Semnificatia zilei de 24 ianuarie - ce trebuie sa stie copilul

/ / Modificat: 2018-01-23
Semnificatia zilei de 24 ianuarie - ce trebuie sa stie copilul

In fiecare an, pe 24 ianuarie, sarbatorim Unirea Principatelor Romane care a avut loc in anul 1859. Unirea din anul 1859 dintre Tara Romaneasca si Moldova a avut loc sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si mai este cunoscuta si drept Mica Unire.

Pentru copii, insa, istoria poate fi un pic mai dificil de inteles, mai ales daca sunt la varsta la care merg la gradinita sau abia au inceput scoala si inca nu au invatat despre istoria Romaniei.

Semnificatia zilei de 24 ianuarie, pe intelesul copiilor

Ca sa ii inveti semnificatia acestei zile deosebite pentru Romania, poti sa faci totul interactiv pentru ei, astfel incat sa inteleaga despre ce este aceasta sarbatoare.

Deseneaza harta Romaniei

In cazul copiilor mai mici, poti desena conturul hartii Romaniei, apoi trasezi Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Incepe prin a-i spune copilului ca acum 159 de ani tara noastra nu arata asa, ci existau trei tari mai mici, numite principate: Moldova (pe care o colorezi cu o culoare), Tara Romaneasca (o evidentiezi cu alta culoare) si Transilvania (alta culoare, ii explici ca era un principat care era condus de catre imparatul Imperiului Austro Ungar). Ii explici, in continuare, ca la data de 24 ianuarie doua dintre principate, Tara Romaneasca si Moldova, s-au unit.

unirea-principatelor-romane

II mai poti spune copilului ca unirea celor doua principate a avut loc la scurt timp dupa alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Tarii Romanesti si al Moldovei. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost facuta la Bucuresti, oras care este in prezent capitala Romaniei.

Bucurestiul are titlul de capitala a Romaniei din anul 1862. Pentru copiii care nu sunt din Bucuresti, pune un punct pe harta interactiva facuta de tine in zona in care se afla Bucurestiul. In plus, vorbeste-i copilului despre Bucuresti, arata-i cateva poze din oras, cum arata atunci si cum arata acum.

Copiii mai mari pot intelege aceste lucruri si fara sa le faci desene, poti sa te folosesti de un atlas de geografie sau de o harta a Romaniei. In timp ce ii vorbesti copilului despre ceea ce inseamna Mica Unire ii poti arata pe harta Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania.

Un alt lucru interesant pe care il mai poti spune copilului este acela ca noua tara formata din Moldova si Tara Romaneasca s-a numit Romania nu din anul 1859, cand a avut loc unirea, ci la cativa ani dupa aceea, si anume in anul 1866.

Ca sa ii fie mai usor, cauta si poze de la acea vreme, pentru ca micutii invata mai repede asociind ceea ce le povestesti cu imagini.

Povesteste-i despre Alexandru Ioan Cuza

alexandru-ioan-cuza

Probabil ca nu o sa retina foarte multe lucruri, insa vorbeste-i prichindelului tau si despre cel care a infaptuit Mica Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Arata-i cateva poze cu el, fie de pe tableta, fie daca ai la indemana o carte de istorie. Cautai impreuna informatii despre domnitor, caci asa va fi mai interactiv.

Ceea ce ii mai poti spune copilului despre Mica Unire este ca a pus baza Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, atunci cand Transilvania, Banatul, Crisana si Marmuresul s-au unit cu Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre