S-au nascut primii cvintupli din istoria Cehiei

Micutii s-au nascut pe 2 iunie 2013 la Institutul pentru Ingrijirea Mamei si a Copilului din Praga

Doctorii din Institutul Pentru Ingrijirea Mamei si a Copilului din Praga 4 – Podoli (UPMD), una dintre maternitatile de top, au ajutat la nasterea primilor cvintupli cehi din istorie pe date de 2 iunie si au recoltat celule stem la nasterea acestora ce vor fi stocate de Cord Blood Center.

Mama micutilor - Alexandrei Kiňová din Milovice – a nascut prin cezariana. Nasterea a inceput la 7 dimineata, fiind asistata de 40 de specialisti. Planificarea precisa si ingrijirea inalt-calitativa au asigurat o nastere fara complicatii, iar proaspata mamica se poate bucura acum de cei 5 bebelusi: 4 baieti si o fetita.

cvintupli-cehia

Expertii din Institut au planuit cu meticulozitate fiecare detaliu pentru ziua cea mare timp de o luna. A fost adus personal aditional in salonul de nastere si in departamentul de pediatrie.

"Aceasta nastere cu adevarat unica a durat aproape o ora si jumatate si nu au fost complicatii. Datorita ingrijirii excelente, mama si cei cinci copii ai sai sunt bine", a declarat doctorul Jaroslav Feyereisl, Directorul Institutului si Chirurg Sef al echipei care a ajutat la nasterea celor cinci gemeni.

"Desi data nasterii trebuia sa fie in august, am decis sa aducem pe lume copiii utilizand aceasta procedura medicala complexa, pentru a evita eventuale complicatii de sanatate", a adaugat privind subiectul alegerii profesionale  Dr. Hynek Heřman, Sef al Departamentului de Sarcini cu Risc Mare.

cvintupli-cehia

Bebelusii au venit pe lume in urmatoarea ordine: Deniel (1214 g), Michael (1318 g), Alex (1340g), Tereza (1250 g) si Martin (1214 g). Fetita si baieteii s-au nascut printr-o operatie de cezariana executata exact dupa 30 de sapamani de sarcina. Cum nasterea a avut loc inainte de termen, bebelusii au fost pusi in incubatoare, fiind supravegheati de echipa de profesionisti condusa de Dr. Zbyňěk Straňák, Seful Departamentului de Neonatologie.

"M-am pregatit impreuna cu echipa mea pentru aceasta situatie exceptionala cu mult timp inainte. Toti cei cinci copii aflati in grija noastra sunt in acest moment stabilizati. Ei sunt sanatosi avand in vedere prematuritatea si complicatiile pe care le-am prevazut", a adaugat domnul Zbyňěk Straňák.

cvintupli-cehia

Nasterea celor cinci gemeni este un eveniment fara precedent in istoria Republicii Cehe.

"Sarcinile multiple sunt adesea consecinta a reproducerii asistate. In acest caz, cei cinci gemeni au fost conceputi pe cale naturala, lucru care se intampla o data la 48 de milioane de sarcini. Acest lucru inseamna un set de cinci gemeni la 480 de ani in Republica Ceha", explica Dr. Alena Měchurová, Seful Departamentului de Maternitate.  Alexandra Kiňová a conceput cei cinci gemeni natural, fara fertilizare in vitro.

Pentru recoltarea de celule stem, familia a apelat la serviciile Cord Blood Center Cehia, parte a grupului international Cord Blood Center, din care face parte si Prima Banca de celule stem din Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul