Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de san poate fi tratat!

/ / Modificat: 2014-10-14
Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de san poate fi tratat!

Undeva in lume,  o femeie moare in fiecare minut din cauza cancerului de san.

“Esti printre femeile care nu merg la medic? Ti-e frica de ce o sa afli? Ti-e jena? Nu ai bani? Cancerul de san poate fi tratat daca este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!”

Acesta este mesajul pe care il propun Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer pentru campania nationala anuala de informare despre cancerul de san.

Campania isi propune sa convinga femeile despre cat de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.Cancerul de san poate fi tratat daca este depistat la timp.

"FABC va milita in continuare pentru dezvoltarea si implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san. Pana cand acest lucru nu va deveni realitate, vom considera ca “Nu am facut destul! pentru femei", a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componenta importanta a campaniei din 2014 este o caravana care se va desfasura la sate, in lunile octombrie si noiembrie. In cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinica gratuita a sanilor. Caravana va fi realizata cu sprijinul unor medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali – voluntari in proiectul Impreuna pentru Sanatatea Rurala.

Caravana va incepe in judetul Arges si va avea urmatorul program

  • 18-19 octombrie – Arges (Retevoiesti, Davidesti, Vulturesti, Domnesti, Cosesti)
  • 25-26 octombrie – Galati (Corod) si Arges (Micesti, Stefanesti)
  • 22-23 noiembrie – Ialomita (Ciulnita, Bucu) si Teleorman (Dobrotesti).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultati site-ul www.invingemcancerul.ro.

“Initiativa noastra vine in intampinarea recomandarilor Comisiei Europene şi ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de san si de informare cu privire la aceasta boala”,a continuat Cezar Irimia, presedintele FABC.

“Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca majoritatea deceselor cauzate de cancerul de san se produc in tari cu venituri mici si mijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de san sunt diagnosticate tarziu, din cauza lipsei de educatie si a lacunelor din sistemul de sanatate”,a declarat dr. Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.

De altfel, in cadrul campaniei "Nu am facut destul", desfasurata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer in anul 2011, cand au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au inregistrat urmatoarele rezultate:

  •   La circa 19% dintre paciente au fost identificati noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente).
  •   La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fara interventie chirurgicala (48 de paciente).

Despre cancerul de san

Cancerul de san (neoplasmulmamar) este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta inseamna ca undeva in lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de san.

Recomandari importante in preventie

    • Autoexaminarea lunara a sanilor. Incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.
    • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.
    • Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.

      Informatii despre cancerul de san si despre campania nationala de informare cu privire la cancerul de san sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro si pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.

      " Nu am facut destul"  este o campanie de informare despre cancerul de san initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Roche, Pfizer, Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, Impreuna pentru Sanatatea Rurala, Europa FM si Radio Trinitas.

      Referinte

      1.            Globocan 2012, Agentia Internationala pentru Studii despre Cancer, www.globoocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx

      2.            http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/cancerscreeningguidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Articole recomandate

      Citeste si despre