Copiii - asistenti sociali si psihologi. Pentru perioada martie 2008- martie 2010, rezultatele inregistrate sunt:

• 702 persoane suspecte si diagnosticate cu tuberculoza au beneficiat de servicii de asistenta sociala;

• 185 persoane diagnosticate cu tuberculoza au beneficiat de servicii de consiliere psihologica;

• 1.520 copiii/tineri ai strazii au fost informati cu privire la tuberculoza;

• 103 educatori "de la egal la egal" (peer educators) au fost instruiti pentru facilitarea relatiilor dintre asistentii sociali si comunitatile identificate.

Prin proiectul "Prevenirea transmiterii tuberculozei in randul copiilor si tinerilor strazii prin educatie pentru sanatate" s-au alocat resurse de protejare impotriva tuberculozei: sprijin material si programe educationale pentru copiii/tinerii strazii si familiile acestora. Proiectul se desfasoara in Bucuresti si zonele limitrofe, Craiova, Iasi si Timisoara.

25 martie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Administrare vaccin BCG

Articole recomandate

Citeste si despre