Prima eliberare de grefa de sange placentar pe plan national
 

Mii de copii bolnavi ar putea fi salvati datorita celulelor stem!

Prima eliberare de grefa de sange placentar pe plan national - Pentru prima oara de la deschiderea primei banci de celule stem in 2006 in Romania, viata unui copil va putea fi salvata: micutului Vlad Andrei Decu din Calarasi (5 ani), care sufera in prezent de talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar, i se va reda astfel dreptul la o viata normala, cu mult diferita de viata lui de astazi, dependenta de transfuzii si perfuzii.

In urma eliberarii grefei de celule stem stocata in banca Cord Blood Center, Vlad Decu va fi primul caz de la noi din tara care va beneficia de un transplant cu sange placentar.


Transplantul cu celule stem in cazul Decu este de tip fraternar. Interventia, bazata pe transplantarea celulelor stem provenite de la Maria, surioara lui Vladut de numai 1 an si 2 luni va avea loc la sfarsitul anului 2010, la o clinica privata din Italia.

"In Romania, se apreciaza ca, in prezent, sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care sufera de boala Hodgkin, la care se adauga cei 370 de copii cu betatalasemie majora. Multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati, la fel ca in cazul lui Vladut Decu, in urma unui transplant cu celule stem", a declarat Dr. Tudor Panu – Director General Cord Blood Center Ro.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli de sange maligne si non-maligne. Sangele placentar este folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988 (cand s-a efectuat primul transplant cu o grefa din sange placentar la un copil cu Anemie Fanconi, la Paris, de catre medicul Dr Eliane Gluckman). Pana in prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu grefe de celule stem din sangele placentar (conform Haematologica.org).

Premiera marcata de prima eliberare de grefa de sange placentar dispusa de o banca de celule stem din Romania, in cazul lui Vladut Decu, se inscrie in activitatile de pioneriat initiate de Cord Blood Center, inca de la infiintare: sunt primii care au introdus pe piata medicala romaneasca serviciul de procesare si stocare a sangelui placentar (2006) si totodata prima companie privata ce a deschis doua banci de celule stem, in Cluj (2008) si in Bucuresti (2009).

Peste 20.000 de familii au apelat pana in prezent la Cord Blood Center in scopul asigurarii sanatatii copiilor lor.

21 iunie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul