Mortalitatea infantila poate fi prevenita

Salvati Copiii face un apel pentru salvarea vietilor mamelor si a copiilor, in cadrul Summit-ului G8

Liderii din Grupul celor mai industrializate opt state din lume trebuie sa ia masuri urgente pentru a salva vietile a milioane de mame si copii, in cadrul Summit-ului care va avea loc in Canada, in perioada 25-26 iunie. Liderii G8 au primit un impuls puternic de la premierul canadian Stephen Harper, care a identificat drept initiativa cruciala a Summit-ului sanatatea mamelor si a copiilor.

Salvati Copiii face un apel pentru ca liderii G8 sa actioneze decisiv si sa sprijine initiativa prim-ministrului Harper, pentru a reduce numarul inacceptabil de decese produse din cauze prevenibile in randul mamelor, nou-nascutilor si copiilor mici.

Organizatia internationala atrage atentia asupra faptului ca liderii trebuie sa actioneze impreuna pentru a preveni decesele a aproape noua milioane de copii cu varste sub cinci ani si a aproximativ 350.000 de mame, care survin anual.

Este vital ca liderii celor mai industrializate opt state din lume sa stabilieasca politicile de urmat pentru a imbunatati sanatatea si pentru a reduce saracia celor mai vulnerabile categorii sociale din intreaga lume.

Rattle Cry – petitie pentru prevenirea mortalitatii infantile

Inainte de Summit-ul G8, Salvati Copiii lanseaza o miscare sociala denumita Rattle Cry. Petitia online are ca miza determinarea liderilor G8 de a se opri, asculta si apoi actiona pentru a reduce numarul copiilor care mor din cauze care ar putea fi prevenite.

"Liderii G8 au in mainile lor oportunitatea de a solutiona una dintre provocarile fundamentale ale lumii de astazi – sa asigure supravietuirea copiilor si mamelor in stare de vulnerabilitate", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Dintre cele opt Obiective ale Mileniului pe care toate statele le-au adoptat in anul 2000, cel privind sanatatea mamelor si copiilor este crucial. Obiectivul numarul patru este acela de a reduce mortalitatea copiilor sub cinci ani la o treime din nivelul anilor 1990, in vreme ce Obiectivul numarul cinci vizeaza reducerea deceselor mamelor la nastere, la o patrime din nivelul anilor 1990.

Anual, lumea pierde aproximativ 15 miliarde de dolari din productivitate, ca efect al deceselor in randul mamelor, nou-nascutilor si copiilor. Atunci cand mamele si copiii beneficiaza de o viata sanatoasa, stabilitatea sociala este garantata, iar sanatatea lor devine o buna investitie pentru toti.

"Rattle Cry" este parte a campaniei EVERY ONE, o initiativa globala care si-a propus reducerea numarului de decese in randul copiilor sub cinci ani, cu doua treimi pana in 2015. Una dintre componentele-cheie ale "Rattle Cry" este aceea de a convinge liderii lumii sa dubleze fondurile pentru initiativele care vizeaza sanatatea mamelor si a copiilor.

78% dintre decesele in randul copiilor sub 5 ani din Romania ar fi putut fi evitate, prin prevenire si tratament

Romania a inregistrat, in anul 2009, potrivit datelor furnizate organizatiei Salvati Copiii Romania de catre Ministerul Sanatatii, 2.250 de decese infantile (o rata a mortalitatii de 10,1‰). Tara noastra avea, in 2008, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (11 decese la 1000 locuitori): comparativ cu 5.72‰ media in Uniunea Europeana (Suedia 2.7‰; Italia 5.5 ‰)

Jumatate dintre decesele survenite la varste sub un an se inregistreaza in prima luna de viata (perioada postneonatala), ceea ce reprezinta o valoare de aproape trei ori mai mare fata de cea din alte tari europene, iar in randul copiilor defavorizati social si al celor din mediul rural se inregistreaza un numar semnificativ mai mare de decese infantile (in special la domiciliu) comparativ cu media pe tara.

In anul 2008, decesele copiilor din Romania cu varsta cuprinsa intre 0-5 ani au fost cauzate de trei categorii de factori:

  • in aproximativ 30% din cazuri - boli parazitare si ale sistemului respirator – aceste boli pot fi tratate cu usurinta in cazul descoperirii din timp si a accesului la asistenta medicala;

  • 48% dintre decese au fost cauzate de boli, malformatii si afectiuni aparute in perioada perinatala, nedetectate la timp;

  • aproximativ 10% de accidente.

Salvati Copiii deruleaza in Romania campania Every One, care cuprinde, intr-o prima faza, patru localitati din judetul Dambovita (I.L.Caragiale, Gura sutii, Dragomiresti si Moreni), patru localitati din judetul Vrancea (Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra) si patru localitati din judetul Caras-Severin. Toate aceste localitati au zone sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie roma; in toate exista mediatori sanitari si cinci dintre ele au si asistenti comunitari.

Programul are o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor in varsta de pana la 5 ani.

Pe tot parcursul proiectului, o componenta importanta va fi campania de advocacy la nivelul autoritatilor centrale. Se vor derula o serie de mese rotunde cu autoritatile centrale si ONG-uri pentru gasirea de solutii pentru scaderea mortalitatii si imbunatatirea sanatatii nou nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Campania de advocacy va discuta necesitatea gasirii de fonduri, imbunatatirea si eficientizarea programelor nationale existente.

23 iunie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul