Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Tema Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, desfasurata intre 23-29 ianuarie 2011, este "Parteneriatul pentru preventia cancerului cervical".

In fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toata Europa primesc diagnosticul de "cancer de col uterin" si in jur de 28.000 de femei decedeaza din aceasta cauza.

Vaccinarea si testarea periodica Babes-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizata in perioada 23-29 ianuarie de catre Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axeaza anul acesta pe parteneriatul intre toti reprezentantii domeniului sanatatii si cei ai societatii civile, cu scopul de a creste gradul de educare al femeilor in privinta efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin.

Aflat la a cincea editie, evenimentul pune accent in acest an pe conceptul de preventie, avand in vedere faptul ca exista instrumente – precum vaccinarea si controlul regulat – ce pot reduce semnificativ riscul aparitiei acestei boli.

Toti membrii ECCA se vor concentra, in timpul Saptamanii de Prevenire, pe promovarea continua a Perlei Intelepciunii (Pearl of Wisdom), ca simbol al campaniei de preventie a cancerului de col uterin. Cambridge International Dictionary of Sayings defineste o "perla de intelepciune" ca o "piesa importanta de consiliere" si prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care incurajeaza femeile sa participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

In plus, Petitia "STOP cancerului de col uterin" invita institutiile europene si toate guvernele nationale sa puna in aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petitia are in prezent peste 670.000 de semnaturi, cu obiectivul asumat de a strange 1 milion de semnaturi. Mai multe detalii despre petitie puteti gasi pe site-ul ECCA.

In Romania, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic: tara noastra se afla pe locul intai in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind in Romania de 3 ori mai mare decat media europeana (potrivit Organizatiei Mondiala a Sanatatii). Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu varste intre 15 si 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la aceste femei din Romania.

O statistica extrem de ingrijoratoare arata ca 53% dintre femeile intervievate in cadrul unui studiu (realizat de Gfk si dat publicitatii in 2009) nu cunosc nicio metoda de prevenire a acestui tip de cancer.

Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance avand diagnosticul de cancer de col uterin; multe dintre ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.

"Cancerul de col uterin inseamna ca pierdem 6 romance in fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai inseamna si ca in fiecare an avem zeci de mii de femei care sufera interventii chirurgicale si terapii uneori cu impact asupra intregii lor vieti si cine stie cate alte femei trec prin stresul de a astepta cu infrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme in cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sanatate cheltuie bani care ar putea fi indreptati in alte directii daca aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite", a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti.

Prevenirea primara acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determina cancerul de col uterin - infectia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice (cauzatoare de cancer). Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmata de testare periodica Babes-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%.

Cancerul de col uterin

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru aceasta descoperire.

Vaccinul HPV este destinat prevenirii infectiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 si 18 care determina cel putin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit ca vaccinarea poate oferi protectie si dincolo de aceste tulpini.

Cancerul de col uterin omoara in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, nu sangereaza, iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, vorbim de cancer invaziv.

Implica-te!

Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) se bazeaza pe tine sa fii parte din punerea in aplicare a unor programe eficiente de prevenire a cancerului de col uterin, pentru toate femeile din Europa. Pentru aceasta nu este nevoie decat sa semnezi o petitie! ECCA incearca sa obtina un milion de semnaturi inainte de a prezenta petitia in Parlamentul European, in fata Presedintelui Comisiei si a Comisarului pentru Sanatate.

Implica-te si spune Stop cancerului de col uterin si semneaza petitia: http://www.cervicalcancerpetition.eu/

ECCA - Asociatia Europeana pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA) a fost fondata in 2002 si este o vasta retea de organizatii si persoane fizice din intreaga Europa, care si-au unit fortele pentru a pregati si distribui informatii bazate pe dovezi privind cauzele cancerului de col uterin si importanta programelor de prevenire a cancerului. In prezent, ECCA include peste 100 de membri institutionali (societati de lupta impotriva cancerului, asociatii medicale, organizatii de cercetare si grupuri de pacienti), din 34 de tari, impreuna cu peste 1000 de membri individuali din 40 de tari.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul